Als slokdarmkanker uitzaait, is dat meestal naar de lever of longen. Er zijn verschillende soorten slokdarmkanker. De meest voorkomende vormen zijn plaveiselcelcarcinoom en adenocarcinoom. Plaveiselcelcarcinoom ontstaat uit de cellen die de bovenste laag van het slijmvlies in de slokdarm vormen.
Slokdarmkanker is een van de meest agressieve kankersoorten die er is. De behandeling is dan ook niet niks: na chemotherapie en bestraling volgt vaak ook nog eens een risicovolle en ingrijpende operatie die veel invloed heeft op de kwaliteit van het leven van de patiënt.
Meestal bestaat de behandeling uit chemoradiatie (een combinatie van bestraling en chemotherapie) en daarna een operatie. Soms bestaat een curatieve behandeling ook uit alleen bestraling en chemotherapie. Er wordt dan niet geopereerd.
Uitzaaiingen van slokdarmkanker kunnen in organen komen.Vooral in de longen, lever en botten.Ook in de verder weg gelegen lymfeklieren kunnen uitzaaiingen komen. Een behandeling kan de ziekte remmen en/of klachten verminderen.
Bij slokdarmkanker is er een grote kans op uitzaaiingen. Deze uitzaaiingen komen vooral voor in de lymfeklieren, de longen en de lever. Slokdarmkanker is een ernstige ziekte die de laatste jaren steeds vaker voorkomt.
Gemiddeld zijn 5 jaar na de diagnose nog 24 van de 100 mensen in leven. Let op: dit zijn gemiddelde cijfers voor alle mensen met deze soort kanker. Jouw vooruitzichten kunnen anders zijn dan het gemiddelde. Bespreek dit met de arts.
Hierdoor is een curatieve behandeling (gericht op genezing) vaak niet meer mogelijk. Van de patiënten die wel een curatieve behandeling kunnen ondergaan, is na 5 jaar ongeveer 50% nog in leven. Van de patiënten die geen curatieve behandeling meer kunnen krijgen, is na 5 jaar ongeveer 10% nog in leven.
Bij slokdarmkanker is een kwaadaardige tumor ontstaan (gezwel) in de slokdarm. Een kwaadaardige tumor kan zich kan uitzaaien (verspreiden) in het lichaam. Als slokdarmkanker uitzaait, is dat meestal naar de lever of longen. Er zijn verschillende soorten slokdarmkanker.
In het kort. Als slokdarmkanker niet is uitgezaaid, heeft u kans om te genezen. en daarna een operatie.
Bij een uitzaaiing zitten er kankercellen uit de slokdarm op een andere plek in het lichaam. De kankercellen komen daar via lymfevocht of bloed terecht. Een uitzaaiing wordt ook wel metastase genoemd. Als slokdarmkanker is uitgezaaid naar andere organen, is genezing niet meer mogelijk.
Klachten die kunnen passen bij slokdarmkanker zijn: moeite met slikken. het eten blijft steken in de slokdarm of u heeft het gevoel dat het niet goed zakt. blijvende pijn of een vol gevoel achter het borstbeen of in de bovenbuik.
Symptomen van slokdarmkanker kunnen zijn: afvallen. moeizame doorgang van voedsel in de slokdarm. pijn achter het borstbeen tijdens het eten.
De meest voorkomende klacht bij slokdarmkanker is het gevoel dat eten blijft hangen of niet goed zakt. Dit heet ook wel passageklachten. Een tumor in de slokdarm kan ervoor zorgen dat eten kan blijven hangen of blijven steken. Je kunt ook het gevoel hebben dat het eten niet goed of langzamer naar beneden zakt.
Slokdarmkanker in een vroeg stadium kan soms endoscopisch behandeld worden. Een curatieve behandeling is gericht op genezing en bestaat meestal uit chemoradiatie, een operatie en immunotherapie. Als de kanker is uitgezaaid of doorgegroeid in andere organen is genezing meestal niet meer mogelijk.
Slokdarmkanker komt de laatste jaren steeds vaker voor. Per jaar krijgen ruim 2.500 mensen in Nederland te horen dat ze de ziekte hebben. De meeste van hen zijn ouder dan 55 jaar. Mannen krijgen vaker slokdarmkanker dan vrouwen.
Goedaardige tumoren van de slokdarm zijn zeldzaam. Zij geven per definitie alleen lokale klachten en zaaien niet uit. Behandeling is alleen nodig wanneer er klachten zijn of wanneer er kans bestaat dat er in de goedaardige tumor kanker zal ontstaan.
Slokdarmkanker komt vooral voor bij ouderen. Roken, alcohol en veel vlees eten verhogen de kans op slokdarmkanker. Overgewicht, vaak zeer hete drank drinken, en bestraling (bij bijvoorbeeld borstkanker) vergroten de kans op slokdarmkanker.
Dan is het de bedoeling dat de tumor kleiner wordt. De operatie wordt daardoor makkelijker. Ook is de kans dat slokdarmkanker terugkomt na de operatie kleiner. De behandeling bestaat dan uit 23 bestralingen in 4,5 week, gecombineerd met 5 kuren chemotherapie, 1x per week.
Leven zonder slokdarm is mogelijk, een manier van “vervangen” van de slokdarm is de buismaag.
Oorzaken en symptomen slokdarmkanker
Een plaveiselcelcarcinoom komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen en is geassocieerd met overmatig roken en alcoholgebruik. Een adenocarcinoom komt vaker voor bij mannen en wordt mogelijk veroorzaakt door het terugvloeien van maagzuur in de slokdarm.
Erfelijkheid. Er is nog veel onduidelijk over der rol van erfelijkheid bij het ontstaan van slokdarmkanker. Er wordt aangenomen dat bij een klein aantal van de gevallen van slokdarmkanker er mogelijk sprake is van erfelijke aanleg.
Branderige of drukkende pijn achter het borstbeen of in de maagstreek.Pijn in de hals, rug of tussen de schouderbladen. Oprispingen waarbij de maaginhoud terugvloeit tot in de mondholte. Opboeren.
Symptomen van slokdarmkanker treden vaak pas op als de tumor er al een tijd zit. Mogelijke klachten bij slokdarmkanker zijn: moeite met slikken, het eten blijft steken of wil niet goed zakken door de slokdarm, pijn achter het borstbeen tijdens het eten, gewichtsverlies, vermoeidheid en duizeligheid door bloedarmoede.
Het risico neemt sterk toe als er meer dan 8 glazen alcohol per dag worden gedronken of als er meer (>25 sigaretten) of zwaardere tabaksproducten worden gerookt. Ook na het stoppen met roken blijft de kans op slokdarmkanker nog vele jaren hoger dan bij mensen die niet roken.
Steeds meer mensen leven langer met kanker of genezen
Toch overleven steeds meer mensen kanker. Sommige genezen, andere mensen leven lang met kanker zonder veel klachten. De 5-jaars overlevingscijfers van kanker zijn dankzij kankeronderzoek van de afgelopen 70 jaar gestegen van 25% naar 67%.