Einstein stelt dat zwaartekracht niet een echte kracht is. Volgens hem is zwaartekracht een gevolg van zware hemellichamen – zoals de zon – die de ruimte vervormen.
Wat is de speciale relativiteitstheorie? Albert Einsteins formule E = mc2 zegt in wezen dat energie (E) gelijk is aan massa (m) vermenigvuldigd met de lichtsnelheid (c) in het kwadraat. In het kort betekent het dat energie en massa van plaats kunnen verwisselen.
Een formule uit 1905
Om energie om te zetten in massa hoeft men slechts deze energie te delen door het kwadraat van de lichtsnelheid (c). Hieruit kunnen we niet anders dan concluderen dat elke massa een ongelooflijke hoeveelheid energie bevat.
Een massa trekt de ruimte rondom zich krom, waardoor het lijkt alsof de massa andere massa's aantrekt. Volgens Newton is de zwaartekracht sneller dan het licht.
Einstein werd vooral bekend vanwege de twee relativiteitstheorieën: de speciale relativiteitstheorie van 1905 en de algemene relativiteitstheorie van 1915 en volgende jaren, die de speciale relativiteitstheorie uitbreidt door ook plaats in te ruimen voor de zwaartekracht.
Albert Einstein, die zelf jood was, bekende dat hij een geestelijke verwantschap had met zijn geloofsgenoten maar maakte geen enkel onderscheid tussen joden en niet-joden.
Albert Einstein hield wel van lang slapen; Hij sliep minstens tien uur slaap per nacht. Wist u dat: Voordat we in slaap vallen, moet het lichaam afkoelen. Een omgevingstemperatuur van 14°C tot 20°C is het meest geschikt voor de slaapkamer.
Die theorie staat als een huis, en vrijwel niemand twijfelt er dan ook aan dat de lichtsnelheid echt de maximumsnelheid in het heelal is. Sneller reizen dan een lichtstraal is dus niet mogelijk.
De speciale relativiteitstheorie van Albert Einstein vertelt ons dat 'gewone' deeltjes met massa nooit sneller dan het licht kunnen gaan. Alleen massaloze deeltjes kunnen zich voortbewegen met de lichtsnelheid.
De lichtsnelheid wordt vaak afgerond naar 300 000 000 meter per seconde, dus 300 000 kilometer per seconde ofwel 1,08 miljard kilometer per uur. De lichtsnelheid in een medium is lager dan deze waarde (in lucht 0,03% lager).
Albert Einstein stelde in zijn speciale relativiteitstheorie dat het niet mogelijk is over ruimte en tijd als twee afzonderlijke entiteiten te spreken, maar dat er slechts één entiteit bestaat, namelijk de ruimtetijd, die alle gebeurtenissen in het verleden, heden en toekomst in ons heelal bevat.
Toen ze dit met de stof uranium-235 deden, kwamen zij erachter dat de materie om wordt gezet in een gigantische hoeveelheid pure energie. Einstein is hierdoor indirect ook één van de uitvinders van zowel kernenergie als de atoombom, zonder er ooit actief aan mee te werken.
Einsteins relativiteitstheorie was in 1919 al 14 jaar oud. Hij was al meermaals genomineerd voor een Nobelprijs, maar greep er telkens naast omdat er nog geen bewijs was voor zijn theorie.
Hij is een van de belangrijkste natuurkundigen uit de geschiedenis. Hij is vooral bekend geworden vanwege zijn relativiteitstheorie. Dat is een hele ingewikkelde natuurkundige theorie. De theorieën van Einstein zijn een beschrijving van ruimte en tijd en zwaartekracht.
Kan een tijdreiziger de toekomst veranderen? Hoewel er dus verschillende theorieën zijn, is nog niet bewezen dat tijdreizen in de praktijk echt mogelijk is.
1) beperkte geldigheid of waarde 2) het alleen bestaan ten opzichte van iets anders 3) het gebonden zijn aan zekere relaties .
Het licht haast zich met een snelheid van zo'n 299.337 kilometer per seconde voort. Wanneer je met de snelheid van het licht ter hoogte van de evenaar de wereld rond reist, kun je in 1 seconde 7,5 keer rond de aarde reizen! Het licht heeft dus haast.
Het aantal kilometers in een lichtjaar is eenvoudig te berekenen. Er gaan 60 seconden in een minuut, 60 minuten in een uur, 24 uren in een dag, en gemiddeld 365,25 dagen in een jaar. Een lichtjaar is dus gelijk aan 300.000 kilometer x 60 x 60 x 24 x 365,25 = 9.467.280.000.000 kilometer, ofwel ca. 9,5 biljoen kilometer.
Elektronen in een vacuüm kunnen sneller gaan dan licht in een medium. Maar elektronen kunnen niet sneller gaan dan licht in een vaccuum. De lichtsnelheid in water is bijvoorbeeld ongeveer 225 000 km/s. Dit snelste electron in een accelerator ging met ongeveer 299 792 km/s door een vacuüm.
Licht en geluid
Bij een temperatuur van 20 graden Celsius is het inderdaad eerdergenoemde 1234 kilometer per uur, maar bij 0 graden gaat geluid nog maar ongeveer 1194 kilometer per uur. In water reist het geluid met een snelheid van 5.436 kilometer per uur, en door hout zelfs met 11.880 kilometer per uur.
De zon staat op ongeveer 150 miljoen kilometer van de aarde. Het zonlicht doet er dus 150.000.000 / 300.000 = 500 seconden over om ons te bereiken, dat is 8 minuten en 20 seconden. Wij zien de zon dus zoals ie er iets meer dan 8 minuten geleden uitzag. Of nog: de aarde staat op 8 lichtminuten van de zon.
Beroemde schizofrene: Vincent Van Gogh, Albert Einstein, Emily Dickinson en Isaac Newton.
Einstein had een aneurysma
Zo'n plaatselijke verwijding van een bloedvat heet een aneurysma, en kan levensgevaarlijk zijn. Hoewel Einstein meerdere keren aan zijn aneurysma werd geopereerd, zou hij er in 1955 toch aan overlijden.