Duiven kunnen weliswaar tegen warmte maar toch zie je bij echt hete temperaturen zelden of nooit een vlotte vlucht. Vooral wanneer de temperaturen vergezeld worden met een O in de wind komen de duiven stukken minder gemakkelijk naar huis.
De duif is een geharde vogel, die goed tegen de warmte en de kou kan. Echter een duif kan slecht tegen tocht en vocht! Dus de huisvesting moet zodanig zijn dat de duiven beschutting kunnen zoeken tegen het bovengenoemde.
Om te weten welke kant een duif op moet om thuis te komen, moet hij ook weten waar hij op dat moment is. Met alleen de hulp van de zon kan de vogel dat niet bepalen. Bovendien is de zon op bewolkte dagen niet goed te zien.
Vervolgens probeert de duif zijn overtollige temperatuur kwijt te raken door straling. Echter zodra de omgevingstemperatuur gelijk is aan de lichaamstemperatuur gaat de duif over op vaatverwijding en hijgen om toch nog af te koelen. Bij deze twee afkoelingsmechanismen speelt water een grote rol.
Waarschijnlijk zijn de duiven ook op zoek naar zouten. Een van de oplossingen is een potje normaal keukenzout op het hok zetten. Duiven pikken hier graag af en toe van zeker wanneer ze jongen hebben.
In de duivensport wordt knoflook vooral gebruikt om het lichaam te ondersteunen bij de bestrijding van infecties en ter versterking van het immuunsysteem. Zou vooral effectief zijn bij besmetting van coccidoise en wormen.
Een duif kan geen twee dagen zonder water maar wel zeven dagen zonder eten.
Er zijn verschillende geuren waar duiven niet van houden. Sterke kruidengeuren als van peper, knoflook of mottenballen staan ze niet aan en kun je dus in je tuin verspreiden.
Van verschillende duivensoorten is bekend dat ze vaak baden in de regen. Afwisselend houden ze een vleugel omhoog zodat het water op de onderkant ervan druppelt. Hierbij zetten ze de veren op, waaieren hun staart uit en strekken de vleugel horizontaal wijd uit.
Duiven vinden hun weg steeds weer terug door gebruik te maken van verschillende 'navigatiemethoden'. Duiven bepalen hun richting door de stand van de zon. Daarnaast zijn er sterke aanwijzingen dat duiven gebruik maken van het magnetisch veld rond de aarde.
Duiven slapen graag op harde ondergronden zoals gevelranden, dakgoten, vensterbanken en balkons. Duiven kunnen alleen poepen als ze zitten. Hun zitplekken raken dan ook snel ernstig bevuild met uitwerpselen. Een duif produceert ongeveer 14 kg poep per jaar.
Duif Spirituele Betekenis
De duif zou je vragen om je te verbinden met je hogere zelf, vrede te voelen in jezelf en in harmonie te leven met Moeder Aarde en het universum. Onvoorwaardelijke liefde is een uitdaging. De grootste les zit in het onvoorwaardelijk houden van jezelf.
Het krampachtige schokken of trillen met aangetrokken vleugels van volwassen duiven is te vergelijken met de vleugelbewegingen van jongen die om voer bedelen. Evenals het kopknikken kan het zowel een toestemmend als afwijzend gedrag betekenen.
Duiven krijg je tam door ze alleen uit de hand voer te geven. Ga er bij zitten en laat voer uit de hand op de grond tussen je benen vallen wat ze dan kunnen eten. Geen bak voer in de kooi laten staan.
Gezelschapszoekers. Het liefst leven duiven in grotere gezelschappen. Mocht je overwegen om duiven te gaan houden, dan adviseert huisarts Piet om voor minimaal twee soortgenoten te gaan.
Nachtdieren hebben extra ontwikkelde staafjes waardoor uilen bijvoorbeeld in het donker tientallen keren beter zien dan wij. De gemiddelde duif heeft een slecht ontwikkeld nachtzicht. Ze heeft wel een uitzonderlijk goed ontwikkeld kleurenzicht. En dat dankt ze vooral aan een grote variatie aan kegeltjes.
Wil je houtduiven naar je tuin lokken, bied ze dan eten aan. Strooi wat graan op het terras. Plant een besdragende boom of struik aan. En koester de inheemse boomsoorten in je tuin.
Je hoeft de wind maar tegen te hebben en je kunt het zelfs met de beste duiven in de grootste vorm schudden. Om plaatselijk goed te spelen volstaan goede duiven en vorm, om op nationaal niveau te presteren is dat niet genoeg. Daartoe heb je ook heel veel geluk nodig, moet je 'goed liggen'.
De stadsduif is geslachtsrijp vanaf ongeveer 5 maanden uit. Gemiddeld worden ze 7 jaar oud, met een vermoedelijke maximale leeftijd van 20 jaar. Een duivenpaar blijft bij elkaar 'tot de dood hen scheidt'.
Het duurt meestal tot eind augustus. In de lente- en zomermaanden wordt het al vroeg licht en slapen de meeste mensen met hun raam open. Deze combinatie van hogere buitentemperaturen en vroege zonsopkomst zorgt ervoor dat het geluid in de slaapkamers doordringt op een tijdstip dat de meeste mensen nog willen slapen.
De natuurlijke vijanden van deze beesten zijn bijvoorbeeld roofvogels, ratten en wezels. We begrijpen dat je deze dieren liever niet in huis haalt om het duivenprobleem op te lossen. Er zijn ook andere manieren om duiven te verjagen.
Er zit een duif die niet meer wegvliegt
Soms kan dit een lastig klusje zijn. Een tip is om een doek over de duif te gooien. U kunt de duif dan met doek en al oppakken en in een doos doen. U kunt de duif naar de vogelopvang brengen of de dierenambulance bellen om de duif op te laten halen.
Op het menu staat voornamelijk plantaardig materiaal, zoals zaden, knoppen en bladeren. Net als oogstresten (granen) zijn deze te vinden op akkers, maar ook in de bebouwde omgeving is voldoende voedsel te vinden. Zoals in tuinen, maar ook rondslingerende etensresten zijn in trek.
De duiven krijgen meestal twee keer per dag granen en peulvruchten (o.a. maïs, erwten, tarwe, gerst) en minstens één keer per dag schoon drinkwater. Fabrikanten van dierenvoer mengen de granen en peulvruchten, zodat je een kant-en-klare 'mengeling' bij de dierenspeciaalzaak kunt kopen.