Wat is het verschil tussen dons en synthetische isolatie? In grote lijnen zijn er twee soorten isolatie: natuurlijke dons en synthetisch isolatie. Elk heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Zo is dons lichter en warmer dan synthetische isolatie wanneer de vulkracht gelijk is, alleen isoleert dons niet als het nat is.
Dons houdt meer lucht vast dan veren en heeft daardoor een beter isolerend vermogen. Hoe hoger het percentage dons, hoe groter zijn de isolerende eigenschappen vergeleken met een product van hetzelfde gewicht.
Wanneer je op zoek bent naar een écht warme winterjas raden we je aan om te gaan voor een goede gewatteerde jas. Een gewatteerde jas is natuurlijk veel warmer dan een jas die niet gevoerd is, zoals een mantel of een bomberjack. Winterjassen van duurzame materialen, zoals wol of leer, zijn ook perfect voor de winter.
Zo houdt een donsjas je warm
Tussen de uiteinden zitten ontelbaar veel luchtkamers. Daarin blijft de lichaamswarmte van de persoon die de jas draagt zitten. Hoe langer je een met dons gevoerde jas draagt, hoe meer je opwarmt. De vastgehouden lucht krijgt geen kans om af te voelen.
Daarnaast kun je voor een stof kiezen die wind- en waterdicht is. Polyester en nylon zijn stoffen die waterafstotend zijn. Wil je vooral een warme stof, dan kun je kiezen voor een stof of voering waarin wol is verwerkt. Het warmst is een verwerking van minimaal 60 tot 80 procent wol.
In principe is een jas van polyester warm genoeg voor de winter. Of je lekker warm blijft in de jas heeft niet alleen met de stof te maken, maar ook met de voering ervan. Kies voor een jas die ademt en met een goede voering. Een goede optie is bijvoorbeeld polyester fleece.
Zo is dons lichter en warmer dan synthetische isolatie wanneer de vulkracht gelijk is, alleen isoleert dons niet als het nat is. Synthetische isolatie daarentegen behoudt zijn isolerende kracht in vochtige omstandigheden.
Ganzendons is de gouden standaard op het vlak van thermische isolatie. Donsjassen houden je dus echt wel warm. Sommige donsjassen houden je warmer dan andere, dit hangt af van de vulkracht en de hoeveelheid dons in je jas - hoe hoger het nummer, des te warmer is de jas.
De ideale jas voor temperaturen tussen de 10 en 15 graden zijn bijvoorbeeld (faux) leren jasjes of gewatteerde spijkerjacks. Een iets dunnere teddy coat is ook heel erg geschikt voor dit soort dagen en een langere dunne jas past ook heel goed.
Gewatteerde regenjassen zijn waterdicht, houden je lekker warm en zitten comfortabel. Hoe handig is dat voor koude, gure dagen waarop het regent of misschien zelfs wel sneeuwt? Hierdoor is het de perfecte winterjas voor heren.
Een gewatteerde jas heeft een dikke voering. In onze collectie kom je ook onze Sorona® jassen tegen, die gevuld zijn met een plantaardige, ecologisch verantwoorde voering. Beide materialen hebben een goed isolerende werking en zorgen er dus voor dat de jas je lichaamswarmte goed vasthoudt en de kou tegenhoudt.
Hoe hoger het donspercentage, hoe lichter en warmer je dekbed en hoe groter de isolerende werking. Dit komt omdat het lucht vasthoudt. Dons is licht en soepeler dan wol. Let er bij een donzen dekbed op dat het dons niet te veel breekt, omdat daardoor het isolatievermogen afneemt.
Hoe warm een donzen dekbed is kun je afleiden uit de warmteklasse, waarbij warmteklasse 1 de warmste en warmteklasse 4 de koelste is. Een donzen dekbed is licht van gewicht maar isoleert uitstekend en is in ieder seizoen uitermate geschikt.
Dons isoleert goed, is vochtregulerend en ventileert ook nog eens goed. Door deze unieke eigenschappen zal een donzen dekbed niet snel klam aanvoelen. Een synthetisch dekbed zorgt er voor dat je het niet snel te warm krijgt. Het dekbed ademt goed en neemt voldoende vocht op.
Vanaf 10 graden kan je winterjas vaak wel uit. Een tussenjas of lange, gebreide vesten zijn perfect om je lichaam op temperatuur te houden. Bij tussenjassen kun je denken aan een biker jack, leren jas, gewatteerde jas, spijkerjasje of een teddy coat.
13 - 14 graden kleding: koude tussenseizoenen
Kies dan voor vesten, een comfy trui of een stijlvol shirt met lange mouwen. Wil je liever een jurkje dragen?
Als het onder de 10 graden is, is het zo koud dat je je adem kunt zien. Er zullen dan weinig mensen zijn die zonder jas naar buiten gaan. Dat is maar beter ook, aangezien er een kans is dat je onderkoeld raakt. Tussen de 10 en 15 graden wordt het nog steeds aangeraden om een normale jas (of tussenjas) te dragen.
Als je op zoek bent naar een comfortabel, zacht, licht en ademend dekbed is een donzen dekbed de beste keuze. Ganzen- en eendendons staan er bekend om dat ze veel vocht opnemen, de warmte goed vast houden en laag gewicht hebben.
Daarbij ventileert een dun dekbed van katoen ook nog eens optimaal. Een zomerdekbed van dons of zijde hebben net als de katoenen variant een goede vochtregulatie. In gewicht zijn de zijden, tencel en donzen dekbedden echter wel veel lichter dan de katoenen, waarbij zijde het aller dunste en koelste dekbed is.
Heb je het snel warm en lig je regelmatig te zweten in bed, dan is een dekbed met wol, dons of halfdons een goede keuze. Deze vullingen nemen namelijk snel veel vocht op en voorkomen daarmee overmatig zweten in bed. Wil je een heel koel en luchtig dekbed? Kies dan voor bamboe.
Katoen is een natuurlijk materiaal en is dus ventilerend - enig 'nadeel' is dat een katoenen badjas net iets minder beschutting/warmte zal bieden dan een fleece badjas. Hij is dus wat koeler.
“Na cashmere, is merinowol het warmst”, zegt textielexpert Verhaar. Merinowol komt van een merinoschaap, een ras dat het liefst rondloopt in Australië. “Het is lekker warm, prikt niet en mensen zijn er dol op.” Verhaar adviseert een trui van 100 procent merinowol te kopen.
Vermijd polyester en rayon (viscose)
Die synthetische stoffen, zoals polyester en rayon (viscose), zijn af te raden bij hoge temperaturen, je krijgt het er namelijk alleen maar warmer van. Let op: ook veel vrouwenondergoed wordt gemaakt van synthetische stoffen, waarschuwt Kok.