Ook je föhn kan wonderen verrichten als het gaat om kreukels. Hier kun je het best wel meteen de plantenspuit gebruiken om water op de kreuken te krijgen. Vervolgens föhn je ze eruit. Het water zorgt voor stoom en die stoom zorgt dan weer dat de kreuk verdwijnt als sneeuw voor de zon.
En heb jij nou geen badkamer of apparaten bij de hand? Dan kun je nog proberen om je kleding plat op de grond te leggen en hier een warme, vochtige handdoek op te plaatsen en deze aan te drukken en glad te strijken. Hang je kleding daarna weer op en de kreukels zullen minder worden.
Met de haardroger of de stijltang
Maak je shirt dan wat vochtig met een plantenspuit en zet de haardroger erop. Afstand houden is hier wel aan de orde. Ook de stijltang kun je gebruiken om bepaalde delen van je kledij te strijken zonder strijkplank.
Of je een bankhoes kunt strijken en op welke temperatuur je dit moet doen, hangt af van de dikte en materiaal van de stof waar de bankhoes van gemaakt is. Katoen heeft bijvoorbeeld een hogere temperatuur nodig om te strijken.
Strijken op tafel
Dan kan een tafel strijkplank de perfecte oplossing zijn! Daarmee kun je gemakkelijk strijken op tafel en heb je geen normale strijkplank meer nodig.
Maak een handdoek vochtig, niet druipnat, en leg deze over het kledingstuk of alleen de kreuk die je weg wilt krijgen. Het vocht zorgt ervoor dat de kreukels verdwijnen. Kijk na tien minuutjes of de kreuk weg is en hang daarna het kledingstuk op in een open ruimte zodat het nog even kan drogen.
Droog, vochtig, nat
Strijken gaat een stuk makkelijker als je was goed vochtig is of wanneer je stoom gebruikt. Dit komt omdat de vezels in een kledingstuk scheefliggen in gekreukt wasgoed. Met stoom of water kun je die makkelijk recht krijgen. Let hierbij wel op wat je doet.
In Nederlands kraanwater zit over het algemeen weinig kalk.Je kunt het dus gewoon in je strijkijzer gebruiken. Alle strijkijzers kun je ontkalken.
De gemakkelijkste manier om het wasgoed te strijken is als de was nog een beetje vochtig is. Als het te droog is, kun je het gewoon met een beetje water besprenkelen of met een vochtige doek vochtig maken. Tip:Als je het wasgoed in de droger laat drogen, kies je voor de instelling "strijkdroog".
Stomen is veiliger dan strijken, omdat er geen heet oppervlak is dat brandwonden kan veroorzaken. Stomen is zachter voor de stof dan strijken, omdat er geen direct contact is met een heet oppervlak. De hete stoom lift de vezels van de stof, en maakt ze weer 'vol'.
Scheid je kleding met plastic zakken. Begin op de bodem van de koffer met een plastic zak. Leg een kledingstuk op de zak en dek het af met een plastic zak voordat je het volgende kledingstuk erop legt. De gladde oppervlakken van plastic tassen voorkomen kreukels.
Föhn. Haarstylingapparaten blijken perfect te zijn om kreukels weg te jagen, want niet alleen de stijltang, maar ook de föhn is hier een wonderapparaat voor. Richt de hete lucht op de kreukel (houd wel 5cm afstand) en de kreukels zullen al gauw verdwijnen.
Voordat je de gestreken kleding gaat opvouwen ga je een doos tissues halen.Deze leg je tijdens het vouwen tussen de kledinglagen in, zoals bij een ingepakt overhemd. Dit zorgt ervoor dat de stof kan schuiven waardoor er minder wrijving en dus kreukels ontstaan.
Kragen, manchetten, zomen en andere dubbele stoffen kun je het beste eerst aan de binnenkant strijken. Met een extra stoomstoot worden ze goed glad.
Ook nog even je overhemd strijken? Een beetje strijkijzer verbruikt 2000 kWh ofwel 2 kWh per uur. Stel je gebruikt 'm elke dag 5 minuten.Dat is dan 5kWh per maand en daarvoor betaal je zo'n € 1,15 per maand.
De hitte van een föhn werkt heel goed om kreukels uit je kleding te krijgen. Houd de föhn wel minimaal op vijf tot tien centimeter afstand van je kleding. Wanneer je kleding een beetje vochtig is, werkt dit nog beter. Maak de plooien in je kleding nat met een plantenspuit, maar let op: gebruik niet teveel water.
Strijken is een huishoudelijke klus die het meeste tijd en moeite vraagt. Maar het is niet altijd nodig om te strijken: er zijn trucjes om kledij glad en kreukelvrij te krijgen zonder strijkijzer. Hierdoor kan je meer tijd en moeite in andere huishoudelijke taken stoppen.
Moet je polyester strijken? Als je kreukels hebt in polyester kan je deze op een lagere temperatuur (tot 110°C) strijken. Om jezelf strijkwerk te besparen, raden we je aan om je kleding op te hangen. Je hoeft polyester dan niet te strijken, omdat het een kreukvrije stof is.
T-shirt strijken: gewenste temperatuur
Bij het strijken van een T-shirt is het belangrijk dat je de strijkbout op de juiste temperatuur zet. In het kledinglabel van het shirt vind je de gewenste temperatuur. Stel het strijkijzer in en check de ingestelde temperatuur voordat je aan de slag gaat.
Leer is een stof dat kan worden uitgerekt. Een simpele oplossing voor de kreukels schijnt alcohol te zijn. Test altijd eerst een klein gebied om er zeker van te zijn dat het geen kleur zal afgeven. Alcohol maakt de stijve stof soepel waardoor je met je handen de kreukels kan glad strijken.
Zet het strijkijzer in de hoogste stand (geen stoom) en laat dit circa 5 minuten opwarmen. Leg het label op de juiste plek en plaats hierover bakpapier of een (thee-)doek. Strijk op een harde ondergrond. Strijk over het label gedurende 50 tot 60 seconden terwijl je druk geeft met het strijkijzer (de lijm moetsmelten).