De verse erwten die we eten worden meestal doperwten of tuinerwtjes genoemd. Deze erwtjes horen tot dezelfde familie als de gedroogde erwt. Ze worden alleen jonger geoogst.Hierdoor zijn ze zoeter en is het velletje om de erwt heen wat dunner.
Gele erwten zijn eigenlijk groene erwten die langer gerijpt hebben. Het zijn dus geen verschillende soorten erwten. Er is geen smaakverschil tussen groene en gele spliterwten. Ook spliterwten hoeven niet geweekt te worden voor het koken.
Weetje: erwtjes zijn supergezond
Ze bevatten veel nuttige vitamines, kalium, en relatief veel koolhydraten en eiwitten. Je mag er dus gerust veel van eten. Let wel, erwtjes eet je beter niet rauw. Ze bevatten immers lectine, een stof die maag- en darmklachten kan veroorzaken.
Er zijn heel wat erwtensoorten: doperwten, grauwe, groene en gele erwten, sugarsnaps (suikererwten, foto), rozijnerwten. Van de meeste soorten eet je de inhoud van de peulen, dus zonder de schil. Maar peultjes en sugarsnaps kun je in hun geheel eten.
Voedingskunde: doperwten zijn groenten
Het verschil tussen groenten en peulvruchten is dat peulvruchten meer eiwitten, zetmeel en ijzer bevatten. Doperwten bevatten weinig zetmeel, omdat ze onrijp worden geoogst en de suiker in de erwt nog dan niet is omgezet tot zetmeel.
Doperwten en tuinerwten zijn allebei kleine, groene ronde erwtjes, maar zijn toch verschillen ze iets van elkaar. Tuinerwten zijn een klein beetje groter dan doperwten en hebben een iets minder zoete smaak. Ze worden later in het seizoen geoogst dan doperwten.
Het advies is om minimaal 1 keer per week peulvruchten te eten. Vlees is die dag dan niet meer nodig.
Snap peas . Snap peas hebben dikke, sappige en zoete eetbare peulen. Sommige van deze variëteiten zijn zo zoet dat ze wel snoep lijken! Als je op zoek bent naar een verslavende, gezonde snack rechtstreeks uit de tuin, dan is dit het type om te kweken.
Plantkundig is de erwt dus een peulvrucht, maar voedingskundig niet. Spliterwten zijn gedroogde groene erwten waarvan het velletje is verwijderd. Daardoor vallen de erwten in twee stukken uit elkaar: ze splitsen, vandaar de naam. Je kunt ze dan ook herkennen aan de vorm: de ene kant is bol, de andere plat.
Grauwe erwten lijken gedroogd en geweekt enorm veel op kapucijners. De grauwe erwt wordt ook wel 'de rozijn' genoemd omdat hij hier veel van weg heeft.
Erwten zijn een goede bron van vitamine C en E, zink en andere antioxidanten die uw immuunsysteem versterken . Andere voedingsstoffen, zoals vitamine A en B en coumestrol, helpen ontstekingen te verminderen en verlagen uw risico op chronische aandoeningen, waaronder diabetes, hartziekten en artritis.
Het maakt in principe niet uit of je verse groente of groente uit blik, pot of uit de diepvries eet. Groente uit blik, pot en diepvries bevatten namelijk dezelfde voedingsstoffen als verse groente. Let wel op: er kan aan groente in blik of pot suiker en/of zout zijn toegevoegd. Kijk daarom altijd goed op het etiket.
Spliterwten zijn halve erwten en laten (vooral aan het platte oppervlak) gemakkelijk eiwitten los. Als je spliterwten ongewassen kookt, ontstaat er veel schuim op het kookvocht. Door ze eerst goed te wassen in een zeef of vergiet, is de hoeveelheid schuim die ontstaat minder.
Net als hun familieleden zijn spliterwten een goede bron van eiwitten en vezels. Ze bevatten voedingsstoffen en verbindingen die de gezondheid ondersteunen en chronische ziekten zoals diabetes, hartziekten, hoge bloeddruk, ontstekingen , osteoporose en veel soorten kanker voorkomen.
Tijdens het koken ontstaat er schuim op de soep. Dit is eiwit dat vrijkomt uit de erwten en het vlees. Schep dit schuim regelmatig af met een schuimspaan. Dit zorgt voor een heldere soep.
Ze moeten niet worden verward met groene erwten of tuinerwten, die worden beschouwd als een zetmeelrijke groente. Spliterwten zijn een geweldige bron van plantaardige eiwitten, plus ze hebben veel extra gezondheidsvoordelen . Een 1/2 kopje gekookte spliterwten bevat ongeveer 115 calorieën, 8 gram eiwitten en 8 gram vezels.
Herkomst: Toepassing: De groene spliterwt wordt vooral in erwtensoep verwerkt. Omdat spliterwten geen velletjes meer hebben, is de soep wat egaler. Aan het einde van de kooktijd veranderd de spliterwt in een stevige puree met een aardeachtige smaak.
Doperwten en tuinerwten zijn allebei kleine, groene, zoete ronde balletjes, maar zijn toch wezenlijk verschillend. Tuinerwten, ook wel kapucijners genoemd, zijn groter dan doperwten en hebben een iets minder zoete smaak. Ze worden later in het seizoen geoogst dan doperwten.
Hoewel verse erwten over het algemeen het lekkerst smaken , kan het weken duren voordat ze bij u aankomen en, afhankelijk van de tijd van het jaar, zijn ze misschien helemaal niet verkrijgbaar. Over het algemeen geeft Derocha de voorkeur aan diepvrieserwten, omdat ze eenvoudig te bewaren zijn en ze houdt niet van de papperige textuur van erwten uit blik.
Peulvruchten bevatten natuurlijke stoffen, zoals fytaten en enzymremmers, die de opname van voedingsstoffen belemmeren en spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken. Door de peulvruchten te weken, worden deze stoffen verminderd, wat resulteert in betere verteerbaarheid en voedingsopname.
Tuinerwten worden soms zoete erwten of Engelse erwten genoemd. De peulen zijn stevig en rond, maar je moet ze doppen, de erwten eruit halen en de peulen weggooien voordat je ze eet . De erwten zijn zoet en kunnen rauw of gekookt gegeten worden; dit zijn de erwten die je meestal in blik of in de vriezer ziet.
Kikkererwten zijn rijk aan vezels en eiwitten . Ze bevatten verschillende belangrijke vitaminen en mineralen. Enkele voordelen van kikkererwten zijn onder meer het helpen verminderen van het risico op diabetes type 2 en het ondersteunen van de werking van de hersenen en het zenuwstelsel. Kikkererwten, of garbanzobonen, zijn een soort peulvrucht.
Samenvatting: Kikkererwten zijn een goede bron van voedingsstoffen. Ze zorgen voor een vol gevoel en een verbeterde stoelgang, en kunnen bescherming bieden tegen ziekten.
Omdat het een broertje is van de sperzieboon mag worden aangenomen dat de snijboon ongeveer dezelfde eigenschappen, vitamines en mineralen bevat. Uit onderzoek is gebleken dat de groene boon niet alleen antioxidanten als vitamine C en betacaroteen bevat, maar ook een hoge concentratie van het mineraal mangaan.