' Vanaf drie maanden is een baby in de Maxi-Cosi of babyschaal in de fietskar te vervoeren. Bij zo'n jonge leeftijd is wel een kar aan te bevelen waar het zitje opgehangen is (Chariot Couger, Chariot Captain en Burley d'Lite) of een kar die weinig trilt (Weber Ritschi).
Zodra je kindje stevig rechtop zit, dus ongeveer tussen 6 en 12 maanden, kan je hem in de fietskar meenemen. Met een extra babyzitje en een goede vering kan je baby zelfs al vanaf 0 of 3 maanden mee, afhankelijk van het model. Je kan dan een draagbare autostoel, een babyschelp of een hangmat in de fietskar bevestigen.
Aanhangwagens achter fietsen mogen zijn voorzien van extra witte retroreflecterende voorzieningen aan de voorzijde, extra niet-driehoekige rode aan de achterzijde en extra ambergele aan de zijkanten van het voertuig. Aanhangwagens mogen niet zijn voorzien van knipperende verlichting.
Vanaf 3 maanden kan een kind in een Maxi-Cosi in een geveerde houder in de bak van de bakfiets. Veel ouders denken dat een Maxi-Cosi van zichzelf veilig is, maar die biedt geen bescherming tegen trillingen. Ze zijn ontworpen voor een auto met vering.
Je kunt je baby in een babyautostoeltje of een babyschelp zetten, die stevig is bevestigd in een fietskar of bakfiets. Plaats het autostoeltje het liefst tegen de rijrichting in. Zo wordt je baby het beste beschermd. Je baby kan in een babyautostoeltje zitten dat met een speciale drager op je fiets is bevestigd.
Je baby mag pas mee op de fiets als hij 6 maanden oud is en een goede spiercontrole heeft. Hij moet zelf zijn hoofd goed hoog kunnen houden. En liefst zelf van een kruiphouding rechtop kunnen gaan zitten.
Is het gevaarlijk om een kind in een fietskar te vervoeren? Nee. De meeste ouders vinden een kinderkar juist veiliger en dat blijkt ook uit onderzoek.
' Vanaf drie maanden is een baby in de Maxi-Cosi of babyschaal in de fietskar te vervoeren. Bij zo'n jonge leeftijd is wel een kar aan te bevelen waar het zitje opgehangen is (Chariot Couger, Chariot Captain en Burley d'Lite) of een kar die weinig trilt (Weber Ritschi).
Je kunt de maxi-cosi op het bankje van de bakfiets vastzetten. je kunt de maxi-cosi in een speciale stander op het bankje of op de grond van de bakfiets zetten. je kunt een babyschaal gebruiken. je kunt de maxi-cosi op een stander op de bagagedrager plaatsen.
Baby's kunnen al vanaf een leeftijd van drie maanden oud veilig vervoerd worden in een bakfiets. Dit kan met een zogeheten babyschaal of in de Maxi-Cosi met een speciale Maxi-Cosi-drager. Je baby wordt dan door de constructie van de bakfiets en het stoeltje goed beschermd.
In de regel is een fietskar geschikt voor minimaal twee baby's / kinderen in de leeftijd(en) van 6 maanden (wanneer een kind zelfstandig kan zitten) tot en met 5-6 jaar, met een lichaamslengte van maximaal zo'n 105 centimeter en meeneemgewicht van rond 40-50 kilo.
Om kinderen te vervoeren, is een fietskar achteraan veiliger dan een fietsstoeltje. Maar het allerveiligst is nog de bakfiets. Dat blijkt uit crashtests van de Duitse automobielclub ADAC. De Duitse automobielclub ADAC liet zowel een fiets met aanhangkar als een fiets met kinderstoeltje crashen tegen een obstakel.
Fietskar bevestigen aan elektrische fiets
De populairste fietskarren hebben vaak een koppelstuk, dat universeel te gebruiken is. Deze kun je dan ook prima bevestigen aan jouw elektrische fiets. Het is hierbij wel belangrijk om zeker te weten dat het stevig bevestigd is. Dit kun je zelf uittesten.
Zolang je kind nog niet zelfstandig kan zitten, kan je met de baby gaan fietsen door een autostoeltje te gebruiken. Het autostoeltje kan met een speciale drager bevestigd worden op de fiets. Het stoeltje wordt zo bevestigd dat je baby jou aankijkt. Verder kun je een autostoeltje bevestigen in een fietskar of bakfiets.
Wanneer u de bekleding van de babyschaal opheft, zal u bovenaan en onderaan gaten in de schaal zien. Door deze gaten haalt u de riempjes door. Het is belangrijk dat u de schelp vastmaakt aan een vast gedeelte van uw fietskar (frame) en niet enkel de zitting.
Vanaf wanneer mag een baby in een fietsstoel? Een baby mag in een fietszitje als het voor enige tijd zelfstandig rechtop kan blijven zitten. Gemiddeld is dit rond de 9 maanden. Er is geen verschil op welke leeftijd een baby in een voorzitje en op welke leeftijd een baby in een achterzitje mag.
Kinderen tussen 9 maanden en 2,5 jaar kunnen het beste met een fietsstoeltje in de bakfiets vervoerd worden. Is je kindje ouder dan 2,5 jaar en kan hij stabiel zitten? Dan kan hij plaatsnemen op het bankje, eventueel ondersteund door een kussentje.
Uw baby van 8 maanden kan wellicht een beetje zitten, maar uw kindje zit niet stabiel genoeg om alle bochten en hobbels op de weg aan te kunnen als hij/zij zelfstandig zou zitten op een bakfiets- of fietskar bankje. Daarom dus de peuterstoel van Melia.
Voordelen fietskar
Is laag bij de grond; hij kan vrijwel niet omvallen. Goede vering, dus geschikt voor het vervoer van je (jonge) baby. Je hebt dan wel een speciale babyschaal of peuterschaal nodig. Je kind wordt goed beschermd tegen weer en wind.
Maximale lengte met een fietskar
Een fietskar of aanhangwagen heeft wettelijk geen maximale lengte. Er geld echter wel een maximale breedte voor de fietskar van 1 meter. De fietskar mag dus iets breder zijn dan de fiets zelf.
Aan de arm van de fietskar, die je vast maakt aan de fiets, zit een bol/kogel, die kogel gaat in de cup. Vervolgens kun je met een pinnetje en een dopje de kogel in de cup opsluiten. Zie de afbeelding hieronder, die kun je ook vergroten. Je bevestigd ook nog met een lus de arm van de fietskar aan je fiets vast.
Bij veel elektrische fietsen is de accu verwerkt in de bagagedrager. Hierdoor is het voor een aantal merken kinderzitjes niet mogelijk deze achterop de fiets te monteren.
Als jij een eenvoudig, maar betrouwbaar en stevig fietsstoeltje voor voorop de fiets zoekt, is de Bobike One Mini de beste keuze. Het stoeltje doet precies wat je ervan verwacht en is praktisch in gebruik. Het is bovendien erg veilig én ziet er leuk uit. Hier gaan jullie uren fietsplezier mee tegemoet!
Een bakfiets, geschikt om kinderen mee te vervoeren, is net zo (on)veilig als ieder ander vervoermiddel. Zolang je het op de juiste wijze gebruikt en op een normale manier je ermee begeeft, is er niks mis mee.