Brokkelhoeven kunnen veroorzaakt worden door droogte, onvoldoende beweging, tekorten in de voeding of een slecht passend of versleten beslag. Om brokkelhoeven te voorkomen is het belangrijk de hoeven vochtig te houden, door ze regelmatig af te spoelen met water.
Maar hoeven hebben ook veel vocht nodig. Laat je paard vooral af en toe in een natte weide, buitenbak of paddock lopen, want dit maakt de hoeven veerkrachtig en helpt ze hun natuurlijke glans te behouden. Na het rijden kun je de hoeven natuurlijk ook afspoelen, maar dit helpt in mindere mate.
Het vet en de olie zorgen er namelijk voor dat er geen water in de hoeven kan komen, waardoor deze uit kunnen drogen. Je kan hoefvet of hoefolie wel gebruiken als jouw paard snel last heeft van droge hoeven. Het is dan van belang dat er genoeg tijd is geweest dat het vocht in de hoeven kan komen.
Vezelrijk, natuurlijk voedsel met een laag suiker- en zetmeelgehalte is essentieel voor gezonde hoeven. Bepaalde aminozuren (eiwitten) en omaga vetzuren zijn onmisbaar voor hoeven. Je zult moeten nagaan of alle mineralen in de juiste hoeveelheid en verhouding in het voer voorkomen.
Het verzorgen van de hoeven met hoefolie of hoefvet wordt aangeraden op dagelijkse basis. Het dagelijks verzorgen met hoefvet zorgt ervoor dat de hoeven de juiste verzorging krijgen.
Paarden, mensen en andere zoogdieren kunnen biotine niet zelf aanmaken, maar moeten deze vitamine binnenkrijgen via de voeding of via opname van biotine die door darmbacteriën wordt samengesteld. Via vers gras krijgen paarden de meeste biotine binnen. Daarnaast zit er in luzerne ook relatief veel biotine.
Biotine is een stofje dat vooral bekend staat als bevorderend voor de groei van paardenhoeven. Maar biotine zorgt bijvoorbeeld ook voor een gezonde huid en een stevige en sterke vacht. Het is een stof waarvan paarden normaal gesproken voldoende binnen krijgen uit hun voeding.
Voeding. De paardenhoef groeit per maand ongeveer 1 centimeter. Met een evenwichtige voeding zorg je dat de kwaliteit van de hoefgroei goed is. Er zijn veel verschillende voedingsstoffen belangrijk voor de hoef zoals: eiwitten, energie, vitamines, mineralen, aminozuren en sporenelementen.
Krab de hoeven dagelijks uit.
Door de hoeven uit te krabben maak je ze niet alleen schoon, maar zie je meteen of er onregelmatigheden zijn of dat er steentjes in de hoef zitten. Krab niet te fanatiek in de straalgroeven, dat kan beschadigingen geven.
De juiste hoefverzorging
Je kunt de hoef van een paard vergelijken met je eigen hand. Je hand is gevoelig, de nagels kun je knippen. De kroonrand (buitenrand) van de hoef is te vergelijken met je nagels. Het paard heeft hier geen gevoel in.
Re: Hoe vaak moet je hoeven teren? Het wordt wel eens gebruikt als het paard de hele dag in de blubber staat, dan kun je de hoeven heel goed schoonmaken er droogwrijven van onder, en dan een laag teer er overheen doen. Maar eigenlijk is het bijna nooit nodig.
hoe lang de ijzers goed vast blijven zitten hangt af van de kwaliteit van de hoefwand bij jou paard en de ondergrond waar het op staat. Dus er zijn paarden die met moeite 4-6 weken doen met hun ijzers en er zijn er die met gemak 8-12 weken doen.
Uit onderzoek is gebleken dat de toevoeging van 15mg biotine per dag een positief effect heeft op de groei en de soepelheid van het hoorn. Biotine is belangrijk voor het oppervlakte hoorn van de hoef, de laag die zorgt voor een goede vochtregulering van de hoef en die snel beschadigt tijdens het werk.
De hoornschoen is het uitwendige gedeelte van de hoef van een paard. Wat bij een mens de nagel is, is bij de hoeven van het paard de hoefwand. Om het hoefbeen -het bot in de hoef – zit de hoef(zool)lederhuid. Dit is het levende deel van de hoef en hier lopen de bloedvaten en zenuwen.
Lijnzaad ondersteunt de slijmlaag in de maag- en darmwand en helpt de darmwand beschermen. Lijnzaadolie bevat een hoge concentratie omega 3 en 6 vetzuren wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering. Deze vetzuren kan je paard zelf niet aanmaken en halen ze in de natuur uit voornamelijk gras.
Bij regelmatig gebruik kunnen biotine supplementen de textuur, glans en veerkracht van het haar verbeteren. Bovendien wordt biotine vaak genomen om de haargroei te stimuleren, en zien veel mensen al na slechts een maand resultaat!
Bij paarden wordt MSM vooral ingezet voor het gezond houden van hoorn (de hoeven), de huid, spieren (spierstofwisseling), pezen en banden (aanhechting) en ter ondersteuning van lichamelijk herstel.
Om te weten of een supplement op basis van glucosamine werkt moet je het daarom eerst twee tot drie maanden de tijd geven. Door een kwalitatief hoogwaardig supplement te kiezen dat een complex aan stoffen bevat is er vaak al eerder een verbetering zichtbaar.
Alvorens resultaten goed zichtbaar zijn, dient u biotine gedurende minimaal 6-9 maanden te geven. Uit onderzoek is gebleken dat de toevoeging van 15mg biotine per dag een positief effect heeft op de groei en de soepelheid van het hoorn.
De houding van je paard zegt alles
Om die reden is het belangrijk om elke zes tot acht weken een afspraak te maken met een hoefsmid. Afhankelijk van de snelheid waarmee de hoeven van jouw paard groeien kan deze periode iets korter of langer zijn! De hoefsmid maakt niet alleen de hoeven korter.
Hoefolie is vloeibaar en hoefsmeer en hoefvet hebben een vaste substantie.
Gebruik hoefteer bij paarden
Door hoefteer regelmatig aan te brengen op de hoeven van jouw paard zullen de hoeven een betere conditie krijgen en kunnen hoefziektes voorkomen worden. Hoefteer beschermt de hoef tegen het afbrokkelen en het uitdrogen van de hoeven en zorgt voor een stimulatie van de hoefgroei.
Kenmerken van een gezonde straal:
“Een gezonde straal voelt aan als autoband: hard maar toch flexibel en onverslijtbaar. Het midden van de straal hoort in het midden geen diepe groeve te hebben maar een oppervlakkig kuiltje!”(paardenhoeven.info).