Ze is een kruisbestuiver en kruist met bloemkool, maar ook met nog wat andere koolsoorten.
Slechte combinaties
Broccoli: bloemkool, bonen, kool, sla, tomaten. Komkommer: aardappel, kruiden, meloen. Kool: aardbeien, bloemkool, broccoli, tomaten.
Combinatieteelt. Plant broccoliplantjes samen met snijbonen, bieten, wortelen, selderij, snijbiet, komkommers, sla en erwten. Kruiden met een sterke geur, zoals dille, salie, rozemarijn, basilicum, munt, Knoflook en tijm zijn ook goede begeleiders van broccoli.
Bloemkool: bonen, dille, oregano, selderij. Courgettes: mais, Oost-Indische kers, sla, stokbonen, uien. Komkommer: bonen, bieten, dille, erwten, knolvenkel, kool, koriander, mais, prei, selderij, uien. Koolsoorten: aardappels, andijvie, bieten, dille, erwten, kamille, koriander, prei, spinazie, tomaten.
Slechte combinatieteelt
Deze planten kun je beter uit elkaars buurt houden: Aardappel - selderij, tomaat, rode biet. Aardbei - koolsoorten. Rode biet - aardappel, maïs, prei, spinazie, wortel.
Eén van de belangrijkste ingrediënten om de teelt van broccoli goed te laten slagen is een goede, vochtige en waterdoorlatende grond. Net als vrijwel alle andere kolen verlangt broccoli naar goed bemestte bodem. Verwen de grond regelmatig met extra meststoffen of een laagje compost.
STANDPLAATS / BODEM / BEMESTING
Broccoli houdt ook niet van een al te warme en zonnige plaats en dat is fijn. Want zo kun je tomaten, courgettes, bonen, etc. fijn in de zon planten en geef je broccoli een mooi plekje in de halfschaduw. Hoe meer zon ze krijgt, des te meer vocht zal ze nodig hebben.
Daarnaast zijn er ook planten die juist minder goed voor elkaar zijn. Je kunt bijvoorbeeld beter geen wortel en tomaat naast elkaar zetten. Tomaat remt namelijk wortelgroei, wat het geen geschikte combinatieteelt maakt. Zo zie je maar, ook in de tuin heb je “goede en slechte buren”.
Plant de zaailingen vrij diep, net zoals je bij bloemkool zou doen, en zorg ervoor dat je de eerste periode regelmatig water geeft. Plant de jonge planten uit op een bed, 75 cm tussen de rijen, en 50 cm in de rij.
In rijen kan je ongeveer 1 tot 2 broccoli planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
Broccoli zaaien en ontkiemen
Met name vogels zijn gek op zaailingen. Begin tussen maart en augustus met zaaien in kweekpotten van 9 cm. In deze kweekpotten hebben zaailingen voldoende ruimte om te groeien en zal de bodem minder snel uitdrogen dan bij kleinere kweekpotjes. Geef om de paar dagen een beetje water.
Vanaf de maand februari kun je binnen al starten met het voorzaaien van zomerbloemkool. In mei kun je starten met het zaaien van herfstbloemkool in de volle grond. Winterbloemkool mag vanaf de maand juni buiten gezaaid worden. Zaai de bloemkoolzaden op 1 cm diepte en afhankelijk van het ras 50 tot 70 cm uit elkaar.
Broccoli schiet sneller door bij warm weer en veel regen . Voorkomen : de hoofdstengel tijdig oogsten. Of later in het seizoen pas beginnen met zaaien ( in juli), dan schiet hij minder snel door en heb je tot laat in de herfst (grotere )broccoli . Tip : goed mesten met niet teveel stikstof.
Het oogsten moet op het juiste tijdstip gebeuren, omdat bij te laat oogsten de broccoli kan doorschieten. Oogst eerst de hoofdstronk en na 2-3 weken kunnen ook de zijstronkjes worden geoogst. Broccoli kan een paar dagen in de groente la van de koelkast worden bewaard.
Broccoli vraagt voldoende organische bemesting met compost (10 kg per m²) of verteerde stalmest (5 kg per m²) Dit wordt dan bij het planten aangevuld met een minerale meststof 80g/m² (N+P+K) 12+10+18. Stikstof is nodig voor voldoende bladvorming. Alleen dan kan een voldoende groot bloemhoofd gevormd worden.
Broccoli kun je vanaf maart binnen of in de kas voor zaaien. Vanaf april t/m eind mei kun je in de volle grond zaaien.
Wanneer de jonge planten ongeveer 5 tot 10 cm groot zijn, verplaats je de kolen naar buiten, op een lichte, zonnige plek. Bedek de planten met gaas, want vogels lusten graag jonge bloemkool planten. Ook bij vorst de planten afdekken met gaas. Plant de kolen in maart of april op een plantafstand van 75 x 55 cm.
bloemkool heeft een goed bemeste grond nodig. In een korte tijd moet er veel blad kunnen groeien. bloemkool moet dan ook vrij veel stikstof hebben en dan het liefst één die snel beschikbaar is. De behoefte aan fosfaat of fosfor is normaal.
Het kweken van bloemkool is niet makkelijk. Het is namelijk een veeleisende plant en extreem gevoelig voor de samenstelling, bodemvochtigheid en temperatuur van de bodem. Als kweker moet je eerst een keuze maken tussen de verschillende teeltwijzen.