Strikt juridisch genomen is degene aan wie de auto geleverd is de eigenaar. Dat is dus gewoon degene die de auto heeft opgehaald bij de garage, na aankoop. Indien een ander de aankoop heeft betaald, heeft hij een vergoedingsrecht, maar de financier is daarmee nog geen eigenaar.
Voor derden bestaat het rechtsvermoeden dat de houder van de auto, zeker indien deze tevens de kentekenhouder is, ook de eigenaar van de auto is. Het is daarom van belang dat uw vriend aan kan tonen dat hij de eigendom van het voertuig heeft behouden.
Een persoon die een auto koopt, is doorgaans eigenaar en bezitter van de auto. Toch is het niet altijd helder wie de eigenaar is van een goed. Juridisch gezien is de bezitter diegene die een zaak of goed voor zichzelf houdt. De houder is diegene die een zaak of goed voor een ander houdt.
Dit kentekenbewijs was het eigendomsbewijs van de auto en de persoon die dit in bezit had werd dan ook geacht de eigenaar te zijn. Zonder kentekenbewijs deel 3 kon je het voertuig niet verkopen. Je had deel 3 nodig om op het postkantoor het kentekenbewijs om te kunnen zetten naar de nieuwe eigenaar.
Bij een echtscheiding door onderlinge toestemming kan je onder elkaar een regeling treffen voor de wagen. Je kan bijvoorbeeld overeenkomen dat één van jullie deze overneemt tegen betaling van de helft van de waarde daarvan of je kan beslissen de wagen te verkopen en de opbrengst te delen.
Na een scheiding zijn jullie als ouders verplicht de kosten te betalen voor de verzorging en opvoeding van de kinderen. Bij een co-ouderschap verdelen de ouders de zorg voor de kinderen, praktisch en financieel. De kinderen zijn afwisselend bij de ene en de andere ouder en de kosten worden door beide ouders betaald.
Het kentekenregister wordt in Nederland beheerd door de RDW. Als particulier kun je je eigen gegevens uit het register opzoeken, maar je kunt ook gegevens van anderen opvragen. In het laatste geval gaat het om alleen (technische) voertuiggegevens. Je kunt dus nooit achterhalen wie de eigenaar is van het voertuig.
Het kentekenbewijs of de kentekencard heb je niet alleen nodig bij het overschrijven van het kenteken. De bestuurder van een auto moet altijd het kentekenbewijs of kentekencard kunnen tonen, als daarom gevraagd wordt. Via de website van de RDW vraag je eenvoudig een nieuw kentekenbewijs aan, dit kost € 34,50.
De eigenaar van een auto valt niet te checken op basis van een kenteken. Op de website van de RDW zijn alleen de autogegevens te achterhalen van de eigenaar. Alleen overheidsinstanties of verzekeraars van een autoverzekering kunnen op basis van een kenteken zoeken wie de eigenaar van een auto is.
Bezit, houderschap en eigendom
Bijvoorbeeld iemand die een boek leent van een bibliotheek, is dan houder van het boek voor een ander. De eigenaar is de bibliotheek. Of zoals in deze zaak de boerin die het perceel hield voor een ander. Zij is geen bezitter, dat is de gemeente.
Bij een autoverzekering kun je altijd maar één hoofdbestuurder opgeven. Dit is de persoon die het meeste in de auto rijdt. Dit is vaak de verzekeringsnemer, maar kan ook jouw partner zijn. Het is dus niet mogelijk om de autoverzekering op twee namen te zetten.
Wanneer je een gestolen product hebt gekocht, kan het zomaar zijn dat de oude eigenaar bij je aan komt kloppen om zijn product terug te halen. Dit mag hij tot 3 jaar na de diefstal doen. Het ligt aan de omstandigheden van het geval of hij dit ook daadwerkelijk mag doen.
U logt via de knop 'Mijn RDW' in met uw DigiD . U heeft hiervoor de DigiD app of DigiD met Sms-controle nodig. U ziet direct welke voertuigen op uw naam staan geregistreerd. U kunt deze - en andere gegevens die wij eventueel van u hebben geregistreerd - downloaden en opslaan in PDF.
Je mag ze niet helpen door een auto te verzekeren die niet op je naam staat. Probeer je het toch, dan zal je aanvraag afgewezen worden. Of je loopt tegen de lamp bij problemen of schade. Het is aan de kentekenhouder om de auto verzekeren.
En in principe mag u zo veel auto's op uw naam zetten als dat u thuis aan auto's heeft. In principe geldt er geen limiet. Maar het kan wel zijn dat er bij autoriteiten een belletje gaat rinkelen als het er echt heel veel worden.
Met het overschrijven van een kenteken wordt de auto op naam van iemand anders gezet. Je kunt alleen een kenteken overschrijven op je eigen naam als je minimaal 18 jaar oud bent en in Nederland woont.
Ja, het is geen probleem om een auto op naam te zetten zonder rijbewijs. Koop je een auto? Dan heb je alleen een geldig identiteitsbewijs nodig. Je moet minimaal 18 jaar zijn en in Nederland wonen.
Als u een auto gaat kopen, moet u het kenteken op uw naam laten zetten. Dat heet overschrijven. Na de overschrijving bent u verantwoordelijk voor de motorrijtuigenbelasting, een WA-verzekering en de apk goedkeuring.
Dit kun je doen door naar het RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) te gaan en daar het kenteken op te vragen. Je kunt ook naar de website van het RDW gaan en daar het kenteken opvragen. Je zult dan de naam en het adres van de eigenaar van de auto te zien krijgen.
Na diefstal doet de eigenaar aangifte bij de politie, en wordt een kenteken als gestolen geregistreerd. Een gekopieerd kenteken blijft onopgemerkt en kan dus lange tijd worden gebruikt. Criminelen zoeken auto's van hetzelfde type en dezelfde kleur als die zijzelf gebruiken.
Particulieren mogen geen naam of adres achterhalen via het kenteken omdat dit bij de wet verboden is.
Verzoek tot scheiden indienen
afschrift van de geboorteakte van ieder minderjarig kind. echtscheidingsovereenkomst (niet verplicht) ouderschapsplan (verplicht als u minderjarige kinderen heeft) of afspraken over de verdeling van onderhoud en studie (verplicht als u kinderen van 18 tot 21 jaar heeft)
Onderhoudsplicht na scheiding
Heeft uw ex geen of niet genoeg geld om van te leven, maar u wel? Dan moet u partneralimentatie betalen. De rechtbank bepaalt hoeveel dit is. Deze verplichting stopt na maximaal 12 jaar.
Hebben jullie een co-ouderschap, dan is het belangrijk dat jullie bij elkaar in de buurt blijven wonen. Uitgangspunt is ongeveer een maximale afstand van zeven kilometer hemelsbreed. Als een ouder verhuist buiten een straal van zeven kilometer is het vaak moeilijk om het co-ouderschap in stand te houden.