Dit is geen specifieke klacht maar het wijst op een verminderde weerstand of algemene lichamelijke conditie. Het komt ook voor bij mensen die veel roken en mensen met een slechte gebitsverzorging. Ook sommige medicijnen, zoals antibiotica, kunnen een wit beslag op de tong veroorzaken.
Wanneer een rode of witte plek, zweer of bult op je tong langer dan drie weken bestaat, is het verstandig naar je huisarts te gaan. Als je veel pijn hebt of als het erg bloedt, kun je beter eerder gaan.
Neem dan contact op met je huisarts. Die kan het nader onderzoeken. Het bultje hoeft niet altijd pijn te doen, maar kan soms problemen geven met eten, slikken of praten [3]. Hoewel deze tongkanker zelden voorkomt, blijken een slechte mondhygiëne en een slecht passende gebitsprothese risicofactoren.
Een gezonde tong is licht bobbelig en heeft een mooie, egale roze tot lichtrode kleur. Een gezonde tong heeft bovendien geen extreem ruwe oppervlakken, groeven of andere oneffenheden en heeft geen geur.
Voorbeelden van irritaties en aandoeningen in de mond zijn zwellingen en puistjes of zweertjes in de mond of op de lippen of de tong. Hoewel er een groot aantal verschillende zweren en andere problemen in de mond voorkomen, behoren aft van.
Pustels zijn met pus gevulde bultjes die optreden wanneer een infectie in de follikel aanwezig is. Dit gebeurt als er teveel dode huidcellen, talg en bacteriën ophopen in de follikel. Doordat bacteriën de strijd aangaan met witte bloedcellen, ontstaat er schade in de vorm van pus.
Hoe herken je een mondschimmel? Een Candida schimmelinfectie (spruw) is vaak te herkennen aan witte, soms pijnlijke, plekjes op de tong, de binnenkant van de wang of tegen het gehemelte. De witte aanslag op de tong kan een branderig gevoel geven. Ook zie je soms rode verkleuringen op het mondslijmvlies.
Klachten en symptomen bij ziekten van de tong
De klachten bij tongproblemen zijn verschillend. Vaak is er sprake van pijnklachten, een zwelling of een branderig gevoel. Soms verandert ook het uiterlijk van de tong bijvoorbeeld door een verkleuring (meestal wit of rood) of gladde plekken op de tong.
Een gezonde tong is roze. Wanneer er een overmaat aan hitte in het lichaam is, zal de tong rood zijn. Is er koude, dan is hij bleek of zelfs paarsachtig. Daarnaast kijk je naar de kleur op specifieke delen van de tong, die daarmee iets vertellen over blokkades in de organen die ermee verbonden zijn.
Kleine bultjes aan beide zijkanten van de tong kunnen meestal geen kwaad, maar als er maar aan één kant een bultje zit kan het juist weer kwaadaardig zijn. Ook onverklaarbare rode of witte delen op de tong of knobbeltjes (zeker als ze geen pijn doen) kunnen op tongkanker wijzen.
Hoe ziet een aft eruit? Een aft is een grijswit of geel plekje in de mond en heeft een rode, ontstoken rand. Een aft heeft een doorsnee van ongeveer drie tot vier millimeter en begint vaak eerst als een blaasje.
Een fibroom is een goedaardig niet-pijnlijk zwelling/bultje op het mondslijmvlies, dat bestaat uit een verdikking van het bindweefsel. Het bevindt zich meestal aan de binnenzijde van de wang of lip, maar het kan ook voorkomen op of rondom de tong.
Bij een tongontsteking krijg je last van een branderig of tintelend gevoel aan de tong. Je tong kleurt rood of donkerpaars, of krijgt witte uitslag. De smaakpapillen op de tongrug kunnen glad en pijnlijk zijn. Daarnaast zwelt je tong op, waardoor je pijn kan krijgen bij het spreken en slikken.
In Nederland krijgen ieder jaar ongeveer 800 mensen te horen dat ze tongkanker in het voorste deel van de tong hebben, of mondkanker. De cijfers van deze 2 kankersoorten worden samengenomen. Mond- en tongkanker komen evenveel voor bij mannen als bij vrouwen. De meeste patiënten zijn ouder dan 60 jaar.
Eet friszure producten
Het eten van friszure producten zorgt voor de aanmaak van dun speeksel. Denk aan producten als ananas, augurk, komkommer, zilveruitjes, appel, tomaat, citroen of sinaasappel.
Hoe kom je weer aan een gezonde, roze tong? De beste manier om de aanslag van je tong te poetsen is door gebruik te maken van een tongreiniger met borstelhaartjes én een schrapertje ineen. Leukoplakie komt vaak door te roken.
Overdreven rode tong
Hoewel een té rode tong een symptoom kan zijn van een Kawasaki ziekte (vooral bij kinderen tot 5 jaar), wordt het veel vaker geassocieerd met een vitaminegebrek, zoals foliumzuur of B-12. De oplossing hiervoor is om simpelweg een vitaminesupplement toe te voegen aan uw dagelijkse routine.
Zorg dat je tong zo schoon mogelijk blijft om een witte tong of slechte adem tegen te gaan. Tandpasta's en mondspoelingen die alcohol, sodium lauryl sulfaat of chloorhexidine bevatten. Deze producten kunnen je mond en tong uitdrogen en irriteren.
Leukoplakie is een witte aandoening van het mondslijmvlies. De belangrijkste oorzaak hiervan is chronische irritatie, vooral in de vorm van tabaksrook. Soms is er geen duidelijke oorzaak aanwezig. Leukoplakie kan op iedere plaats in de mond voorkomen, soms op meer plaatsen tegelijk.
Een schimmelinfectie in de mond- en keelholte gaat vaak vanzelf over. Zijn de klachten hevig, of wil een baby niet drinken, dan kan een arts medicijnen voorschrijven. Mondschimmel wordt dan behandeld met een gel of een drankje op basis van miconazol, fluconazol of een ander schimmeldodend middel.
Witte plekjes in de mond van uw baby, meestal tegen de wangen, op de tong en het gehemelte. Soms: rode, ronde plekjes in de mond. Meestal heeft een baby met spruw nergens last van. Soms drinkt uw kind onrustig en laat vaak de tepel los.
Bij volwassenen ontstaan er meestal pijnlijke rode letsels van verschillende grootte op het mondslijmvlies. Een witte laag op de tong komt eveneens voor. Die is wel vlotter weg te schrapen dan bij pasgeborenen. Af en toe kun je last hebben van een branderig gevoel in de mond of smaakverlies.
Onder een puist zit vaak een holte (cyste) met pus. Als een puist openbarst, komt het pus naar buiten. Dit ruikt vies. Onder de huid ontstaan soms gangen (sinussen) met pus.
Mee-eters en puistjes kun je beter niet uitknijpen. Daar wordt het vaak alleen maar erger van. Ook kun je littekens krijgen. Maar als je er toch niet van af kunt blijven, dan kun je het volgende doen als je een 'rijp puistje' hebt (met een dikke, witte kop).