Er zijn niet veel definities van 'Veilig gedrag'. Hieronder een paar: Guldenmund en Hale (2013): 'Gedrag dat bewijsbaar of waarschijnlijk leidt tot een situatie waarin geen letsel of schade ontstaat aan het individu of anderen'. Veilig gedrag is daarenboven niet zonder meer veilig.
Wat is veiligheid? Veiligheid is de afwezigheid van mogelijke oorzaken van een gevaarlijke situatie. Veiligheid kan ook gaan om de aanwezigheid van beschermende maatregelen tegen deze risico's. Veiligheid is een subjectief begrip: niets is onder alle omstandigheden zonder gevaar.
Vertel medewerkers niet wat ze fout doen, maar vraag waarom ze de dingen doen zoals ze ze doen. Laat ze meedenken over oplossingen en zorg ervoor dat ze zelf aan die oplossingen kunnen bijdragen. Neem veiligheid op in het overleg tussen productie- en kantoorafdelingen, van werkvoorbereiders tot technische tekenaars.
Veiligheid en vertrouwen zijn als het ware de smeerolie voor de samenleving. Als mensen weten dat ze veilig zijn en vertrouwen hebben in elkaar en instituties, durven zij zich vrij en in vrijheid te bewegen, zaken met elkaar te doen, samen te werken. Het gevoel veilig te zijn is ook een basale menselijke behoefte.
Het begrip veiligheid heeft te maken met de fysieke veiligheid binnen de school, maar ook met de sociale veiligheid. Onder fysieke veiligheid valt brandveiligheid, verkeersveiligheid en veiligheid van leefomgeving. Het is van belang dat iedereen weet hoe te handelen bij incidenten.
36 procent van de Nederlanders voelt zich soms onveilig op plekken waar groepen mensen rondhangen. Dit wordt dan ook het vaakst genoemd als onveilige plek. Andere plekken waar mensen zich het meest onveilig voelen is rond uitgaansgelegenheden (20 procent) en treinstations (15 procent).
Wat is veiligheid op de werkvloer? Veiligheid op het werk gaat over een veilige werkplek, veilige werkmiddelen en veilige werkmethoden. Dit is wettelijk verplicht voor ieder bedrijf. Als je personeel hebt moet je instructies en opleiding geven die nodig zijn voor veilig werk.
Het is een groot onderdeel van een organisatie, waarbij teamleden zich veilig voelen om werk uit te voeren op zijn/haar manier. Idealiter is het binnen een team/organisatie veilig genoeg om fouten bespreekbaar te maken, elkaar feedback te geven en eerlijk en transparant te zijn.
Veiligheid is de mate van afwezigheid van potentiële oorzaken van een gevaarlijke situatie of de mate van aanwezigheid van beschermende maatregelen tegen deze potentiële oorzaken.
Een sociaal veilige en gezonde werkomgeving is een omgeving waarin werkenden respectvol met elkaar omgaan, zichzelf kunnen zijn, fysiek en mentaal gezond zijn, fouten mogen maken en hun vakmanschap optimaal kunnen inbrengen in hun betekenisvolle werk.
Je voelt je veilig wanneer je je ook indirect niet bedreigd voelt. Wanneer je in staat bent om je eigen grenzen te respecteren en voor jezelf te zorgen. Het leren toelaten en begrijpen van emoties en gevoelens hoort bij zelfzorg. Emoties en gevoelens zijn geen eindstation waarover je niet of nauwelijks controle hebt.
Positieve veiligheid is het versterken van veiligheid door meer aandacht te geven aan positieve factoren van samenleven, zoals zorg, vertrouwen en geborgenheid.
Goed aarden, of gronden, kan je ook helpen een gevoel van veiligheid in je lichaam te ervaren. Dit kun je op verschillende manieren doen. Bijvoorbeeld door te gaan staan, je ogen te sluiten en te visualiseren dat er wortels uit je voeten de aarde in schieten, die jou voeden en stevig geaard houden.
Waarom is veiligheid op het werk belangrijk? Een werkplek waar veilig gewerkt wordt, zorgt voor minder stress bij werknemers. Dat leidt tot een betere werksfeer en minder ziekteverzuim. Een veilige werkplek zorgt voor meer motivatie en productieve werknemers.
Maatregelen > Wat moet je doen? Als je iemand aanspreekt: De succesformule bij iemand aanspreken op een onveilige handeling of situatie is het geven van open en eerlijke feedback. Beschrijf de onveilige handeling of situatie die je gezien hebt vanuit jezelf (ik zie dat..., ik merk dat…).
Veiligheid begint bovenaan in een organisatie. Als werknemers de perceptie hebben dat leidinggevenden en directie niet authentiek toegewijd zijn aan het bouwen van een veilige werkomgeving, dan zullen zij dat ook niet zijn.
Een veilige omgeving waarin je kind zich gewaardeerd en geaccepteerd voelt om zichzelf te kunnen zijn. Zo durft het zichzelf, andere mensen en nieuwe dingen te ontdekken.
Vrouwen voelen zich vaker onveilig dan mannen
Een derde van de Nederlandse bevolking van 15 jaar of ouder gaf in 2019 aan zich weleens onveilig te voelen. Dit aandeel is tussen 2012 en 2019 afgenomen (CBS 2020). Beduidend meer vrouwen voelen zich weleens onveilig dan mannen (40% tegen 23%).
Veiligheid is een persoonlijk gevoel. Daarom hoeft jouw gevoel voor veiligheid niet hetzelfde te zijn als dat van een ander, ook al zitten jullie in dezelfde situatie.