Voor alle soorten honing geldt dat het vloeibare suiker is. Van suiker kun je beter niet te veel eten. Maar af en toe honing op brood of door je yoghurt kan best.
Verse honingraat eten
Ook jij kan dan proeven van dit meest zuivere product in totaal onbewerkte toestand. Neem een stukje op je cracker of op je beschuit. Om het extra lekker te maken leg je onder de honing een plakje kaas van wat pittige smaak!
Al het goede van rauwe honing
Rauwe honing wordt veel gezocht vanwege alle gezonde eigenschappen die deze honing heeft. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt ten goede van de weerstand, hooikoorts-klachten, luchtweginfecties en zelfs bij wonden op de huid. Het bevat gezonde vitaminen en mineralen!
Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat het boordevol flavonoïden en antioxidanten zit. Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel innemen, is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt.
Waarschijnlijk heb je een keer tijdens een verkoudheid als tip gekregen om een lepel honing te eten. Honing is antimicrobieel en ontstekingsremmend, en helpt daardoor slechte bacteriën te bestrijden.
Daarnaast zitten er in honing verschillende vitaminen en mineralen. Deze hoeveelheden zijn alleen zo ontzettend klein dat ze geen positieve effecten op onze gezondheid hebben. Met honing krijg je dus gewoon een vorm van suiker binnen. Het beste is daarom om je thee zonder honing of suiker te drinken.
Kan ik voor honing wel een metalen RVS/Inox lepel gebruiken? Omdat honing een zuur is zou de honing in theorie reageren met metaal, m.u.v. edelmetalen zoals goud. Daardoor zou de honing inderdaad enkele te verwaarlozen metaal ionen kunnen opnemen.
Honing wordt door imkers uit de korf of kast verwijderd. De bijen krijgen hier suikerwater voor terug. Dit is net als honing lekker zoet, maar mist belangrijke voedingsstoffen voor de bij die honing wel bevat. Het suikerwater verzwakt de bijen; ze worden vatbaarder voor schimmelinfecties, mijten en virussen.
De normale honing uit de supermarkt bestaat voor 80 % uit suikers en dat is niet echt gezond. Het geeft je wel een flinke energie boost, maar je krijgt uiteindelijk ook weer drang naar suiker en een verhoogde vetopslag. Deze 'normale' honing komt van de goedkope massaproductie.
Energie. Rauwe honing zit werkelijk propvol met koolhydraten. Deze stof heeft de kracht om je die extra kick te geven die je nodig hebt om de dag mee door te komen zonder de uiteindelijke crash op te lopen die je kan krijgen na het nuttigen van energiedrankjes. Honing is bovendien ook nog eens erg goed voor je lichaam.
Honing is rijk aan antioxidanten
Honing zit boordevol antioxidanten, zoals fenolen, enzymen en flavonoïden. Ze helpen zogenoemde vrije radicalen, ofwel stoffen die ons lichaam kunnen beschadigen, tegen te gaan. Ook verlagen ze het risico op hartaanvallen, beroertes en kanker.
Doordat honing infecties tegengaat en ontstekingsremmend werkt, kun je het gerust op een wondje smeren. Bovendien is honing verzachtend waardoor wonden sneller genezen. Ook is honing uitstekend te gebruiken voor huid en haar.
Honing wordt al duizenden jaren lang gebruikt voor de natuurlijke behandeling van allerlei kwaaltjes. Zo wordt honing onder meer gebruikt bij diverse maagklachten, zoals problemen met de spijsvertering, diarree en maagzweren. Ook bij brandend maagzuur en zure oprispingen kan honing het ongemak verlichten.
Nieuwe raat is eetbaar, maar niet verteerbaar. Bij het eten van raathoning (honingraat) krijgt men echter maar een zeer kleine hoeveelheid binnen, ongeveer 3% van het honinggewicht. Ook kan men de was tot een klompje kauwen en uitspugen. Het eten van onverteerbare vulstoffen is echter goed voor de spijs-vertering.
Geheugen en hersengezondheid. Zowel knoflook als honing bevatten veel antioxidanten. Deze gezonde chemicaliën helpen je immuunsysteem in balans te brengen en ziekte te voorkomen. Ze kunnen ook je hersenen beschermen tegen veel voorkomende ziekten zoals dementie en de ziekte van Alzheimer.
Zoals eerder genoemd worden vooral tijm-, heide- en manukahoning als gezondere opties gezien. Deze soorten zijn donker van kleur en onderzoek van een Sloveense universiteit wijst uit dat donkere honingsoorten meer voedingsstoffen en antioxidanten bevatten dan lichte honing.
Conclusie. Honing is een natuurlijke zoetstof die weinig bewerkingen heeft ondergaan. Net zoals witte suiker bestaat het hoofdzakelijk uit enkelvoudige suikers die snel worden opgenomen in het bloed. Of de bioactieve stoffen uit honing een positief effect hebben op onze gezondheid is niet aangetoond.
Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt. Dit in combinatie met een gezond dieet en regelmatige beweging houdt je hart in topconditie! Kaneel helpt mogelijk hersenziekten zoals Alzheimer en Parkinson voorkomen.
Gemiddeld genomen kun je honing 2 jaar bewaren. Hierna nemen de enzymen in honing af en wordt de honing donkerder en stroperiger. Op het moment dat bijen nectar uit bloemen halen en dit in de honingraten stoppen, bevat de nectar 80% water. Bijen dikken de honing middels ventilatie terug tot 20%.
Het zit zo: honing levert wel wat voedingsstoffen aan ons lichaam, waaronder ijzer en vitamine C. De hoeveelheden zijn echter klein, minder dan 1 procent van wat je op een dag nodig hebt.
Honing: puur of in de thee. Honing is niet alleen heel lekker, het heeft ook een ontstekingsremmende, antibacteriële en verzachtende werking op de keel. Bovendien is honing rijk aan vitamines en mineralen. Dit maakt honing een zeer goed middel om verkoudheid, keelpijn of hoest tegen te gaan.
Met een honinglepel wordt het doseren van honing een stuk makkelijker. Dit komt doordat het uiteinde een bolletje met gleuven heeft. Door de honinglepel al draaiend uit de pot met honing te halen, kan de honing beter gedoseerd worden over jouw thee of maaltijd.
Er is zowel een mechanische als een chemische reden waarom het gebruik van een houten lepel wordt aanbevolen. Door de afgeronde vorm is een houten lepel zachter voor de ingrediënten, pannen en kommen dan metalen lepels. Gebruik ze om risotto, sausen en pudding te bereiden.
Waarom is dit? Voor de zekerheid. Bij het uitscheppen van een glazen pot met een metalen lepel bestaat er een (kleine) kans dat je met de lepel tegen de pot tikt, waardoor er een stukje glas los kan laten. Om dit te voorkomen raden wij aan om een houten of kunststof lepel te gebruiken voor het uitscheppen.