Zwart zand, ook wel tuinaarde of zwarte grond genoemd, is ongemengde grond dat vrij van puin is. Het wordt gebruikt voor ophoging en voor structuurverbetering.
Ons zwart zand voldoet aan de norm 'Klasse Wonen' waardoor het geschikt is voor woongebieden. Deze grondstof is goed waterdoorlatend en bevat weinig tot geen overblijvende onkruiden en andere verontreinigingen. Zwart zand (losgestort) heeft bij ons een prijs van 19 euro per kuub inclusief btw.
Zwarte grond is een grondstof
Zwarte grond is onbemest, ongemengd en vrij van puin. Wel kunnen er wat kleine steentjes, wortels of takjes in voorkomen. Het is goed waterdoorlatend en (kwalitatief hoogwaardige) zwarte grond bevat nauwelijks overblijvende onkruiden en andere verontreinigingen.
Waar komt het vandaan? Teelaarde wordt gewonnen bij maaiveldverlagingen en ontgravingen. Het is daardoor ongemengde, pure tuinaarde. De zwarte, donkere kleur van de grond is dus de originele kleur.
Teelaarde, ook tuinaarde of (zwarte) grond genoemd is een product wat gewonnen wordt bij maaiveldverlagingen en ontgravingen. Het is onbemest, ongemengd en vrij van puin.
Zwart zand, ook wel tuinaarde of zwarte grond genoemd, is ongemengde grond dat vrij van puin is. Het wordt gebruikt voor ophoging en voor structuurverbetering. Bij Rouwmaat kunt u snel en eenvoudig uw gewenste hoeveelheid zwart zand bestellen.
Teelaarde, tuinaarde, zwart zand, zwarte grond… Allemaal synoniemen voor één en dezelfde grond. Teelaarde is grond die voornamelijk bestaat uit zand en organische stoffen. De organische deeltjes zijn alles wat leeft of geleefd heeft in de aarde, zoals planten en diertjes.
Ook als je naar de kleur kijkt zie je verschillen want zand ziet er geel uit maar er zitten ook zwarte en gele korrels tussen. Tuingrond is zwart, dat is vruchtbare grond daar groeien de planten goed op. Het is maar dat je het weet.
Daarnaast bevat de tuinaarde (in verhouding met potgrond) te weinig grove delen en hierdoor is de tuinaarde zeer compact. Het aanwezig lucht is minimaal en ook de wortels hebben deze poriën nodig om het gasuitwisselingsproces te kunnen voltooien. Dit zijn de hoofdredenen om nooit rechtstreeks in tuinaarde te planten.
Zwarte grond bestaat meestal uit zand, leem en grond.
De meeste planten verkiezen een licht zure grond (pH tussen 5,5 en 7). Maar zuurminnende planten zoals azalea's en rododendrons voelen zich het best bij een pH tussen en 4,0 en 5,5. Kalkminnende planten zoals buxus en lavendel daarentegen verkiezen een licht alkalische bodem (pH tussen 7,0 en 7,5).
Wanneer er over bemeste tuinaarde wordt gesproken, dan zijn er meststoffen aan de tuinaarde toegevoegd. Tuinaarde bestaat over het algemeen uit een combinatie van tuinturf en compost, al dan niet aangevuld met meststoffen.
GrondDepot helpt u graag bij het zoeken naar een geschikte partij gratis aanvulgrond. Deze gratis opvulgrond kan gebruikt worden voor het ophogen van weides, akkers, tuinen,… Indien u voor deze reliëfwijziging een omgevingsvergunning nodig heeft, bekijken we ook met u hiervoor de mogelijkheden.
Zwarte grond (ook wel zwart zand of tuinaarde) van Rouwmaat is ongemengd, puinvrij zand. Heeft u zwarte grond nodig voor ophoging of grondverbetering? Bestel de gewenste hoeveelheid zwarte grond eenvoudig en snel bij Rouwmaat.
U wilt een oppervlakte van 4 bij 4,5 meter gaan voorzien van een 50 cm dikke zwarte grondlaag. De benodigde hoeveelheid zwarte grond kunt u als volgt berekenen: 4 x 4,5 meter = 18 m2 x 0,50 meter (50 cm) = 9 x 1,10 (tien procent extra) geeft een totaal aantal kuub van 9,9 dus kunt u 10 kuub zwarte grond bestellen.
Op de Nederlandse stranden vind je honderden kleuren en soorten zand. De kleur en samenstelling wordt bepaald door de samenstelling van het gesteente van de bergen. Zwart zand komt bijvoorbeeld van vulkanisch gesteente en wit zand bevat veel bergkristal.
Zand dat vrijwel geheel uit kwarts bestaat noemen we kwartszand. Dit zand is wit tot geel van kleur. De gele kleur wordt vaak veroorzaakt door een klein laagje roest (ijzeroxide) dat om korrels heen zit. Wanneer zand voor meer dan 99,6% uit kwarts bestaat, spreken we van zilverzand.
Zandgrond bestaat vooral uit korrelige deeltjes die rond en afgesleten kunnen zijn of ruwe randjes hebben (scherpzand). Er zit altijd veel lucht tussen de korrels. Zand is lichte grond en makkelijk bewerkbaar. Het nadeel is dat water er snel doorheen zakt.
Zowel tuinaarde onbemest als tuinaarde bemest lenen zich goed als tuingrond voor beplanting. De bemeste tuinaarde is echter voorzien van toegevoegde organische producten, zoals compost en champost (geen kunstmest). Hierdoor bevat deze tuingrond extra voedingswaarde waardoor beplanting een goede start krijgen.
Voor gazon hoef je niet zoveel grond af te graven als voor bomen en struiken. Deze laatste gaan met hun wortels meer de diepte in en dan is 1 meter noodzakelijk. Voor gazon en kruidachtige vaste planten zou ik het op 40-50 cm houden.
Een goede grond is luchtig, voldoende vochtig en met voedingsstoffen die de planten laten groeien. De volgende factoren zijn hierbij van belang: - De grondsoort. De soort grond (klei, zavel, zand, veen) is belangrijk voor de groei van planten.
Eén kuub (M3) zand, ook wel ophoogzand genoemd, kost doorgaans € 139 inclusief BTW en transportkosten. Het zand kan los (gestort) of in Big Bags geleverd worden. Big Bags kennen een inhoud van 1 M3 (1000 liter) en weegt ongeveer 1500 kilogram. De prijs is daarnaast afhankelijk van de regio van bezorgen.