Wanneer de verbranding door gebrek aan zuurstof onvolledig is, ontstaat koolstofmonoxide (CO). De belangrijkste CO-bronnen in een woning zijn die waar een brandstof op basis van koolstof (hout, kolen, olie, gas, petroleum...) gebruikt wordt voor verwarmingsapparaten, warmwatertoestellen, oven of fornuis.
Door koolmonoxide kan bloed minder goed zuurstof opnemen uit de longen. Doordat het een reukloos gas is, hebben mensen niet door dat ze eraan blootgesteld worden. Een lage concentratie ingeademde koolmonoxide kan zich uiten in hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid.
Wanneer een brandstof brandt komt er CO vrij. Dit is een kleurloos en reukloos gas. Wanneer er voldoende zuurstof is wordt het CO omgezet in CO2 (koolzuurgas). Dit koolzuurgas is niet giftig.
Bij blootstelling aan heel hoge concentraties CO kan onmiddellijke ademhalingsstilstand optreden. Bij een minder ernstige blootstelling vertoont het slachtoffer eerst tekenen van malaise met misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn. In dit stadium zou men kunnen denken aan een voedselintoxicatie of een opkomende griep.
Hoe herken ik koolmonoxide in huis? Koolmonoxide kun je niet zien, ruiken of proeven. Symptomen die kunnen duiden op een koolmonoxidevergitiging zijn: Verwardheid, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, kortademigheid en krampen.
Gaskachels en afvoerloze geisers zijn voorbeelden van gastoestellen waarbij u een verhoogd risico loopt op koolmonoxidevergiftiging. Maar ook gasfornuizen, gashaarden of -kachels, centrale verwarmingsketels, combiketels, open haarden en allesbranders kunnen een bron vormen van koolmonoxide in huis.
CO wordt voornamelijk geƫlimineerd door uitademing. Als de inademing van CO-gas stopt, zal het HbCO zal zich in de longen weer splitsen en de CO zal progressief uitgeademd worden.
Bij blootstelling aan zeer hoge concentraties CO kan onmiddellijke ademhalingsstilstand optreden. Bij een minder ernstige blootstelling vertoont het slachtoffer tekenen van malaise met misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn. In dit stadium zou men kunnen denken aan een voedselintoxicatie of een opkomende griep.
De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hanteert een grenswaarde van 6 ppm bij continue blootstelling. Oplopend naar 26 ppm bij 1 uur per dag. Een defecte cv ketel zorgt voor een concentratie van 30.000 ppm, met een acute koolmonoxidevergiftiging tot gevolg.
Wanneer de verbranding door gebrek aan zuurstof onvolledig is, ontstaat koolstofmonoxide (CO). De belangrijkste CO-bronnen in een woning zijn die waar een brandstof op basis van koolstof (hout, kolen, olie, gas, petroleum...) gebruikt wordt voor verwarmingsapparaten, warmwatertoestellen, oven of fornuis.
De grootste koolmonoxide bron in huis is de keukengeiser zonder afvoer naar buiten. Maar ook het gasfornuis, de gashaard, de kachel, centrale verwarmingsketel, combiketel, open haard en de allesbrander kunnen een bron vormen van koolmonoxide in huis. Een laatste bron die zeker niet vergeten mag worden, is tabaksrook.
Lichte hoofdpijn na 1,5 uur. Lichte hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid na 2-3 uur. Frontale hoofdpijn binnen 1-2 uur levensbedreigend na 3 uur. Duizeligheid, misselijkheid en stuiptrekkingen binnen 45 minuten bewusteloos binnen 2 uur.
Deze dingen kunnen erop wijzen dat er koolmonoxide in de ruimte aanwezig is: Lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, misselijkheid, sufheid, duizeligheid, vermoeidheid, bewusteloosheid, een versnelde hartslag en braken. De klachten nemen langzaam af zodra je naar buiten gaat.
Koolstofmonoxide is giftig, kleurloos en reukloos. Hierdoor is het erg gevaarlijk. Het gas is fractioneel lichter dan lucht.
Koolmonoxide is te herkennen aan zowel lichamelijke klachten als kenmerken binnen het huis. Lichamelijk herken je koolmonoxide aan hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid en duizeligheid.
Een CO-vergiftiging kunt u herkennen aan onderstaande alarmsignalen. Meerdere personen hebben gelijktijdig klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, duizeligheid, concentratiestoornissen, braakneigingen.
Naast dat koolmonoxide ook in andere apparaten kan ontstaan, kan het altijd vanaf buiten via muren of ramen een woning binnentreden. Ook bij lage concentraties kan koolmonoxide zorgen voor lichamelijke krachten.
Koolmonoxide is niet zwaarder dan lucht
Koolmonoxide is zelfs een beetje lichter dan lucht en verspreidt zich daarom met luchtstromen door het huis. In een bronruimte hang je de melder aan het plafond, op 1 tot 3 meter van het toestel.
Alle ramen dichthouden en de airco laten blazen, kan problemen veroorzaken. Van Doorn: "Wanneer er lucht uit een ruimte wordt gezogen die niet wordt aangevuld met zuurstofrijke lucht van buiten, kun je ook een teveel aan koolmonoxide krijgen.
Koolmonoxide, ook bekend als CO, staat niet voor niets bekend als de sluipmoordenaar. Je ziet of ruikt het niet maar wanneer je het inademt kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben.
Oorzaak van koolmonoxide uit uw cv
Een goed werkende cv trekt zuurstof van buiten aan bij deze verbranding. De gassen die bij de verbranding vrijkomen, worden weer naar buiten afgevoerd. Wanneer dit proces niet goed werkt, ontstaat de kans op koolmonoxidevergiftiging.
Het is vaker gebeurt dat koolmonoxide melders kunnen afgaan tijdens onder andere het schilderen, of het laden van een accu in een afgesloten ruimte. Dit is gebeurt omdat de koolmonoxide melder niet alleen gevoelig is voor koolmonoxide maar ook voor gassen zoals waterstof, isopropylalchol, methaan en kooldioxide.