Wat is een LAW? Een Lange-Afstand-Wandelpad (afgekort LAW) is een wandelroute van minstens 150 km. Alle LAW's zijn in twee richtingen bewegwijzerd met een wit-rode markering. De etappes zijn te downloaden via deze site of de app.
Een LAW, een lange Afstands Wandelpad, is een wandelroute van minimaal 100 km. Je kunt (delen van) deze routes volgen via de wit-rode markering langs de routes. Een STREEKPAD is ook een LAW, van minimaal 80 km, binnen een regio en meestal een rondwandeling. Deze routes hebben een geel-rode markering.
Domelapad. Het Domelapad (LAW 101) is een lange-afstand-wandelpad met een lengte van 165 kilometer. Het loopt van Haren (Groningen) langs de grens van Drenthe en Groningen en de grens van Drenthe en Friesland naar Steenwijk (Overijssel). Het pad is genoemd naar Ferdinand Domela Nieuwenhuis.
Of een lange afstandswandeling het predicaat 'LAW' krijgt, wordt bepaald door Wandelnet. Zij houdt de regie over de streekpaden en de lange-afstand-wandelpaden, die samen een netwerk van wel 11.500 km lang in Nederland vormen.
Het Maarten van Rossumpad (LAW 4) is een lange-afstand-wandelpad met een lengte van 384 kilometer. Het loopt van 's-Hertogenbosch naar Steenwijk. Het pad is in beide richtingen gemarkeerd en wordt beschreven in een door het Nivon uitgegeven gids.
Wandelen - of 'hiken', met een hippe term - is helemaal van deze tijd. Wanderlust is een Duits woord dat ook in andere talen een plaats heeft verworven.
Via Roosteren en Born gaat de route naar Sittard, en van daar naar Spaubeek, Nuth en Voerendaal. Hierna loopt de route door heuvelachtig gebied langs Ubachsberg, Gulpen, Schin op Geul, Cadier en Keer en Gronsveld, om achter Mesch weer in België te geraken. Het pad eindigt bij het station van Wezet (Visé).
Bij duurtempo 1 loop je met een hartslag die 60 procent is van je maximale hartslag. Duurtempo 1 is een rustig wandeltempo. Zorg dat je niet buiten adem raakt. Tijdens het 'heel rustig' wandelen loop je stapvoets.
Het Nederlands Kustpad deel 1 (Zeeland) vormt - samen met deel 2 (Zuid- en Noord-Holland) en 3 (Groningen en Friesland) - het langste aaneengesloten wandelpad in Nederland. De totale lengte is maar liefst 725 km.
LAW4 het Maarten van Rossumpad - wandelroute Den Bosch naar Steenwijk.
Het Trekvogelpad, ook wel 'Pieterpad-overdwars' genoemd, is een must voor ornithologen want het Trekvogelpad loopt langs veel vogelgebieden. De Noord-Hollandse veenweiden, de Utrechts Heuvelrug, de zandverstuivingen op de Veluwe en de Achterhoek. Het Trekvogelpad laat het je allemaal zien.
Een Lange-Afstand-Wandelpad (afgekort LAW) is een wandelroute van minstens 150 km. Alle LAW's zijn in twee richtingen bewegwijzerd met een wit-rode markering. De etappes zijn te downloaden via deze site of de app.
Het Nederlands Kustpad is het langste aaneengesloten wandelpad van Nederland, in totaal 725 km.
Ga je beginnen met wandelen dan is het belangrijk dat je langzaam opbouwt. Probeer niet in één keer 10 kilometer te wandelen maar start met een paar keer per week een half uur. Bouw dit rustig op door er wekelijks een kwartier aan toe te voegen, zodat je goed aan blijft voelen wat je lichaam aan kan.
GR-wandelen, dat doe je langs Grote Routepaden of kortweg GR-paden. Het zijn wandelroutes over lange afstand, in doorgaande lijn of slingerend door een bepaalde regio. Ze worden door vrijwilligers bewegwijzerd met wit-rode of geel-rode strepen. Er zijn maar liefst 4755 km GR-paden in Vlaanderen.
Het Pieterpad is een lange afstandswandelroute in Nederland. De route loopt 498 kilometer van Pieterburen, in het noorden van Groningen, zuidelijk door het oosten van Nederland tot net ten zuiden van Maastricht, op de top van de Sint Pietersberg, op een hoogte van 109 meter.
De route leid je over de Hondsrug langs grafheuvels, hunebedden en middeleeuwse karrensporen naar het grootste hunebed van Nederland in Borger en komt u langs het Hunebed centrum. Onderweg op het Drenthepad maakt u kennis met Pingoruïnes, ontstaan in de laatste ijstijd.
De nivonvrijwilligers beheren zes Lange-Afstand-Wandelpaden en zeven streekpaden. Tweedaagse wandelingen dwars door de mooiste natuurgebieden. Inclusief overnachting. Georganiseerd door afdelingen, landelijke groepen, natuurvriendenhuizen en kampeerterreinen.
Het gemiddelde wandeltempo van een volwassen persoon is 4 à 5 km per uur. Hoeveel kilometer kan ik op een dag wandelen? Dat hangt onder meer af van je ambitie en conditie. Gemiddeld lopen wandelaars tussen de 10 en 25 kilometer per dag.
Loop je op een gemiddelde wandelsnelheid van vijf kilometer per uur – dat is stevig wandelen, dus niet rustig – dan verbrand je al snel vier calorieën per kilogram lichaamsgewicht. Iemand van 60 kilogram kan na een uur dus maar liefst 240 calorieën afstrepen. Dat staat gelijk aan een roze koek of een saucijzenbroodje.
De natuurlijke comfortsnelheid voor een gezonde volwassene ligt gemiddeld tussen 3 en 5 km/u. Waarbij 3 km/u een rustig wandeltempo is en 5 km/u de snelheid waarmee je stapt wanneer je ergens dreigt te laat te komen.
Het Pieterpad in Nederland
Tijdens deze tocht loop je van Pieterburen in Groningen naar Maastricht in Limburg, in totaal zo'n 500 kilometer. Een officiële pelgrimsroute is het niet. Het Pieterpad is tussen 1975 en 1981 gelopen en beschreven door 2 Nederlandse vrouwen, en daarmee dus vrij nieuw.
De Jakobsroute Uithuizen Hasselt heeft een lengte van 208.5 kilometer en loopt van Uithuizen door de provincies Groningen en Drenthe naar Hasselt. Het is een pelgrimsroute, te beschouwen als een deel van de route naar Santiago de compostela, die langs veel kerkjes loopt.
De meeste pelgrims volgen deze traditionele route naar Santiago de Compostela. De route begint in Saint-Jean-Pied-de-Port aan de Franse kant van de Pyreneeën en is in totaal 769 km lang. Doordat deze route het meest bewandeld wordt zijn er ook veel voorzieningen langs het pad terug te vinden.