Dit is deels afhankelijk van je gewicht en hoe sterk je bent. Vanaf slechts windkracht 3 (8 knopen) is Wingsurfen al leuk om te doen!Tot en met windkracht 6 (25 knopen) is voor de meeste mensen goed te doen. Alleen meer ervaren Wingsurfers gaan met nog meer wind.
Om te kunnen surfen is minimaal een windkracht 5 – 6 nodig. Voor kiten/kitesurfen is een windkracht van 2 tot 3 al voldoende. Het wordt aangeraden om te surfen/kitesurfen tot maximaal windkracht zes.
Windfoilen is niet moeilijk. Een beetje windsurfer zal al vrij snel kunnen varen, hoewel je in het begin als een rodeorijder op en neer zal gaan. Om het gemakkelijker te maken adviseren wij te starten met een kortere mast tussen 50 en 75 centimeter.
Let op de snelheid
Wanneer je met een e-foil gaat varen, let dan goed op de snelheid die je maximaal kunt halen. Sommige e-foils halen snelheden tot wel 30 km/uur en vallen dan in de categorie 'snelle motorboot'.
Niet omdat het super moeilijk is om het te leren, maar vooral omdat je met gewoon surfen en suppen leert hoe het board moet voelen en je het beter onder controle hebt voordat je op een foiling surfboard stapt.
Om echt te kunnen windsurfen is minstens windkracht 2 tot 3 nodig. Dit is tevens de juiste windkracht om windsurfen te leren. Waait het harder dan dat, dan zul je steeds opnieuw van de plank geblazen worden.
Naish Kite Foil Complete 960/85 Standard
€ 1.329,00 incl.
Wat is Foil surfboard
Een foil surfboard is een surfplank met een hydrofoil (draagvleugelboot), die zich onder de plank in het water uitstrekt. Dit ontwerp zorgt ervoor dat het board boven het wateroppervlak zweeft en je met verschillende snelheden kunt surfen.
Een foil 'vliegt' doordat het water wat over de bovenkant van de vleugel stroomt een hogere snelheid heeft dan het water wat de onderkant van de vleugel passeert. Dit zorgt dat de foil uit het water komt, en geeft ons het gevoel alsof we aan het vliegen zijn.
Daarnaast is ook het materiaal belangrijk. Je hebt carbon foil masten en je hebt aluminium foil masten. De carbon masten zijn lichter en stijver, maar wel een stuk fragieler dan de aluminium masten. Carbon masten hebben wel de beste performance van de twee.
De vuistregel voor beginnende wingsurfers is om een board te kiezen met 30 liter volume meer dan je lichaamsgewicht. Dus weeg je 80 kilo kies dan een board met 110 liter volume. Dan weet je zeker dat je snel resultaat gaat boeken.
Een wingfoil spot met vlak water is heel fijn om een goede wingfoiler te kunnen worden. Achter een blokkendam, strekdam of andere beschutting voor het water is het meest ideaal maar natuurlijk niet overal voorhanden. Zorg ervoor dat de wind je altijd terug naar de kant voert.
Het allerbelangrijkste om naar te kijken om te weten of er goede golven zijn is te kijken of er swell is of niet. Swell is de energie die zich door de oceaan verplaatst en bij de kust omvalt als een (hopelijk) surfbare golf. Er zijn twee soorten swells: wind swell en ground swell.
De hoogte hangt vooral af van de sterkte van de wind. Ook de duur van een storm en de omvang en diepte van het water zijn van belang. Een harde wind (windkracht 7) veroorzaakt op de Noordzee golven van vier meter hoog. Bij een zware storm (windkracht 10) kunnen huizenhoge golven ontstaan.
1: SE SPORT 400 Hydrofoil buitenboordmotor. De SE Sport 400 Hydrofoil voor buitenboordmotoren is de winnaar uit onze test! Deze hydrofoil heeft de beste prijs-kwaliteit verhouding.
Op zoek naar een nieuwe hobby voor deze zomer? Plunder je spaarrekening dan maar, want een basis elektrisch surfboard kost je al snel zo'n € 6000. Heb je nog wel even tijd om te oefenen voordat het echt lekker weer wordt.
De meest gekozen maat is rond de 5m2. Wij adviseren eerder om voor grotere wings op je foil te gaan, dan voor een grotere wing! Enkel als je 90 kg of meer weegt dan is het wel aan te bevelen om een grotere wing aan te schaffen (rond de 6 tot 7 m2).
De Fliteboard loopt op een compacte maar krachtige elektrische motor met een in Duitsland gemaakte versnellingsbak. De motor is praktisch geluidloos en heeft geen uitstoot. Met een hendel trek je de batterij uit het bord, waarna je hem kunt opladen via het stopcontact. In 2,5 uur is de batterij volledig vol.
De minimale wind om tegenwoordig een kite goed in de lucht te kunnen houden is 8 tot 9 knopen. Dit is nog niet genoeg om ook lekker te kunnen varen hiervoor heb je al snel 11+ knopen nodig zodat je voldoende kracht in je kite kan opbouwen om uit het water te komen.
De hoogte van de golf is van belang om te bepalen of je überhaupt de zee in wilt gaan. Zo zullen beginnende surfers bijvoorbeeld niet snel met golven boven de 1 meter hoogte de zee in gaan terwijl het dan voor de betere surfer net leuk begint te worden.