Namelijk: water, vruchten, suiker en waterkefirkorrels. Het bevat een keur aan rechtsdraaiende melkzuurbacteriën en gisten die in een symbiose samenleven. De waterkefirdrank bevat na bereiding vitamine B1 (Thiamine), B2, B6, C en H (Biotine).
Voordelen waterkefir drinken
Het op dagelijkse basis drinken van Kefir heeft talloze positieve effecten op de gezondheid van je lichaam: Het in balans brengen van de darmflora. Het op natuurlijke wijze tegengaan van constipatie. Het geeft het lichaam energie.
Normaal gesproken kan een gezond mens prima één glas water- of melkkefir per dag drinken. Met 100 ml kefir per dag heb je je dagelijkse behoefte aan goede bacteriën al binnen.
Waterkefir is een symbiose van de Lactobacillus Brevis, Streptococcus Lactis en Saccharomyces Cerevisiae.
Om kefir te maken heb je slechts twee ingrediënten nodig: melk en de zogenaamde kefirkorrels. Deze kefirkorrels zijn geen echte korrels, maar schimmel- en melkzuurbacterie-culturen, die er een beetje als bloemkool uitzien. Het wordt ook wel eens “yoghurtplantje” genoemd.
Suiker Ondanks dat er suiker aan de drank wordt toegevoegd, bevat het na de bewerking nog slechts 2-4 gram restsuiker per liter. Dit komt doordat de kefirkorrels zich voeden met het suiker.
Melkkefir bevat met 100 ml als zo'n 61 kcal. Waterkefir bevat maar 1 kcal per 100 ml en is daarom geschikter voor wanneer je wilt afvallen. Kefir is dus super gezond en is goed te gebruiken wanneer je een gezondere levensstijl wilt ontwikkelen.
Maak zelf met de levende waterkefirkorrels, water, vruchten en suiker (of andere natuurlijke zoetstof) een overheerlijke, hypergezonde frisdrank! Behoort tot de absolute top onder de probiotica. Wordt nog beter verdragen dan melkkefir.
Resultaten. De studie bestond uit vier groepen waarbij deelnemers met en zonder eczeem dagelijks honderd milliliter waterkefir dronken, terwijl twee andere groepen met en zonder eczeem geen waterkefir kregen. Beide kefir-groepen hadden na afloop een verbeterde huidbarrière, zegt Jetske.
Kefir heeft een positief effect op een huid met eczeem of acne, dat komt doordat een goede darmwerking bijdraagt aan een gezondere huid. Het kan helpen tegen astma (het heeft niet de slijmvormende werking van melk), ontstekingen en chronische vermoeidheid.
Zonder gaat ook goed, al is het wel zo dat een citroen de oplossing direct een zuur klimaat geeft, waardoor de kefir snel zijn werk gaat doen. U wilt geen pitjes van de citroen in uw kefirbereiding? Zie het vorige antwoord, de kefirkorrels zullen niet vervuild raken met pitjes.
Het grote verschil tussen waterkefir en kombucha is dus dat kombucha wordt gemaakt met thee en kefir met water. Daarnaast fermenteert kefir veel sneller dan kombucha. Waar de laatstgenoemde een tot drie weken nodig heeft, mag kefir slechts 24 tot 48 uur fermenteren.
De gisten zijn verantwoordelijk voor het omzetten van suiker in koolzuur en alcohol. Dit kun je vergelijken met bier en wijn, maar bij waterkefir is het alcoholgehalte een stuk lager (0.1-2.5%). De melkzuurbacteriën zetten suiker om in melkzuur (plantaardig) waardoor je een friszure smaak en extra houdbaarheid krijgt.
Melkkefir kun je 1 week goed houden, mits je het in de koelkast zet en regelmatig de dop losdraait. Dit laatste ivm de druk die op de dop staat (door het koolzuurgas).
Op beide wijzes is het mogelijk om tot maximaal 1,5 jaar kefir te bewaren, die vervolgens weer goed te activeren is; goed afspoelen en laat maar ontdooien in een verse portie water met opgeloste suiker. Ook hier geldt weer dat het even zal duren voordat u een drinkbaar resultaat verkrijgt.
Je kunt ze weggeven, opeten, of bewaren in de koelkast als reservekorrels. Ook kun je de korrels invriezen; spoel ze goed af, laat ze een dag en nacht goed drogen op een schone theedoek, stop ze daarna in een bakje en zet het in de vriezer.
Bij de kleur die het beste overeenkomt, staat een pH-waarde vermeld. Zowel melkkefir als waterkefir zullen - afhankelijk ook van smaak en voorkeur - een waarde hebben die varieert tussen 3,0 en 4,5.
Kefir wordt in de meeste gevallen gefermenteerd met koemelk. Dit heeft nog altijd de voorkeur boven water-kefir. En terecht want het geeft de drank meer voedingswaarde en romigheid. Bovendien kan water kefir aardig wat suikers bevatten.
Kefir bevat drie keer zoveel probiotica als yoghurt. Dit zijn bacteriën die levend aankomen in je darmen. Aan die probiotica worden verschillende gezondheidsvoordelen gelinkt, zoals het verminderen van darmklachten en een verbeterde weerstand. Dus voor goede darmbacteriën is dit de beste keuze.
Dit mengsel laat je dan normaal gesproken 24-48 uur fermenteren, wat een probiotische drank oplevert die rijk is aan gunstige bacteriën.
Waterkefir kun je 6 weken goed houden in de koelkast. Draai regelmatig de dop los. Dit laatste i.v.m. de druk die op de dop staat (door het koolzuurgas). Buiten de koelkast blijft de drank dik een week goed.
Kefir werkt cholesterolverlagend. Ook dat is wetenschappelijk bewezen. Dat effect is trouwens niet heel groot. Het eten van volkoren producten, groente en fruit helpt bijvoorbeeld ook om een gezond cholesterol te behouden.
Waterkefir wordt gemaakt met waterkefir-korrels, wat een micro-organismengemeenschap is en in rap tempo vermenigvuldigd als je ze 'voedt'. Waterkefir is meestal een symbiose van de probiotica-bacteriën: Lactobacillus Brevis, Streptococcus Lactis en Saccharomyces Cerevisiae (2).