De regel is simpel: de nagel moet drie keer zo lang zijn als de dikte van het materiaal dat je wilt bevestigen. Voorbeeld: als het materiaal 15 mm dik is, moet de nagel 45 mm lang zijn. Kies een nageltacker die geschikt is voor de nagellengte die je nodig hebt.
Spijkers in de muur slaan klinkt zo simpel, maar kan nog best lastig zijn. Je wil niet op je vingers slaan, maar als je de spijker niet ondersteunt dan sla je gemakkelijk de spijker krom.
Staalspijker. Deze spijker is gemaakt van gehard staal. Daardoor kan hij in baksteen doordringen. Deze spijker is geschikt voor zowel baksteen als beton.
Het verschil tussen schroeven en spijkers is dat schroeven een grotere treksterkte hebben, terwijl spijkers een grotere afschuifsterkte hebben.
Platte kopspijker: dit is de meest toegepaste spijker als er met hout gewerkt wordt. Door de platte kop is de verbinding erg stevig en kunt u deze gemakkelijk inslaan. De kop blijft wel altijd zichtbaar. Verloren kopspijker: de naam zegt het al, dit is een spijker zonder kop.
Als vuistregel houden wij, bij GYZS, aan dat de schroeflengte 2,5x de dikte van het te schroeven materiaal moet zijn. Om een voorbeeld te geven: om een plank van 20mm vast te schroeven gebruik je het beste een schroef van 50mm lang.
Verschil tussen schroeven en spijkers:
Schroeven zorgen voor een stevigere verbinding. Schroeven zijn eenvoudiger te demonteren. Spijkers zijn goedkoper. Spijkers zijn sneller te monteren.
De schacht loopt taps toe in een scherpe punt en is in de regel rechthoekig, maar kan ook rond zijn. De oudste spijkers waren vierkant. De rechthoekige spijkers moeten met de nerf mee worden ingeslagen om het splijten van het hout te voorkomen.
Beste pneumatische tacker (op lucht) – Metabo DKNG 40-50. Het beste toestel om pneumatisch (op lucht) te spijkeren en te nieten is de Metabo DKNG 40/50. Dit is een toestel dat je met een flexibele buis op een compressor aansluit. Vervolgens schiet je spijkers en nietjes zoals je een pistool gebruikt.
De beste manier om bevestigingsmaterialen tegen roest te beschermen is door ze te galvaniseren of van een zinklaag te voorzien. Zink beschermt het staal van de spijker niet, maar vormt een laag die aangetast wordt voordat het staal aangetast wordt.
Met dubbelzijdige montage tape heeft u een goed alternatief voor boren en spijkeren. Grote kleefkracht, maar soms wel met resten bij verwijderen. Een eenvoudig alternatief op dubbelzijdig tape, zijn montagestrips.
Betonnagels zijn korte spijkers met een grote kop en meestal gegalvaniseerd. Zoals de naam al zegt zijn dit spijkers voor beton of baksteen. Betonnagels zijn gemaakt van hard staal en bevat ribbels. Daardoor hecht de spijker zich in beton.
Widia is afgeleid van het Duitse woord voor diamant. Widia is een zeer hard materiaal, bijna net zo hard als diamant. Aangezien dit materiaal harder is dan beton, is het mogelijk om een gat te boren.
Een draadnagel is een uit staaldraad vervaardigd object. Meestal aan de ene kant voorzien van een kop en aan de andere kant een punt. Hierdoor kun je twee of meer objecten met elkaar verbinden. Een spijker is daarentegen een stukje smeedwerk, vierkant in doorsnede en taps toelopend.
De betonhaken hebben een draagvermogen tot 8 kilo en kunnen daarmee vrijwel ieder schilderij, klok of spiegel dragen. De betonhaken zijn geschikt voor harde wanden van beton, hard gesteente maar ook hardhout. De betonhaken hebben drie stalen nagels die u met een hamer stevig verankert in de harde wand.
Een schilderij ophangen zonder boren kan met behulp van het schilderij ophangsysteem Contour Rail door deze te verlijmen aan de wand (en tegen het plafond). Zo is het boren van gaten voor pluggen of schroeven overbodig.
Voor een nagelpistool maakt de druk bijna niet uit. Zeker niet met brads. 6 bar is ruim voldoende. En het debiet is ook niet echt belangrijk omdat je maar weinig lucht per nagel nodig hebt.
De regel is simpel: de nagel moet drie keer zo lang zijn als de dikte van het materiaal dat je wilt bevestigen. Voorbeeld: als het materiaal 15 mm dik is, moet de nagel 45 mm lang zijn.
Constructietacker of afwerktacker
Constructietackers zijn geschikt om (hout)constructies te maken die zeer stevig dienen te zijn. U kunt hierbij denken aan gevelbekleding, houtskeletbouw, (onder)vloeren en pallets bijvoorbeeld. Deze tackers maken gebruik van spijkers met een grotere diameter dan afwerktackers.
De betekenis van het woord Spijker is: Gierig persoon.
Brads worden ook wel koploze spijkers, verlorenkopnagels of pinnen genoemd. Als het bevestigingsmateriaal niet of nauwelijks zichtbaar mag zijn, worden vaak koploze spijkers ingezet. Ze worden ook wel SK-nagels genoemd. Brads en mini-brads, zijn verkrijgbaar in diverse materialen, diameters en lengten.
De spijkers die men in deze machines gebruikt noemt men ook wel brads. Dit zijn dunne nagels met een zeer kleine kop die verzonken in het hout worden aangebracht. Dit heeft als voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld een schroef dat er minimaal geplamuurd hoeft te worden.
Het belangrijkste verschil tussen een schroef en een spijker
Door het schroefdraad zijn de schroeven wel minder flexibel en zullen ze sneller breken. Een spijker daarentegen is veel buigzamer en zal niet snel zijn kracht verliezen of afbreken wanneer die wordt gebogen.
Kies een plug en een boor, meestal worden hiervoor deze 6 mm pluggen gebruikt. Gaat het om een hollewand gebruik dan een hollewandplug, deze plug kan tot wel 10 tot 15 kilo dragen. Deze plug kan je met een hamer in de wand tikken, om vervolgens de schroef(met dezelfde diameter als de plug) erin te schroeven.