De zilte lucht bestaat uit de geur van rotte zeedieren zoals dode vissen, krabbetjes en wormen vermengd met zoutkristallen.
Zout. Sommige mensen vinden de zee naar vis ruiken. Dat komt door de bromofhenolen: een stofje dat in vissen, kreeft- en krabachtigen en schelpdieren zit en dat gemaakt wordt door de algen en wormen die zij als voedsel gebruiken. En dan is er nog de factor zout.
"De lucht aan zee is zwaarder dan in het binnenland. Daardoor moeten we meer inspanning doen bij het ademen en ademen we ook trager. Van deze inspanning worden we snel moe.
Even weg uit de stad en een frisse neus halen aan zee? Goed idee, want volgens de Universiteit Gent (UG) en het Vlaams Instituut voor de Zee blijkt dat het inademen van zeelucht mogelijk een positief effect heeft op de gezondheid van de mens.
In feite is zeelucht een medicijn dat je kunt inademen.
Deze deeltjes zorgen er voor dat zuurstof sneller kan worden opgenomen in je lijf. Hierdoor wordt er wat extra serotonine aangemaakt en dat is gunstig want dit geluksstofje heeft een positief effect op stress en je humeur.
Volgens bovenstaande definitie zijn de volgende zeeën geen zee: Dode Zee. Kaspische Zee.
Veel mensen denken dat het de zoutlucht is, maar eigenlijk ruik je de resten van algen. "Zout kan niet verdampen, dus dat kan je ook niet in de lucht ruiken", vertelt Arthur Oosterbaan bij Gijs 2.0. "Aan zee heb je weinig stof in de lucht, omdat er veel water is. Er is een open landschap met veel wind.
Ruik jij die zware vislucht ook in Den Haag? De geur hangt niet alleen in Scheveningen, ook de wijken Segbroek en Houtwijk zijn de pineut. We zijn er achter wat de stank veroorzaakt: een schip heeft op zee een substantie geloosd die zó enorm stinkt dat de hele stad er last van heeft.
Een woordvoerder meldt dat de stank mogelijk wordt veroorzaakt door algenophoping of kwallen. In principe is er volgens de woordvoerder geen gevaar dus hoeven mensen niet weg te blijven van de plekken waar de geur waarneembaar is.
Ze vormen een soort plakkaat over schelpen, en ze groeien omhoog. Mosdiertjes zijn ontzettend teer, dus als er onder water harde stroming ontstaat, spoelen de mosdiertjes massaal aan. In de aangespoelde klonten zitten kleine gaatjes, dat zijn allemaal mosdiertjes geweest.
Onze Noordzee behoort tot de schoonste en veiligste zeeën ter wereld.
Terwijl de laagste zeewatertemperaturen worden aangetroffen in de ijsgebieden rond de poolstreken, zijn de hoogste temperaturen gemeten in vrijwel afgesloten randzeeën als de Rode Zee en de Perzische Golf, waar temperaturen voorkomen van 35°C.
Daarom is zie je vaak mooie blauwe zeeën omdat de kleur blauw wordt weerkaatst. Maar de Noordzee zit vol stofdeeltjes en plantdeeltjes. Daardoor kunnen de blauwe stralen niet goed door het water dringen en wordt het licht niet weerkaatst en lijkt het water groengrijs.
Ga zo min mogelijk met je haar in het water
Chloor in zwembadwater maar ook zout in zeewater zijn slecht voor je haar. Chloor zorgt voor een agressieve reiniging in het water, waardoor het natuurlijke talg op je hoofdhuid wordt verwijderd. Zout zeewater trekt het vocht uit je haar, waardoor je haar droog wordt.
Tot 10 km uit de kust hoort bij het aangrenzende land. Na 10 km uit de kust is de zee van niemand. Als er dan bijvoorbeeld een misdrijf word gepleegd krijg je te maken met het zogenaamde vlagbeginsel. Dat wil zeggen onder welke vlag een schip vaart.
Voordelen van zeewater voor de huid
De natuurlijke mineralen in zeewater hebben een antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Dit zorgt ervoor dat wondjes sneller genezen en huidirritaties en puistjes minder worden. Zwemmen in zeewater kan ook voordelen bieden voor mensen die last hebben van lichte acne.
Het schoonste zwemwater in Europa is te vinden aan de kust van Cyprus. Ook in Malta, Griekenland en Kroatië is het zeewater van "excellente" kwaliteit, evenals het water in de meren van Oostenrijk. In Nederland is 93,4 procent van het kustwater goed of uitstekend.
Het water van de Ijslandse gletsjers.
Ijsland heeft zijn naam niet gestolen met zijn 13 gletsjers, waarvan 2 ook nog eens de grootste zijn van Europa. Het water in ijsland is uitzonderlijk zuiver. Dit komt door de luchtkwaliteit, het filterend effect van de vulkanische rotsen en de Ijslandse regenbuien.
De gemiddelde diepte van de oceanen op aarde is ongeveer 3.960 meter. Dat is ongeveer dertien Eiffeltorens bovenop elkaar. Het diepste punt, de Marianentrog bij de Filippijnen, ligt op meer dan elf kilometer.
IJsland staat al sinds 2008 op de eerste plaats in de lijst van veiligste landen ter wereld (niet perse in het geval van oorlog). IJsland is een eiland ver weg van de rest van de wereld.
Het gevaarlijkste land ter wereld is momenteel El Salvador. In El Salvador worden jaarlijks 85 op de 100.000 mensen vermoord, en het land pakt daarmee met gemak de eerste plek in deze top 10 gevaarlijkste landen ter wereld.
1. Spanje. Het is in Europa na Frankrijk de populairste reisbestemming en voor vrouwen het veiligste land ter wereld: Spanje. Deze mediterrane parel scoort hoog in veiligheid op straat, er is weinig juridische discriminatie en weinig geweld tegen vrouwen.
Op een strand langs een zee of oceaan treft men in het algemeen zeewier, schelpen en kwallen aan. Ook spoelen veel dingen aan, zoals wrakhout, afval, dingen die van schepen afgevallen zijn. Strandjutters zijn op zoek naar waardevolle dingen die op het strand te vinden zijn.
Mosdiertjes komen over de hele wereld voor, vooral in tropische wateren, en er zijn meer dan 6000 soorten." Ze leven ook in de Noordzee en spoelen elk jaar aan op Nederlandse stranden, maar zelden in de hoeveelheden die nu op de stranden van Ameland liggen.