Sushi is de combinatie van die rijst met andere ingrediënten, waaronder (maar niet exclusief) vis. De gemarineerde rijst heet shari, rauwe vis heet sashimi. Nu kan dus gelijk het misverstand uit de weg worden geruimd dat sushi altijd uit een combinatie van rijst en rauwe vis bestaat.
Simpel maar lekker | Sashimi
Sashimi is een simpele sushi soort, waar vooraf niet een hele culinaire bereiding bij komt kijken. Het is een eenvoudige manier van klaarmaken van rauwe vis die met een zeer scherp mes in dunne plakjes wordt gesneden. De populairste sashimi's zijn zalm en tonijn.
Sushi (Hiragana: すし, Kanji: 寿司, 鮨) is een gerecht uit de Japanse keuken met een doorsnede van enkele centimeters. Het bestaat altijd uit (afgekoelde) gekookte rijst (鮨飯, sushi-meshi) en vaak ook uit zeewier en is met rijstazijn gezuurd.
Alle vegetarische sushi, met vullingen van komkommer, avocado, rode biet of gebakken ei, kan je veilig eten. Ook vullingen van gekookte vis zijn veilig. Sommige sushi-restaurants geven op de kaart aan welke producten geschikt zijn voor zwangere klanten. Let er wel extra goed op of de sushi vers bereid is.
In sushi wordt het meest rauwe zalm en tonijn gebruikt. (Uit de bron:) Voor de vis wil ik je aanraden een goede visboer te zoeken voor mooie rauwe vis. Rauwe zalm en tonijn zijn de meest gebruikte en ook meest gangbare soorten vis om te verwerken in de sushi.
Ook bevat sushi niet echt veel groente. Zwangere vrouwen, jonge kinderen en oude mensen kunnen het beter niet eten omdat de rauwe vis in sushi de listeria-bacterie kan bevatten en die is schadelijk voor hen. Daarnaast bevat een complete sushi-maaltijd veel calorieën, tussen de 800 en 1200.''
Het basis bestanddeel van sushi is een kleine hoeveelheid kleverige rijst in uiteenlopende vormen dat wordt aangevuld met overige ingrediënten die op- of tussen te rijst worden verwerkt. De uitsluitend verse ingrediënten bestaan voornamelijk uit groenten, ei en (rauwe) zeevis.
Sushi wordt bereid met slechts een handvol ingrediënten, maar de combinatie van smaken en texturen zijn bijna oneindig. Er bestaat een stukje sushi voor iedereen en met deze handleiding voor beginners kan iedereen de fijne kunst van het eten van sushi leren.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon. Maar eet vooral de hoeveelheid waar jij je goed bij voelt.
Sinds de populariteit van sushi is toegenomen, komt het ook vaker voor dat mensen geïnfecteerd zijn met parasieten. Onderzoek heeft bewezen dat het eten van rauw voedsel, dat besmet is met parasieten, kan leiden tot cysticercosis. Dit betekent dat volwassen wormen in de bloedbaan van mensen terecht komen.
Sushi in de koelkast zetten is dus geen goed idee. De smaken verliezen dan hun kracht en de nori (zeewier) verliest z'n stevigheid. Toch kun je onze vers bereide sushi maximaal een dag (24 uur) in de koelkast bewaren. De smaak- en textuur van de sushi blijft namelijk tot 24 uur behouden.
Nochtans is enige voorzichtigheid geboden. Rauwe vis en rauwe schelp- en schaaldieren kunnen namelijk besmet zijn met ziekmakende bacteriën (zoals de listeriabacterie en de salmonellabacterie), virussen (zoals hepatitis A en B, rotavirus, Norwalkvirus) of met gevaarlijke parasieten (zoals de haringworm Anisakis).
Kun je zalm uit de supermarkt gebruiken voor sushi? Geen zorgen sushi -eters, rauwe zalm is over het algemeen veilig om te eten. Wat wel belangrijk is, is dat de vis altijd van een betrouwbare leverancier komt, dus van een supermarkt, vishandelaar of restaurant.
De versheid van je rauwe zalm kun je controleren door eraan te ruiken. Ruikt de vis zuur of wel héél sterk naar vis? Dan kun je beter op zoek naar een ander stuk.
ik maak vaak temaki (sushi handrolls) samen met een vriendin..we gebruiken vaak zelfs diepvries tonijn en diepvries zalm van ah. Maar de lekkerste smaak zit toch wel aan vers hoor.
Er zijn namelijk bepaalde soorten vis en schaal- en schelpdieren die je tijdens de zwangerschap beter niet of niet te vaak kunt eten. Dit vanwege verhoogde gehaltes schadelijke stoffen zoals dioxine, kwik of PFAS. Zo kun je makreel, paling, sardine, tonijn, krab of garnalen beter laten staan.
Schaal en schelpdieren
Vermijd liever rauwe kreeft, garnalen, gamba's, scampi, krab, rivierkreeftjes, mosselen, oesters, coquilles (sint-jakobsschelpen) en kokkels. Zijn de schaal- en schelpdieren goed verhit, zoals in paella, dan kun je ze wel eten.
Als een zwangere vrouw ziek wordt van listeria is het mogelijk dat het ongeboren kind ook besmet raakt. De zwangere vrouw heeft dan vaak klachten als hoofd-, rug-, gewrichts- en spierpijn en flinke koorts. Soms worden deze klachten voorafgegaan door buikgriepachtige klachten, zoals diarree.
De Oshinko Hosomaki sushi is een wat minder bekende soort. Deze sushi bevat natuurlijk geen vis, maar is wel gevult met Rettich. Deze langwerpige, witte wordtel geeft een pittige smaak, en is precies wat uw sushi nodig heeft.
Eén van de redenen waarom sushi zo duur is, is omdat het veel werk kost om te maken. De ingrediënten moeten zorgvuldig worden samengesteld en als een kunstwerk op het bord worden neergelegd. Een grote schaal sushi is niet alleen een traktatie voor je mond, maar ook voor het oog.
Wasabi wordt gemaakt van de wortels van de Wasabia Japonica. Met een ruwe rasp van haaienhuid worden de wortels van dit kruid fijngemalen. Het geraspte goedje dat overblijft, is lichtgroen van kleur, zoet en scherp. De specerij is opvallend scherper dan de pasta die uit de tubes van de toko komen.
De volgende soorten vis worden door SushiPoint vaak gebruikt in sushi: tonijn (maguro), zalm (shake), zeebaars, haring, krab (kani) en garnalen (ebi).
Maki is de meest bekende sushisoort. De maki wordt gemaakt van zeewier (nori), rijst en een vulling van vis, groenten of ei. Het woord maki betekent in het Japans letterlijk: gerold. Met behulp van een bamboe-mat worden de ingrediënten opgerold tot een rol sushi met een gemiddelde diameter van 3 á 4 centimeter.
Sushi bevat namelijk omega 3-vetzuren en eiwitten en deze helpen het lichaam om hart- en vaatziekten tegen te gaan. Het Voedingscentrum adviseert wekelijks minimaal eenmaal vis te eten en dan maakt het niet uit of deze in sushi is verwerkt, of als kabeljauw op het bord verschijnt.