Witte afscheiding, ook wel witte vloed genoemd, is de manier van je lichaam om de boel schoon te houden. Het wordt op een natuurlijke manier aangemaakt in de baarmoederhals of de cervix, en de hoeveelheid varieert gedurende je menstruatiecyclus. De meeste vrouwen hebben vlak voor ze ongesteld worden veel afscheiding.
Uit je vagina verlies je soms wat slijm/vocht, dit noemen we afscheiding. Het is normaal dat er afscheiding uit de vagina komt, dit is hoe je vagina schoon en gezond blijft. Normale afscheiding is meestal helder of wit van kleur. Soms lijkt het wat geel als het opdroogt in je onderbroek.
Vlak voor je menstruatie verandert je witte vloed soms in een plakkerige afscheiding. Normale vaginale afscheiding is vloeibaar en doorzichtig of wit van kleur. Vaak wordt dit omschreven als melkachtige afscheiding. Veel vrouwen hebben een geurloze of zure afscheiding.
Vaginale afscheiding of witverlies maakt deel uit van een natuurlijk reinigingsproces. De vagina en kliertjes in de vagina produceren vocht om infecties en uitdroging van de vagina te voorkomen. Het is dus normaal en een teken dat je vagina gezond is.
Gezonde afscheiding is wit, vloeibaar en doorzichtig. Het kan wat zuur ruiken, maar kan ook geurloos zijn. Er zijn een aantal situaties waarin u als vrouw vaginale afscheiding kunt hebben: Voordat u ongesteld bent of als u ongesteld.
Oorzaken van afscheiding zijn bijvoorbeeld menstruatiecyclus, de pil, zwangerschap en de overgang. Afscheiding is dus normaal bij vrouwen, maar bij overmatige of veranderende afscheiding is het goed om extra onderzoek te doen, dit kan dan bijvoorbeeld komen door een ontsteking, soa of schimmelinfectie.
Vochtig worden. Als een vrouw seksueel opgewonden wordt, is het vochtig of nat worden van de vagina de reactie van het lichaam. Het vocht zorgt ervoor dat het aanraken van de vagina prettig is. Door de betere doorbloeding is de vagina ook gevoeliger.
Afwijkende afscheiding
Dit kan een teken zijn van een infectie. Normale afscheiding is helder, glad of romig en heeft een lichte geur. Als je afscheiding ineens anders is zoals bloederig, geel, groenig, naar vis ruikt of wit korrelig is, kun je het beste even contact opnemen met je huisarts.
Dit slijm is helder en glanzend, als rauw eiwit, en soms ook draderig. Dan ben je vruchtbaar. Als de vruchtbare dagen voorbij zijn, verandert het slijm weer en wordt het heldere slijm witter en dikker. De slijmverandering duurt drie tot vier dagen.
Twee soa's die vaak gepaard gaan met een onaangename geur zijn trichomoniasis en gonorroe. Trichomoniasis wordt veroorzaakt door een parasiet en is een veel voorkomende soa. Deze soa zorgt over het algemeen niet voor veel klachten. Toch ontstaat er vaak geurende of stinkende afscheiding door trichomoniasis.
Een antwoord op de vraag 'hoe lang is te lang? ' is verschillend per persoon. Vaak wordt het antwoord helder in een relatie, waarvan een van de twee mensen laat blijken behoeften te hebben aan een potje seks.
Witte, niet sterk ruikende, soms brokkelige afscheiding. Soms rood, gezwollen en pijnlijk slijmvlies van de vagina. Soms branderig of pijnlijk gevoel bij plassen of vrijen.
Je lichaam is simpelweg geen machine en er zijn heel wat factoren die een invloed hebben op hoe nat je bent. Denk daarbij bijvoorbeeld aan vermoeidheid, medicatie of stress. Als je erbij nadenkt is het eigenlijk niet meer dan logisch dat ook je vagina kan variëren naargelang je levensstijl.
Mannen hebben meer kans op erectieproblemen
Als mannen een langere tijd geen seks hebben gehad, kan een gevolg zijn dat ze erectieproblemen krijgen. De onderzoeken richten zich vooral op oudere mannen, maar ze concluderen allemaal dat regelmatig van bil gaan een positief effect heeft op de erecties van een man.
Nederlanders hebben drie keer per maand seks
Uit de laatste monitor van sekskenniscentrum Rutgers (2017) blijkt dat een gemiddelde van twee keer per week voor de meeste mensen niet opgaat. Veruit de meeste 25-plussers hebben niet meer dan drie keer per maand seks. Maar ja, ook dat is zelfreportage.
Een derde van de 50-plusmannen heeft nog een paar keer per maand seks en soms zelfs een paar keer per week. Vrouwen zijn minder vaak seksueel actief. Voor dat verschil in seksuele activiteit tussen mannen en vrouwen is een simpele verklaring:er zijn meer alleenstaande vrouwen omdat vrouwen gemiddeld langer leven.
Bij bacteriële vaginose verandert er veel in de afscheiding. Dit komt door een onbalans tussen natuurlijke bacteriën en schimmels in de vagina. Naast een andere kleur en samenstelling kan de geur anders worden. Er ontstaat dan een onaangename, vaak visachtige, geur.
Gezonde vagina's kunnen een beetje fris-zurig en een beetje ziltig ruiken. Ook een beetje een zoete geur wordt vaak genoemd (maar let op: een zoete smaak is niet in de haak – haha rijmende oneliner – zie verderop).
Bacteriële vaginose is een lastige aandoening die een sterke en onaangename geur aan de vagina geeft. Vaak wordt de geur erger na het vrijen, en kan deze veranderen in een sterke visgeur. De sterke visgeur ontstaat deels door het mengen van sperma en vaginale afscheiding.
Blijf nog even liggen na de seks
Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden.
Wanneer vrijen om zwanger te worden? Om zwanger te worden is het meestal genoeg als je ongeveer om de 2 tot 3 dagen vrijt. Vaker kan ook, maar is niet nodig.
In het kort. Als je net voor je eisprong om de 2 tot 3 dagen vrijt en na 1 jaar nog niet zwanger bent, kun je uitzoeken hoe dat kan komen. Je kunt testen of je een eisprong hebt: door je temperatuur elke dag te meten of met een urinetest. De huisarts kan testen of je een soa hebt gehad.
Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is. Dit kan trouwens ook gebeuren als je alleen maar friemelt met elkaar.
Als je net zwanger bent, zul je niet veel zien of voelen aan je zwangere buik. Het is wel mogelijk om lichte krampen te ervaren, een opgeblazen gevoel en sommige vrouwen ervaren benauwdheid. Allemaal logisch aangezien je lichaam ruimte vrij maakt boor je baarmoeder waardoor ander organen verplaatsen.