Roetdauw is een ziekte die veroorzaakt wordt door schimmels zoals Capnodium of Fumago salicina. Deze schimmels ontwikkelen zich op de honingdauw die uitgescheiden wordt door sapzuigende insecten, zoals bladluizen, kaswittevlieg, schildluizen, bladvlooien en cicadelliden.
Sterroetdauw is een schimmel en geeft bruinzwarte, stervormige vlekken op bladeren van planten. Fijne schimmeldraden en zwarte sporenpuntjes zijn in de vlek te zien. Bladeren vergelen en vallen voortijdig af. Vochtige (weers)omstandigheden werken de infecties in de hand.
Sterroetdauw is niet zo gemakkelijk te bestrijden maar kan voor een groot deel onder controle worden gehouden door de aangetaste bladeren tijdens het groeiseizoen regelmatig te verwijderen en te vernietigen. In de herfst moeten de afgevallen, besmette rozebladeren op de grond grondig worden opgeruimd.
Bladroest is een schimmelziekte die ervoor zorgt dat de bladeren vroegtijdig van je plant vallen.
Roest is niet in water oplosbaar en wordt niet door planten opgenomen. Roest veroorzaakt bruinige verkleuring van gewassen, bestrating, meubilair en muren van gebouwen. Omdat planten roest niet opnemen, hebben planten er weinig last van.
Preventie en bestrijding van roest
Haal het aangetaste blad of plantendelen weg. Ruim ook de afgevallen en aangetaste bladeren zorgvuldig op en doe ze in de vuilcontainer of verbrand ze. Roestgevoelige planten kunnen preventief behandeld worden met het biologische bestrijdingsmiddelen.
Roest op rozen
Door aantasting met roest kunnen jonge scheuten afsterven en kan de roos alle bladeren verliezen, waarna hij doodgaat. Roest op rozen bestrijden: Geef rozen een voeding met veel kalium en verwijder aangetaste bladeren. Snoei de roos en verwijder alle aangetaste scheuten.
Rozen houden van zon en ruimte.
Plant ze op een plek waar minimaal 5 tot 6 uur zon staat (of kies een soort die het ook in de halfschaduw doet) en waar niet eerder rozen hebben gestaan (rozenaaltjes!). Zet ze nooit dicht tegen een muur aan, daar is het te droog.
Uitdroging. Je kan te veel water geven, maar te weinig water is ook een oorzaak van bruine vlekken op je Monstera. De plant houdt van water, maar alleen als de grond droog is. Als je weleens (lees: vaak) vergeet je lieftallige plant water te geven, probeer dan eens vochtvasthoudende potgrond.
Je merkt vaak snel of jouw plant iets mankeert: het blad wordt bruin en valt af of krult op, de groei stopt en de plant gaat er een beetje zielig uitzien. Soms worden de bladeren plakkerig, zie je witte stipjes op je kamerplant, verschijnen er allemaal vlekken op het blad, of zitten er beestjes op planten in de tuin.
Meeldauw bestrijden met melk is zo effectief omdat de eiwitten in de melk ervoor zorgen dat de meeldauw zich niet verder kan ontwikkelen. Om dat proces zo optimaal mogelijk te laten verlopen, doe je er goed aan om magere melk te gebruiken.
Bruine bladranden kunnen ontstaan door teveel water, droge (radiator) lucht of een te warme omgeving of koude tocht. Bruine bladpunten kan te maken hebben met te weinig licht, teveel kalk in het water of een te lage luchtvochtigheid.
Afwasmiddel is totaal niet giftig voor de plant noch voor de mens maar wel voor de bladluis. Vul een verstuiver met water en doe er een scheut afwasmiddel bij. Kies daarbij wel voor een natuurlijk afwasmiddel.
De wollige dopluis bestrijden
Vaak volstaat het namelijk om de luizen simpelweg van het blad af te vegen. Een andere manier om ze te verwijderen is door met een stevige waterstraal over de planten te gaan. Komt de wollige dopluis steeds terug? Overweeg dan om een natuurlijk bestrijdingsmiddel te gebruiken.
Waar komt de trips vandaan? Tripsen komen je huis binnen via je kleding of de wind. Zoals gezegd is de trips niet kieskeurig, dus al je kamerplanten lopen gevaar. Wel heeft de trips het vooral naar zijn zin bij warme temperaturen en een lage luchtvochtigheid.
Door het baksodawater over de plant te sproeien geeft het vollere en gezondere bloemen. Voorbeelden van planten waarbij dit zeer goed werkt, zijn: clematis, ridderspoor (delphinium) en anjers (dianthus), begonia, geranium en hortensia (hydrangea). Voeg 1 mespuntje baksoda toe aan het water van de snijbloemen.
Rozen in kweekpotten kun je het hele jaar door planten, zelfs hartje zomer. Rozen met kale wortels kunnen van oktober tot en met april de grond in. Als een roos op de juiste plek staat, kan deze tientallen jaren oud worden.
Vooral 'luchtige' planten zoals de vlasleeuwenbek, het perzikbladklokje of ijzerhard (Verbena) zijn goed met rozenstruiken te combineren. Of kies voor lage planten zoals het zeepkruid, Perzische kruisjesplant (Phuopsis), anjers en lage ooievaarsbek.
Natuurlijk zijn er ook andere dieren die ervan profiteren. Sommige rozen worden bezocht door kleine vogels die de luizen eraf snoepen en soms een rupsje meepikken. Ook bijen en hommels zijn blij met halfgevulde of enkelvoudige rozenbloemen.
Heel mooi zijn bijvoorbeeld het Zeeuws knoopje (Astrantia), perzikbladklokje (Campanula persicifolia), eenjarige kattensnor (Cleome), ruit (Thalictrum), kattenkruid (Nepeta) en de violette ijzerhard (Verbena bonariensis). Een roos op stam is perfect om mee te combineren.
Bomen zijn groter en sterker dan andere planten, maar toch kan plantroest veel schade toebrengen. Vooral in de zomer komt roest op planten veel voor. Dit komt door het vochtige weer; schimmels houden van vocht. Ook in de herfst moet u oppassen.
Bij roest gaat het om een schimmel die de ziekteverwekker is. Deze tast in de meeste gevallen de bladeren van planten aan, maar kan ook takken aantasten. De ziekte heeft - om zich te ontwikkelen - twee waardplanten nodig.
Om roest te bestrijden op rozenstruiken heb je een schimmelwerend middel nodig dat de sporen vernietigt. Een product verstuiven op basis van zwavel kan helpen om deze microscopisch kleine schimmels te verwijderen.