Dit komt met name voor bij de oudere kaassoorten. De witte uitslag en/of puntjes zijn rijpingskristallen, deze kun je gewoon eten. Hoe moet ik Maaslander bewaren en hoe lang is het houdbaar?
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Wat zijn die witte puntjes in de kaas ? De witte puntjes die tussen uw tanden knarsen zijn concentraties van zout en kalk. Deze ontstaan na 1 jaar rijping. Dit is zeker geen schimmel!
De witte puntjes op uw oude kaas bestaan namelijk uit eiwit. Dit eiwit wordt tijdens het rijpen omgezet in aminozuur en kalkzout en dit zorgt ervoor dat er kristallen in de kaas ontstaan.
Van nature zit er natrium in de melk en dat komt ook in de kaas. Maar het meeste zout is afkomstig van het pekelbad, waarin de kaas een tijdje wordt gezouten. Bij het pekelen trekt het zout vrij snel in de kaas. Ook kort gepekelde kaas mag dus niet 'zout loos' of 'zoutarm' genoemd worden.
Kies bij voorkeur licht gezouten of natriumarme kaas. Dit is kaas die minder dan 1.5g zout per 100g kaas bevat. Voorbeelden van licht gezouten kaas zijn: Maaslander(48+)
Een fabriekskaas blijft langer in het pekelbad liggen dan boerenkaas. De kaas verliest hierdoor meer vocht en wordt zouter. Fabriekskaas bevat gemiddeld 3 – 4 % zout, boerenkaas daarentegen bevat 2% zout. Dus met boerenkaas ben je al beter af dan fabriekskaas.
In een plakje belegen kaas zit al een halve gram zout. Feta uit een pakje en rookkaas zijn ook erg zout. Uiteraard zijn er ook minder zoute kaassoorten. Neem bijvoorbeeld komijnekaas of verse geitenkaas.
De 'kristallen' zijn afkomstig uit een ander deel van het slakkenhuis en kunnen zich verplaatsen, bijvoorbeeld na het stoten van uw hoofd, na een langdurige operatie of een periode van bedrust of griep.
Zouttabletten worden gemaakt van vacuümzout dat uit ondergrondse mijnen wordt gewonnen, een proces met veel stappen die telkens veel energie vergen. Kristallen bestaan echter uit zuiver zout dat door middel van natuurlijke indamping wordt vervaardigd.
Niet-eetbare schimmels ontstaan als je voedsel te lang of op de verkeerde manier bewaart. Beschimmelde producten moeten direct weggegooid worden.Een uitzondering hierop is harde kaas.Hierbij is het voldoende om de schimmel ruim weg te snijden.
Meestal groeit de schimmel alleen aan de buitenkant. Snijd die ruimschoots weg, een centimeter rondom de schimmelplekken. De rest van de kaas kun je veilig eten. Bij zachte kaas (zoals roomkaas en ricotta), geraspte en plakken kaas verspreidt schimmel zich makkelijker over de hele kaas.
Waarom brokkelt brokkelkaas? Een ouder wordende kaas verliest zijn vocht en wordt daardoor droger. Aangezien droge kaas sneller brokkelt, is voor deze kaas na zijn lange rijpingsproces geen ontkomen aan. Ondanks dat de kaas brokkelt, zijn het wel fantastisch smaakvolle kazen.
Kaas buiten de koelkast gaat als het ware 'zweten', waardoor hij uitdroogt. Nog lang voordat jij met maagklachten zit, ziet de kaas er al onappetijtelijk genoeg uit om te negeren. Zo kun je harde cheddar na acht uur bijvoorbeeld nog makkelijk eten, maar ziet-ie er dan niet niet meer naar uit.
Kaas bewaren doe je best helemaal onderaan in de koelkast.Liefst in de groentelade, waar de temperatuur iets hoger is. Uitzonderingen zijn verse kaas, blauwschimmelkaas en sterk gerijpte kaas: zij moeten hoger in de koelkast worden bewaard.
Snijd het stukje er af, maak de vershouddoos schoon en bewaar de kaas in schoon vetvrij kaaspapier en een schone vershouddoos. (Harde) kaas bewaren in een vershouddoos met vetvrij kaaspapier garandeert ongeveer een houdbaarheid van maximaal 4 weken. Zachte kaas kun je beter niet langer dan een week bewaren.
Waarom lekt mijn zoutlamp? Een echte Himalaya zoutlamp is gemaakt uit 100% zoutkristal en trekt altijd vocht aan. Wanneer de lamp in een te vochtige ruimte staat en zijn aangetrokken vocht niet kwijt kan zal het gaan 'zweten'. Zo kan het zijn dat je een plasje zout water onder jouw lamp kan aantreffen.
Een zoutlamp die lekt, kan plakkerig aanvoelen. U kunt hem echter niet afnemen met een vochtige doek en spoel hem ook zeker niet af onder de kraan. Op die manier kan de steen zelfs deels wegsmelten. Het is wel mogelijk de steen af te nemen met een droge doek.
Tussen zouttabletten en zoutkristallen is er qua functionaliteit eigenlijk geen verschil. In de meeste waterontharders kunt u zowel zouttabletten en zoutkristallen gebruiken. Let op: mix ze niet door elkaar! U gebruikt dus ofwel zouttabletten ofwel zoutkristallen.
Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten. En dan bij voorkeur een soort die in de Schijf van Vijf staat.
“Grana Padano bevat twee stoffen genaamd isoleucine-proline-proline (IPP) en valine-proline-proline (VPP). Deze kunnen voor ontspannen bloedvaten en een lagere bloeddruk zorgen”, aldus hoofdonderzoeker Giuseppe Crippa. “Ze hebben ongeveer dezelfde werking als verschillende soorten bloeddrukverlagende medicijnen.
Koud gerookte Makreel is anders dan een gestoomde makreel (warm gerookt). Deze makreel is stevig en zout.
Aan volwassenen worden 300-450 gram melk(producten) en 40 gram kaas per dag geadviseerd. De aanbevolen hoeveelheid melkproducten is hoger voor tieners en 50-plussers vanwege hun hogere behoefte aan calcium.
Kaas staat in de lichtgroene zone, maar er vallen wel betere en minder goede keuzes te maken binnen het aanbod. In harde kazen zit veel calcium, maar ook relatief veel vet, verzadigd vet en zout. Kies daarom liever voor magere en halfvette kazen en plattekaas.