“In een conventionele zekeringkast is de differentiële schakelaar, ook wel de verliesstroom- of aardlekschakelaar genoemd, één van de belangrijkste schakelaars. Deze schakelaar springt af als er sprake is van een lekstroom. Dit wil zeggen dat er een verschil is tussen de inkomende en de uitgaande stroom.
Als ergens in de stroomkring een verliesstroom ontstaat, is de som van de stromen niet langer gelijk aan nul. Dan schiet de magnetische kern in werking en wordt de uitschakelspoel geactiveerd. Die schakelt de elektrische installatie uit.
Dit doe je als volgt: Schakel alle zekeringen uit en schakel de uitgevallen differentieel terug in.Schakel daarna één voor één op een rustig tempo de zekeringen terug in. Vanaf het moment dat je een zekering inschakelt en de differentieelschakelaar opnieuw springt, dan weet je dat de fout achter deze zekering zit.
Inderdaad, een heftige blijkseminslag kan een differentieelschakelaar defect maken. En het kan ook zijn dat de lekstroom in uw elektrische installatie nabij de grens van de gevoeligheid van de differentieel komt te liggen.
TIP: Als uw verliesstroomschakelaar gesprongen is, heeft dat in veel gevallen te maken met een toestel dat in contact komt met water. Meestal ligt de oorzaak van een verliesstroom bij een wasmachine, een boiler, een waterkoker of buitenverlichting bij regenweer.
Oorzaken stroomstoring
Een storing in je meterkast kan meerdere oorzaken hebben, waarvan kortsluiting en overbelasting de meest voorkomende zijn.
Hoe test ik de aardlekschakelaar? Op de aardlekschakelaar zit een testknop met de letter “T”.Deze knop moet ingedrukt worden om te testen, de achterliggende installatie wordt uitgeschakeld. Na het testen moet de aardlekschakelaar normaal worden ingeschakeld.
Bij een lekstroom is de hoeveelheid stroom die de elektrische installatie in gaat groter dan de stroom die er weer uitgaat. Lekstroom wordt meestal veroorzaakt door kapotte isolatie of slecht geaarde apparatuur. Als de lekstroom groot genoeg is, kan het elektrische schokken of zelfs brand veroorzaken.
De meest voorkomende oorzaak van lekstroom is een fysiek lek van de fase of de nul naar aarde door vocht of een slechte isolatie, maar kan ook veroorzaakt worden door harmonischen. Met lekstroomtangen kunt u door de fase en nul tegelijkertijd te meten of alleen de aarddraad te meten, de lekstroom opsporen.
Wanneer er teveel apparaten op een groep zijn aangesloten en deze tegelijkertijd worden gebruikt, kan dit een stroomuitval veroorzaken. Er wordt op dat moment meer stroom gebruikt dan dat de stop aan kan waardoor de stop doorslaat.
Een kapotte hoofdzekering komt door overbelasting of kortsluiting in uw eigen installatie. Dit gebeurt wanneer u teveel apparaten die veel verbruiken tegelijk aanzet terwijl uw aansluitwaarde te laag is. Om uw veiligheid te waarborgen brandt dan de hoofdzekering door.
U mag maximaal vier groepen achter een differentieelschakelaar plaatsen.
Wanneer een zekering 'springt' als gevolg van kortsluiting of overbelasting, moet die zekering vervangen worden omdat het draadje binnenin de zekering doorgebrand is. Een automaat onderbreekt de stroom ook, maar doet dat door het elektriciteitscircuit te doorbreken.
Ontstaat er kortsluiting, dan springen bij een veilige groepenkast direct de zekeringen (stoppen) of schakelen de installatieautomaten af. Hierdoor wordt de elektriciteit in de betreffende groep automatisch uitgeschakeld, kunnen de elektriciteitsdraden afkoelen en wordt brand voorkomen.
Is de ingaande stroom groter dan de stroom die terugkomt, dan is er sprake van lekstroom; de stroom vloeit dan via de aarding weg. Zo gauw de lekstroom een vastgestelde waarde overschrijdt, schakelt de aardlekschakelaar automatisch af waardoor de elektrotechnische installatie spanningsloos wordt.
Wanneer de hoeveelheid stroom die de elektrische installatie in gaat groter is dan de stroom die er weer uitgaat, is er sprake van lekstroom. Wij leggen je uit hoe je dit oplost. Wanneer de hoeveelheid stroom die de elektrische installatie in gaat groter is dan de stroom die er weer uitgaat, is er sprake van lekstroom.
Op installatietechnisch gebied is lekstroom in de gebouwbedrading, technische installaties of machines de meest voorkomende oorzaak van brand.
U sluit een ampèremeter aan tussen de losse kabel en de min-aansluiting op de accu. Er wordt nu altijd een stroom zichtbaar (0.01A – 1.00A), dit is de zogenaamde ruststroom. Deze is noodzakelijk voor het geheugen van de boordcomputer bijvoorbeeld.
Het brommende geluid word veroorzaakt door 1 of meer lagers in het differentieel. Het jankende geluid word veroorzaakt doordat er door een kapot lager teveel spelling ontstaat tussen het pignion tandwiel en het kroonwiel.
Vaak heeft een differentieel olie die levenslang meegaat. Dit is echter niet bij alle fabrikanten. Zowel is differentieels met en zonder levenslange olie is het verstandig om de olie af en toe te verversen (bijvoorbeeld 150.000 km). Doordat de olie in contact met zuurstof komt ontstaat er een oxidatie proces.
Op elke aardlekschakelaar en aardlek automaat zit een testknop. Wanneer je op de testknop drukt dan moet de schakelaar van de aardlekbeveiliging omslaan. Test je de aardlekschakelaar en de schakelaar gaat niet om, dan moet je de aardlekschakelaar vervangen.
Als u nog steeds last heeft van de storing kunt u het beste contact opnemen met een elektricien. De expert kan uw aardlekschakelaar nog eens grondig onderzoeken om de bron van het probleem op te sporen.
Net zoals andere installaties, kan ook een groepenkast kapot gaan. Stoppen kunnen kapot gaan en door een defect in de groepenkast herhaaldelijk eruit worden geslagen. Hetzelfde kan gebeuren met een aardlekschakelaar. Als dit het geval is, moet de hele groepenkast worden vervangen.