Als iemand wordt opgeroepen in een procedure om te getuigen dan moet deze getuige voorafgaand aan de verklaring de eed of. » Meer over belofte (bij getuigenverhoor) belofte afleggen. Hiermee belooft of zweert de getuige dat hij de waarheid (en niets dan de waarheid) zal spreken.
Wat is de sanctie? Op het plegen van meineed staat een gevangenisstraf van maximaal zes jaar of een geldboete in de vierde categorie.
degene die de eed aflegt, moet vervolgens de wijs- en middelvinger van zijn rechterhand aaneengesloten opsteken en daarbij de woorden uitspreken: "Zo waarlijk helpe mij God almachtig". degene die de belofte aflegt, spreekt de woorden: "Dat verklaar en beloof ik".
Een in functie tredend staatshoofd of regeringsleider wordt doorgaans tijdens een bijzondere plechtigheid beëdigd. Medici leggen de Eed van Hippocrates af. Ook bij paramedische beroepen, zoals verpleegkundige, moet men een eed afleggen, waarbij men bijvoorbeeld belooft vertrouwelijke informatie geheim te houden.
Een getuigenverhoor is een verhoor van een getuige dat op een terechtzitting in de rechtbank wordt gehouden tijdens een rechtszaak. Een van de partijen in een rechtszaak kan de rechter verzoeken om een getuige te mogen oproepen. De rechter kan dit verzoek weigeren.
Omdat je getuige bent of deskundige. Want dan móet je de waarheid spreken. Als je onder ede staat en liegt dan pleeg je meineed. Meestal krijg je daarvoor een gevangenisstraf opgelegd van 3 maanden (bron: oriëntatiepunten straftoemeting).
Voordat u als getuige een verklaring aflegt, moet u de eed of de belofte afleggen. U zweert of belooft daarmee de waarheid te spreken. Vertelt u daarna met opzet niet de waarheid, dan maakt u zich schuldig aan meineed. Dit is strafbaar.
Als iemand wordt opgeroepen in een procedure om te getuigen dan moet deze getuige voorafgaand aan de verklaring de eed of. » Meer over belofte (bij getuigenverhoor) belofte afleggen. Hiermee belooft of zweert de getuige dat hij de waarheid (en niets dan de waarheid) zal spreken.
Afleggen eed of belofte
Bij een eed zweert men op de Bijbel en God en bij de belofte niet. Het letterlijke verschil zit hem vooral in de laatste zin van de ambtseed of ambtsbelofte. Bij de eed is dit namelijk: “Zo waarlijk helpe mij God Almachtig!” en bij de belofte: “Dat verklaar en beloof ik!”.
Zij leggen de navolgende eed of belofte af: "Ik zweer (beloof) getrouwheid aan de Koning, gehoorzaamheid aan de Grondwet, eerbied voor de rechterlijke autoriteiten, en dat ik geen zaak zal aanraden of verdedigen, die ik in gemoede niet gelove rechtvaardig te zijn."
Je zegt: “ Zo waarlijk helpe mij God Almachtig” en daarmee roep je de hulp van de Almachtige God in. Bij de belofte is je laatste zin: “Dat verklaar en beloof ik!” Inhoudelijk en juridisch is er geen verschil in wat je zweert of belooft, het verschil is alleen religieus.
Ik zweer/beloof dat ik mijn ambt met eerlijkheid, nauwgezetheid en onzijdigheid, zonder aanzien van personen, zal uitoefenen en mij in deze uitoefening zal gedragen zoals een goed rechterlijk ambtenaar betaamt. “Zo waarlijk helpe mij God Almachtig!” of “Dat verklaar en beloof ik!”
ambtsbelofte / ambtsgelofte. office promise
bestuursrecht (ambtenarenrecht) - door ambtenaar krachtens wettelijke bepaling af te leggen verklaring over vervulling van zijn taken, bezegeld met de woorden: "Dat beloof ik." of "Zo waarlijk helpe mij God almachtig".
Meineed is strafbaar gesteld in artikel 207 van het Wetboek van Strafrecht. Op meineed staat een gevangenisstraf van maximaal 6 jaar of een geldboete van de vierde categorie. Meineed in strafzaken wordt zwaarder bestraft.
Liegen tijdens het verhoor bij de politie is niet strafbaar. Wel is het zo dat, wanneer later blijkt dat u tijdens het verhoor bij de politie hebt gelogen, uw verklaring als zelfstandig bewijsmiddel tegen u kan worden gebruikt. Dit heet ook wel een 'kennelijk leugenachtige verklaring'.
Hoe vraagt u een anonieme verklaring aan? U kunt zelf aan de rechter-commissaris vragen om anoniem te getuigen. Een advocaat kan u daarbij helpen. Uw advocaat mag ook aanwezig zijn bij het verhoor.
U legt met de eed of belofte een verklaring af over uw functievervulling als ambtenaar. De achterliggende gedachte is dat u hiermee uitspreekt dat u zich bewust bent van uw bijzondere positie in de samenleving. U bent verplicht om de eed of belofte af te leggen.
Vanouds is de eed het publiekelijk aanroepen van God (ik gebruik met opzet de hoofdletter). Als ieder mag kiezen hoe hij zweert, wordt een eed een subjectieve bekrachtiging van iemands woorden, een bekrachtiging die haar betekenis enkel en alleen ontleent aan wat de betrokkene daarbij voelt.
Het afleggen van een eed dient als waarborg voor de waarheid van een verklaring. Met het strafbaar stellen van meineed – het vals verklaren onder ede – wordt dus beoogd de openbare trouw te beschermen. Meineed ondermijnt bovendien de waarheidsvinding in een rechtsstaat.
Het vaststellen van meineed is niet zo eenvoudig als het misschien klinkt. Als een getuige toegeeft een valse verklaring te hebben afgelegd, zal het bewijzen vrij eenvoudig zijn. Mocht een getuige dit niet doen, dan zal moeten worden bewezen dat de getuige opzettelijk onwaarheden heeft verteld.
de wet gelast het college ambtenaren aan te wijzen die verklaringen onder ede of belofte kunnen afnemen in de zin van artikel 2.8, tweede lid, onder e, van de Wet BRP.
Mag u een politieverhoor weigeren? Ja, natuurlijk! Veel mensen denken dat het verplicht is om op uitnodiging van de politie te verschijnen, maar dat is het zeker niet! U mag gewoon weigeren om naar het politieverhoor te komen.
Indien u niet aangehouden bent, kan u door de politie worden uitgenodigd om te worden verhoord op een bepaalde datum en uur. Er bestaan daarbij verschillende mogelijkheden: U kreeg een uitnodiging tot verhoor als slachtoffer of als getuige van een misdrijf (d.i. het verhoor Categorie I).
De rechter vraagt de getuige naar zijn geboortedatum, beroep en woonplaats en of deze familie van de verdachte is. Een getuige is verplicht om de waarheid te spreken. Dat betekent niet dat de getuige verplicht is om op elke vraag antwoord te geven.