Planten en rozen zijn voor bladluizen namelijk een belangrijke voedingsbron. Om zoveel mogelijk voedingsstoffen binnen te krijgen, nestelen bladluizen zich vaak op groeipunten. Dit zijn bijvoorbeeld de toppen van één van de jonge stengels of op de plek waar een bloemknop begint te groeien.
Vul de plantenspuit met koud water en richt deze op de luizen, ze waarderen de kou en de vochtigheid niet en zullen zodoende sterven. Herhaal dit proces elke paar dagen om de plaag helemaal te verwijderen. Kijk bij dit proces wel uit voor kruisbesmetting door het water naar andere planten te spuiten.
Je kunt ook een mengsel van water en spiritus nemen. Spuit de planten in met een mengsel van half water en half spiritus en de bladluis zal snel zijn verdwenen. Een beproeft recept is 20 ml groene zeep, 20 ml spiritus met een liter water mengen. Een aftreksel van tabak in water is ook een goed middel.
Afwasmiddel is totaal niet giftig voor de plant noch voor de mens maar wel voor de bladluis. Vul een verstuiver met water en doe er een scheut afwasmiddel bij. Kies daarbij wel voor een natuurlijk afwasmiddel. Goed schudden.
Witte azijn tegen luizen
Azijn heeft een zure pH waardoor het geschikt is om luizen te bestrijden. Meng een hoeveelheid witte azijn met een gelijke hoeveelheid water. Was uw haren en laat 15 tot 30 minuten inwerken. Spoel nadien overvloedig uit.
Wolluis kun je bestrijden met alledaagse middelen zoals spiritus, azijn, afwasmiddel zoals Dreft en zelfs gewoon met water. Ook heel effectief: biologische insectenspray en neemolie. Natuurlijk zijn er ook chemische middelen beschikbaar om wolluis te bestrijden, maar we raden dit sterk af.
Spiritus Saponatus of Zeepspiritus of zeepwater-spiritus is een milieuvriendelijk huismiddel als insecticide tegen bladluis, witte vlieg en spint op planten. Dit mengsel wordt dan met een plantenspuit verneveld over de door bladluis aangetaste planten en zal de bladluizen die in contact komen met dit mengsel doden.
Maak een oplossing van 1 liter water, een borrelglaasje spiritus en 1 eetlepel groene zeep. Bladluizen op je planten verdwijnen in rap tempo als je ze besproeit met dit mengsel. Dop- en schildluizen bestrijd je eenvoudig: neem een kwast met lijnolie en bestrijk de aangetaste delen met de beestjes.
Maar ja, waar zijn bladluizen nou eigenlijk goed voor? Ze zuigen met een piepklein zuigsnuitje sappen uit een plant. Dat kan uit een steeltje zijn, een blad, een bloemknop, zelfs uit mijn roze rozenblaadjes wordt gezogen.
Zeepspiritus of zeepwater-spiritus is een milieuvriendelijk huismiddel als insecticide tegen bladluis, witte vlieg en spint op planten. Typisch wordt een samenstelling geadviseerd van 2% zachte zeep en 2% brandspiritus (ethanol) in water, d.w.z 20 gram van elk per liter.
Hoe ziet bladluis eruit? Je hebt ze in allerlei kleuren, van bijna wit tot groen, tot paars en zwart. Het lijf van een bladluis is zacht, vijf tot zeven millimeter lang, en heeft de vorm van een mango.
Hoofdluis kun je krijgen van contact met iemand die hoofdluis heeft: de luizen lopen van het ene hoofd naar het andere. Ze verplaatsen zich niet via kleding of andere spullen. Springen kunnen ze niet. Hoofdluis komt vaker bij kinderen voor, omdat tijdens het spelen of maken van selfies de hoofden elkaar raken.
Zet sterk geurende planten bij de planten waar bladluizen op zitten. Bladluis houdt niet van deze planten zoals lavendel, bonenkruid, dille, salie, hysop, uien en knoflook. Oost-Indische kers trekt bladluizen aan, deze gaan dan niet op de rozen zitten.
Rozen staan graag op een zonnige plek. Enige schaduw wordt door de meeste rassen nog goed verdragen, maar eigenlijk geldt hoe meer zon, hoe meer bloemen. Een diep beschaduwde plek is niet geschikt, hier zijn de rozen veel vatbaarder voor ziektes en schimmels. De plek dient tevens luchtig te zijn.
De gemakkelijkste en wellicht ook beste manier om van bladluis af te komen is door gebruik te maken van water met azijn met groene zeep. Je neemt een emmertje water en voegt (niet teveel) azijn toe.
Driehoek Zeep is ook beter bekend als groene zeep. Dat komt door de kleur die Driehoek zeep oorspronkelijk had, maar het had net zo goed kunnen zijn vanwege het duurzame karakter van Driehoek....
Groene zeep wordt ook aangeduid als bruine zeep (vrij algemeen in Vlaanderen), als 'Goudzeep' (merk Tricel), of als Zachte Zeep (merk Driehoek).
Groene zeep is een multifunctionele ontvetter. Het is geschikt voor de oven, het gasfornuis, als afwasmiddel en om zeepresten in de douchecabine te reinigen. Het product wordt ook wel goudzeep of bruine zeep genoemd en is er in vloeibare en gel vorm.
De samenstelling van brandspiritus is doorgaans: 85% ethanol, 10% water, 3% methanol, 1% aceton en 1% pyridine (een geurstof) plus een blauwe kleurstof. De verbrandingswaarde van spiritus is 18 × 109 J/m3 en de dichtheid 0,84 x 103 kg/m3.
Het ziet eruit als witte pluisjes en de beestjes zelf zijn wit met strepen over hun rug en kleine witte pootjes. Helaas is deze plaag heel lastig te bestrijden, de wolluis kan wel tegen temperaturen tot -40 graden.
spiritus
Mix spiritus zeep en water. Houd de volgende verhoudingen aan: 10 ml zachte zeep, 10 ml brandspiritus, 0.5 liter water. Spuit dit over de planten waar zich de wolluis bevindt. Herhaal de behandeling dagelijks net zolang dat de wolluis verdwenen is.
Hoe ziet wolluis eruit? Wolluis herken je herken je aan z'n wolletje: een suikerspinachtige kleverige substantie waar 'ie zichzelf en de eitjes in beschermt. Net als bladluis prikt wolluis een gaatje in de plant om het sap uit te zuigen, waardoor de plant verzwakt raakt.