De klok als religieus middelDe eerste klokken, die enkel in staat waren om uren aan te geven, werden in kloosters geplaatst zodat monniken op gezette tijden konden bidden. Er wordt verondersteld dat de klok in de kathedraal van Salisbury uit 1386 de oudste nog tikkende klok ter wereld is.
Vele duizenden jaren geleden bepaalde de mens de tijd op basis van de zonnestand. Maar de mensen wilde de tijd nog veel nauwkeurig weten. Er werd ijverig gewerkt aan een instrument om de tijd te bepalen en zo werd de eerste klok uitgevonden. De Chinezen vonden 5000 jaar geleden de eerst uit.
Hij presenteert het programma sinds 2004 en gaat al 19 seizoenen mee. Hij werd wel in 2021 twee afleveringen vervangen door Bart Cannaerts, omdat Van Looy een coronabesmetting had opgelopen.
Heel lang geleden wisten mensen hoe laat het was door te kijken naar de stand van de zon, dat was hun versie van een klok. Zo wisten de mensen vroeger wanneer ze wakker moesten worden en wanneer ze moesten slapen, ook wisten ze zo wanneer ze moesten eten. Later kwam er een soort klok, de zogenaamde zonnewijzer.
De tijd bijhouden begon met zonnewijzers
De oudst bekende is van rond 1500 voor Christus. Onze tijd, de uren en minuten, werden bedacht door middeleeuwse astronomen. Zij grepen terug op de Babyloniërs, die telden in zestigtallen in de wiskunde en astronomie.
Via zandlopers en allerlei andere mechanismen werd uiteindelijk het mechanische slingeruurwerk uitgevonden. Vanaf dat moment was de tijd met enige nauwkeurigheid te meten. De uitvinding van de mechanische klok wordt toegeschreven aan de Fransman Gerbert (later paus Silvester II), die leefde rond de 10e eeuw.
De middeleeuwen (letterlijk tussenliggende eeuwen) (ca. 500 tot ca. 1500) vormen, in de historiografische indeling of periodisering van de geschiedenis van Europa, de periode tussen de klassieke oudheid en de vroegmoderne tijd.
Wakker worden!
Mensen hadden geen lampen in huis, dus je ging naar bed als het donker werd. 's Ochtends werd je vanzelf wakker van het licht, een kraaiende haan of de kerkklokken. Vanaf de negentiende eeuw veranderde alles. Als gevolg van de industrialisatie gingen mensen werken in grote fabrieken.
De oudste nog goed lopende klok ter wereld bevindt zich in de Universiteit van New York.De klok dateert uit 1410 ; de gewichten worden zorgvuldig door een conservator opgetrokken.
Het oudste uurwerk dat gevonden is, stamt uit 1386, en werd gevonden in Engeland; deze hangt nu aan de Salisbury Kathedraal. Met behulp van tandwielen en gewichtjes kon men een klok met wijzers laten draaien en zo het verstrijken van de tijd laten aangeven.
Volgens sommigen moeten de grote Chinese astronomische klokken uit de 12e eeuw als de eerste mechanische uurwerken worden beschouwd. Maar dit is twijfelachtig. De Chinese klokken waren wel geavanceerd, maar stoelden op het principe van de waterklok, waarbij een waterstraal het verstrijken van de tijd aangaf.
Naast kalenders werden gebruikt: de waterklok, de zandloper, kaarsen of olielampen (met een aantal strepen erop) en de zonnewijzer.
Op het Noordelijk halfrond beweegt de zon van links naar rechts. De zon gaat links (in het oosten) op en gaat rechts (in het westen) weer onder. Omdat de wijzers van een klok zo gemaakt zijn dat ze de beweging van de zon in de lucht volgen, bewegen de wijzers van links naar rechts, via de bovenkant van de klok.
Een digitale klok geeft de uren en de minuten, en soms ook de seconden, als getallen weer. De uren kunnen als de getallen van 0 t/m 23 worden getoond, of als de getallen 1 t/m 12 in navolging van de analoge klok, maar dan met de toevoeging AM voor vóór de middag of PM voor na de middag.
Bovendien zorgt de klok, ook wel de circadiane klok, dat onze lichaamsprocessen in de tijd netjes op elkaar aansluiten. Het orgaan genereert een ritme met een omlooptijd van ongeveer 24 uur en regelt niet alleen onze slaap-waakcyclus, maar ook lichaamsprocessen zoals bloeddruk en lichaamstemperatuur.
De Tsarenklok (Russisch: Царь–колокол, Tsar-kolokol, Tsaar-klok) is de grootste klok die ooit is gegoten. De klok heeft nooit geklonken, doordat ze brak voordat ze in gebruik kon worden gesteld. De klok is opgesteld in het Kremlin in Moskou, aan de voet van de Klokkentoren van Ivan de Grote.
Natuurkundig gezien wordt de tijd overal ter wereld bepaald door atoomklokken. Die maken gebruik van de resonantiefrequentie van atomen, die per type atoom altijd dezelfde is. Door een elektromagnetisch veld te creëren dat meetrilt met de frequentie van de atomen, kunnen klokken de tijd met uiterste precisie meten.
Klokken worden meestal gegoten uit brons: een legering van 76-80% koper en 20-24% tin. Deze legering wordt klokspijs genoemd en wordt gezien als de ideale legering voor klokken. Het materiaal is vrijwel niet onderhevig aan corrosie, heeft voldoende sterkte en draagt bij tot een maximale klankrijkdom.
Als mensen ouder worden, verandert hun slaappatroon. Al vanaf het 30e levensjaar lijkt de kwaliteit van de slaap af te nemen. Er is minder diepe slaap en mensen liggen vaker wakker. Vanaf het 60e levensjaar nemen ook de duur en de stabiliteit van de REM slaap af en verandert de timing van de slaap.
Mannen worden vooral wakker van het afgaan van autoalarmen, harde wind, zoemende vliegen of muggen en snurken. Bij vrouwen staat dus het geluid van een huilende baby op 1, gevolgd door het geluid van een druppende kraan, rumoerigheid op straat, snurken en zoemende vliegen of muggen.
De middeleeuwse samenleving was ingedeeld in standen. Bovenaan stond de koning of keizer met daaronder de geestelijken. Daarna de edelen (graven, hertogen en ridders) en onderaan de boeren en burgers. Rond 800 behoorde Nederland tot het Frankische rijk, met Karel de Grote als koning.
Enkele andere belangrijke uitvindingen waren het spinnewiel, de mechanische klok, het trekpaardentuig, de stijgbeugel, verbeteringen van windmolens en natuurlijk de drukpers, die in 1450 door de Duitser Johannes Gutenberg werd ontwikkeld.
De term 'middeleeuwen' werd ook geboren tijdens de Renaissance. De middeleeuwen werden gezien als een periode tussen de klassieke oudheid en de huidige tijd, die de klassieke oudheid idealiseerde en weer terughaalde.