De Nederlandse producenten hebben ongeveer 1000 m3 aardgas nodig om 1 ton NH3 te produceren.
Samen verbruiken ze jaarlijks ongeveer net zoveel gas als 1,3 miljoen Nederlandse huishoudens. Het gas wordt gebruikt om ammoniak te maken, ammoniak is het basisingrediënt voor allerlei soorten kunstmest.
Yara Sluiskil verbruikt zo'n 1,9 miljard m3 aardgas per jaar.
In moderne fabrieken wordt stikstofkunstmest gemaakt uit aardgas. In meerdere verwerkingsfasen wordt het aardgas, hoofdzakelijk bestaande uit methaan, opgewaardeerd tot stikstofkunstmest door het te binden met de stikstof die in de lucht aanwezig is. Van het gas dient 80% als echte grondstof voor kunstmest.
Het afgelopen jaar registreerde Wageningen Economic Research op de site Agrimatie.nl in Nederland gemiddeld een kali 40% prijs van 270-280 Euro per ton.
De productie en/of winning van deze stoffen lag jarenlang op ongeveer hetzelfde niveau, maar stijgt de laatste jaren ineens explosief. Een belangrijke oorzaak hiervan is de teelt van diverse gewassen, zoals granen en mais voor de productie van biobrandstoffen. Daarnaast stijgt de vraag naar voedsel wereldwijd.
De eerste mestbeurt van het jaar is bij voorkeur in maart of april, omdat dan de temperaturen stijgen en het gras begint te groeien. Een beetje fosfor is dan goed, terwijl in het najaar mest met wat meer kalium goed is zodat het gras sterk de winter ingaat.
De belangrijkste nadelen van kunstmest op een rij:
Kunstmest is van nature zout. Te veel zout in de bodem vermindert de kwaliteit van de grond. Kunstmest lost sneller op in water dan organische mest. Je zult dus vaker moeten strooien.
Afhankelijk van uw gewas mag u 15, 20 of 30 kilogram extra stikstof per hectare gebruiken. Lees meer op Stikstofdifferentiatie.
Zonder kunstmest zou de aarde lang niet genoeg voedsel kunnen opbrengen voor de hele wereldbe- volking. Nu al wordt zo'n 50 pro- cent gevoed dankzij kunstmest. In 2050 zal de wereld naar verwach- ting 9,1 miljard mensen tellen en moet de voedselproductie met 70 procent groeien om te voldoen aan de vraag.
Tot de grootste gasverbruikers behoren elektriciteitscentrales, raffinaderijen, de chemische industrie, metaalproducenten, de keramische industrie en papiermakers. In Limburg gaat het om bedrijven als Sabic, OCI, Sappi, Kristalunie (glasfabriek O-I) en Smurfit Kappa.
De doorgaans kleinschalige glastuinbouwbedrijven verbruiken veel energie. Vanaf 2015 betalen tuinders tot een verbruik van 170.000 kubieke meter 3,1 cent per kubieke meter gas in plaats van 19,3 cent.
De glastuinbouw is vaak afhankelijk van aardgas: in 2020 liep het verbruik in Nederland voor de teelt van groente, bloemen en planten op tot ruim 2,4 miljard m³ aardgas. Maar de sector levert ook elektriciteit terug aan het openbare net: jaarlijks het equivalent van zo'n 0,9 miljard m³ aan aardgas.
In totaal is er ongeveer 40 miljard kubieke meter aardgas verbruikt. Dat is 2 miljard minder dan een jaar eerder. Slechts een deel hiervan is opgemaakt door huishoudens. Volgens het CBS schommelt het totale gasverbruik in Nederland sinds 2012 tussen de 38 miljard en 44 miljard kubieke meter.
Tussen 2012 en 2020 schommelde het totale gasverbruik tussen de 38 en 44 miljard kubieke meter. Huishoudens, energiecentrales en de nijverheid verbruikten elk gemiddeld circa 25 procent.
"Een kenmerk van ammoniumnitraat is dat het hoogexplosief kan worden. Als kunstmest zoveel nitraten bevat, bevat het ook veel zuurstof. Dat betekent dat als het tot een explosie komt, het doorzet. Dan gaat het al gauw naar een zogenoemde detonatiesnelheid van boven de 3000 meter per seconde."
Meer dierlijke mest gebruiken
Afhankelijk van de ligging en de grondsoort van uw perceel ligt wordt uw gebruiksnorm 230 of 250 kilogram per hectare. De gebruiksruimte rekent u op dezelfde manier uit. Aantal hectare landbouwgrond op 15 mei x 230 of 250 kg stikstof uit dierlijke mest.
Het grote verschil met kunstmest is dat 100% organische mest de bodem voedt en daardoor de plant. Een belangrijk verschil! Want een gezonde bodem met een rijk bodemleven geeft voldoende voeding en vocht voor de plant. Dat zorgt voor gezonde planten met een goede weerstand tegen ziekten en plagen.
Kunstmest bevat de juiste voedingsstoffen, maar verbetert de bodemstructuur niet. Bovendien belast kunstmest het milieu meer. Bij kunstmest gaat de afgifte van voedingsstoffen zó snel dat planten kunnen 'verbranden' als je te veel gebruikt. De planten krijgen dan gele bladeren en verwelken.
Kippenmestkorrels bevat de volgende NPK verhouding: 4-3-3, oftewel: 4% Stikstof (N), 3% Fosfaat (P) en 3% Kalium (K). Dus het bevat meer stikstof en meer fosfaat dan koemest en iets minder Kalium. De prijs van kippenmestkorrels is ook lager dan die van koemest. Dus u krijgt meer voedingswaarde voor een lagere prijs!
Het beste is om kunstmest te strooien bij droog weer, of als het regent. Voor organische meststoffen is dat niet van toepassing, omdat daarin geen zouten zitten.
Kun je gazon kalk en mest tegelijk strooien? Nee! Als je kalk en meststoffen met elkaar combineert, kunnen de calcium en stikstof met elkaar binden. Het gras zal hierdoor de voedingsstoffen niet opnemen.
Belangrijke tips om het gazon correct te bemesten
De bodem moet vorstvrij zijn. Breng de meststof niet aan bij rechtstreekse zonneschijn. Geef na elke bemesting regelmatig en overvloedig water. Maai pas een paar dagen na het bemesten.