Wanneer kun je nou het beste naar de merkspecialist, de universele garage of de dealer. En wat is een Bovag garage eigenlijk? Het is verstandig om in elk geval één keer per jaar je auto naar de garage te brengen voor onderhoud. Zo kun je een hoop narigheid voorkomen.
Wat u zelf kunt doen
Wat u nu zelf kunt doen is de garage in gebreke stellen. U doet dit door schriftelijk een termijn stellen waarbinnen de auto klaar zou moeten zijn. Een redelijke termijn is 1-2 weken, afhankelijk van wat er allemaal nog moet gebeuren.
Alle auto's moeten regelmatig een onderhoudsbeurt ondergaan. Dat is belangrijk om de staat van de auto en slijtagegevoelige onderdelen te controleren, factoren die de veiligheid sterk beïnvloeden. Dit is bijvoorbeeld het geval voor de remmen of de ruitenwissers. Ook de mechaniek heeft inspectie en onderhoud nodig.
Gewoonlijk is het aangewezen om uw auto elke 15.000 km of elk jaar een klein onderhoud te geven.Een groot onderhoud gebeurt over het algemeen elke 30.000 km of om de twee jaar.
De kleine beurt dient doorgaans elke 15.000 kilometer of na elk jaar te gebeuren. Dit is een stelregel en er zijn dan ook uitzonderingen mogelijk. Een grote beurt dient doorgaans elke 30.000 kilometer of 2 jaar te gebeuren, ook dit is een stelregel die je in grote lijnen kunt aanhouden.
De gemiddelde kosten liggen tussen de €200,- en de €400,-. Dit zijn de kosten die de garages rekenen voor de grote onderhoudsbeurt. Het is vaak een vast bedrag. Let wel op dat je dit bedrag moet betalen als er niets mis is met jouw auto.
Hoe vaak moet je olie verversen
Ons advies is dit na ieder 10.000 tot 15.000 kilometers te doen. Als je niet zo veel rijdt doe het dan gemiddeld 1x per jaar. De reden hiervan is, is dat de motor minder vaak op temperatuur komt en het oliefilter sneller vies wordt.
De grens van 200.000 km wordt soms ten onrechte beschouwd als het einde van de levensduur van het voertuig, vooral voor dieselmotoren. In werkelijkheid kan je een goede zaak doen met een tweedehandsauto met 200.000 km, als die goed werd onderhouden.
Levensduur van een auto
Uit onderzoek van ACEA blijkt dat een auto in Nederland gemiddeld 10,6 jaar oud is. Ter vergelijking: in Luxemburg is de gemiddelde autoleeftijd slechts 6,4 jaar.
Hoe langer een auto stilstaat, hoe groter de kans dat de remmen 'vast' komen te zitten. “De remschoentjes die ervoor zorgen dat de auto op de handrem blijft staan, zouden zich aan het materiaal kunnen hechten. Alsof ze bij wijze van spreken vastgevroren raken.
Misschien hangt er een kaartje van de garage in de auto waar op staat bij welke kilometerstand of op welke datum de auto uiterlijk een beurt moet hebben. Is dit niet het geval dan staat er meestal een onderhoudsschema in het instructie- of onderhoudsboekje dat bij de auto hoort.
Een benzinewagen moet u doorgaans om de 15.000 kilometer laten nakijken.Bij een dieselwagen is dat om de 20.000 tot 30.000 kilometer. Maak er een gewoonte van om eenmaal per jaar, of ten laatste om de twee jaar, een afspraak te maken bij uw garagehouder.
Een half uurtje is vaak al voldoende om problemen te voorkomen. Even de snelweg op vindt de auto ook fijn: bij hogere snelheden komt de motor goed op temperatuur en wordt er net even wat meer van de techniek gevergd. Staat een auto enkele weken stil, dan kan de accu uitgeput raken.
Een ritje van ongeveer twintig minuten helpt problemen te voorkomen. Wanneer je auto langer dan drie weken stil staat dan kunnen er problemen ontstaan met de accu, de banden, de remmen en de brandstof in de tank.
Als je het voorgeschreven onderhoud laat uitvoeren door een dealergarage, dan kan er geen discussie ontstaan of het onderhoud wel op de juiste wijze is uitgevoerd. Een auto die door een dealer is onderhouden levert bij inruil vaak iets meer op.
Er is geen officiële definitie die bepaalt of een auto een youngtimer is. Sommige verzekeraars behandelen een 10 jaar oude auto al als youngtimer, 'jonge oldtimer' of hobbytimer. Maar meestal moet de leeftijd tussen de 15 en 25 jaar liggen.
De kilometerstand is belangrijk
De staat van de meeste onderdelen kan hier namelijk van afgeleid worden. Een auto slijt immers vooral wanneer deze veel gebruikt wordt. Kritieke onderdelen, zoals de motor, de transmissie, de koppeling en alles hieromheen gaan langzaam maar zeker kapot.
Youngtimers zijn auto's die ouder zijn dan 15 jaar, met een maximum van 25 jaar. Dit geldt niet alleen voor auto's uit Nederland, maar ook voor geïmporteerde auto's. De RDW begint met tellen bij de eerste tenaamstelling. De zogenaamde youngtimers hebben een relatief lage dagwaarde.
Ook 20.000 kilometer per jaar is een veel gekozen kilometerbundel. Deze bundel is perfect voor mensen die net even iets meer dan gemiddeld rijden.
De levensduur van de motor is over het algemeen bepalend voor de levensduur van je auto. Hoeveel kilometer kan een benzine auto rijden? Benzinemotoren gaan gemiddeld zo'n 300.000 km mee. Een diesel zal bijvoorbeeld zeker de 400.000 km kunnen halen en soms nog meer.
Het Guinness World Record voor de meeste kilometers afgelegd door een niet-commercieel voertuig staat op naam van een Volvo P1800S uit 1966, bestuurd door de New Yorker Irv Gordon. De heer Gordon kocht de auto nieuw en reed er 3,2 miljoen mijl mee – oftewel 5,15 miljoen kilometer – tot aan zijn overlijden in 2020.
Een olieverversing kost tussen 90 euro en 175 euro.
De duurdere oliën zijn vaak volledig synthetisch, Long Life oliën en worden geleverd met een hele reeks additieven om de motor van je auto te beschermen, zodat deze langer soepel en effectief blijft draaien.
Voorkom schade aan je motor
Rond de 30.000 gereden kilometers of elke twee jaar kun je het beste tijdens je grote of kleine beurt de motorolie laten verversen dit voorkomt een hoop narigheid. Zo kan er zich bijvoorbeeld Sludge / mayonaisevorming vormen op de bodem van de motor.
Gevolgen van niet op tijd motorolie verversen: Als motorolie niet op tijd wordt ververst en de oliefilter niet wordt vervangen kunnen er oliekanalen dicht slippen. De oliefilter zal na verloop van tijd dicht gaan zitten en dus niet meer het vuil uit de olie kunnen filteren.