Dit verschilt uiteraard voor elke koelkast, basisklasse koelkasten gaan gemiddeld 6 tot 7 jaar mee.Duurdere koelkasten gaan gemiddeld 2 keer zo lang mee en houden het vaak wel 15 jaar vol. Duurdere koelkasten gaan langer mee omdat de bouwkwaliteit een stuk beter is.
Is de temperatuur in de koelkast steeds te hoog of te laag en kun je dit niet oplossen via de temperatuurregelaar of met een schoonmaakbeurt? Dan is je koelkast waarschijnlijk echt stuk.
Maar Milieu Centraal gelukkig wel. Volgens hen verbruikt een gemiddelde koelvriescombinatie van 15 jaar oud jaarlijks 380 kWh."
Vaak is een inbouw koelkast iets duurder dan een vrijstaand model. Hier zijn twee redenen voor. Er worden hogere eisen gesteld aan componenten die zorgen voor efficiënte ventilatie en warmteafgifte. Daarnaast zijn inbouw apparaten in Nederland wel populair, maar in veel andere landen juist minder.
De allergrootste energieslurper in huis is je cv-ketel. Als het huis op gas wordt verwarmd, bedraagt het verbruik zo'n 80 procent van het totaal, aldus Puk van Meegeren, adviseur bij Milieu Centraal.
Sommige verbruiken meer dan drie keer zo veel energie per liter inhoud als de zuinigste koelvrieskasten. Kies daarom altijd voor een koelkast a+++ of een koel-vriescombinatie a+++. Deze gebruikt zo'n 160 kWh per jaar aan stroom, een a+ model 300 kWh. Dat scheelt jaar in, jaar uit 140 kWh per jaar.
Hoe vaak moet een koel- of vrieskast aanslaan? Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Moderne energiezuinige koel- en vriesapparaten slaan vaker aan dan oude apparaten. Als vuistregel mag je aannemen, dat een koel- of vrieskast goed werkt, wanneer hij gemiddeld ¾ tot ½ deel van de tijd loopt.
Verschil gemiddeld energieverbruik oude en nieuwe koelkast
Een nieuwe A+++ koelvriescombinatie verbruikt nog maar 150 kWh per jaar, dit is ongeveer 35 euro. Vergeleken met een koelkast die ouder is dan 8 jaar bespaar je dus in een jaar 200 kWh. Dat scheelt elk jaar opnieuw 46 euro op de energierekening.
De inbouw koelkast losschroeven
De inbouw koelkast is in de hoeken bij de scharnieren op vier plekken vastgeschroefd aan de nis. Verwijder de plastic afdekkapjes, draai de vier schroeven los en verwijder alle afdekstrips. Probeer nu of je de koelkast naar voren kunt schuiven.
Tjilpen of piepen kan bijvoorbeeld wijzen op een versleten ventilatiemotor van de verdamper. Ook kunnen bij een luidruchtige koelkast de motorlagers van de ventilatiemotor van de condensator zijn versleten. Wat betreft de compressor is het normaal dat deze meer geluid kan maken wanneer hij ouder wordt.
Door de thermostaat in de koelkast lager te zetten, kunt u controleren of deze nog goed werkt. Leg ook eens een thermometer in de koelkast, om te zien of de temperatuur in de koelkast overeenkomt met de temperatuur op de thermostaat hiervan.
Een kapotte koelkast kan verschillende oorzaken hebben. Vaak kun je een koelkast gemakkelijk zelf repareren. Zo kun je de koelvloeistof zelf bijvullen en een thermostaat kun je ook zelf vervangen. Lees hier alles over het repareren van een koelkast.
Hoe koud moet het in de koelkast zijn? Voor de veiligheid van voedsel, en dus je gezondheid, kun je de temperatuur van je koelkast het beste instellen tussen de 3°C en 4°C. Deze temperaturen remmen de groei van bacteriën en schimmels het best.
Maak de koelkast goed schoon. Stel de thermostaat opnieuw in. Controleer de temperatuur. Zorg voor een volle koelkast.
Het verbruik van een koelkast met energielabel D is: 0,31 kWh per dag / 24 uur = 0,013 kWh per uur en 310 Watt per dag / 24 uur = 12,92 Watt per dag.
Koelkasten hebben een verbruik tussen de 50 en 400 kWh per jaar, afhankelijk van de grootte, de energieklasse en het model van de koelkast. De meeste koelkasten hebben een verbruik tussen de 100 en 250 kWh per jaar en gemiddeld verbruikt een koelkast ongeveer 200 kWh per jaar.
Een gemiddeld televisietoestel verbruikt tussen de 60 en 80 watt per uur. Als je 365 dagen per jaar zo'n drie uur per dag televisie kijkt, betekent dit dat je op jaarbasis tussen de 65 kWh en 90 kWh verbruikt. De kosten zijn afhankelijk van je energieleverancier, maar liggen rond de 21 eurocent per kWh.
Stroomverbruik in standby
In de 'gewone' standby-stand gebruikt een tv heel weinig stroom, namelijk maximaal 0,5 Watt (dat is 3,6 kWh per jaar).
Gasverbruik tijdens vakantie
De twee voornaamste gasverbruikers in de meeste huishoudens, zijn het gasfornuis en de cv-ketel, die zorgt voor de verwarming en warm water. Het spreekt voor zich dat je het gasfornuis uit zet als er niemand thuis is en de thermostaat van de verwarming laag of uit zet.