In 1991 besloot de Amerikaan Phil Zimmerman om dit systeem in te zetten voor de beveiliging van digitale communicatie, met name e-mails. Hij noemde zijn systeem Pretty Good Privacy (PGP). PGP combineert traditionele encryptie met asymmetrische cryptografie om berichten onleesbaar te maken.
PGP combineert traditionele encryptie met asymmetrische cryptografie om berichten onleesbaar te maken. Een PGP-key bestaat uit drie onderdelen: een publieke sleutel, een privésleutel en een wachtwoord. De publieke sleutel mag met iedereen worden gedeeld: deze wordt gebruikt om berichten of bestanden te verzenden.
PGP is alleen veilig als de privésleutel alleen bekend is bij de eigenaar, en als de berichten op de juiste manier verstuurd en bewaard worden. Om die zaken goed te regelen, moet je kennis van zaken hebben. Dat hebben niet alle PGP-gebruikers.
Een PGP-telefoon maakt gebruikt van RSA 4096 bits AES256-encryptie. Dit houdt in dat het bericht in een willekeurige volgorde en volgens een asymmetrische vorm wordt verstuurd waardoor hackers er nooit een bericht van kunnen maken. Je kan je voorstellen dat je deze telefoon dan ook niet in de gewone winkel kan kopen.
De Nokia 8210 stamt uit 1999, heeft geen WiFi, Bluetooth of near field-verbinding, waardoor niemand je kan volgen. Wel zit er infrarood op, waardoor je vliegensvlug al je contacten over kan zetten naar een ander toestel.
€2,295.00. In winkelwagentje: Product Informatie. Klanten die dit item kochten, kochten ook.
Cryptotelefoons zijn in de afgelopen jaren steeds populairder geworden onder criminelen. Does what it says on the tin: cryptotelefoons zijn telefoons waarmee gebruikers anoniem met elkaar kunnen chatten. En dan niet zomaar door Signal te installeren en het daarbij te laten.
In 1991 besloot de Amerikaan Phil Zimmerman om dit systeem in te zetten voor de beveiliging van digitale communicatie, met name e-mails. Hij noemde zijn systeem Pretty Good Privacy (PGP). PGP combineert traditionele encryptie met asymmetrische cryptografie om berichten onleesbaar te maken.
BlackBerry was een jaar of tien geleden een grootmacht op de markt voor mobiele telefoons, maar het Canadese bedrijf verloor de strijd met iPhones en Android-toestellen. In 2016 besloot BlackBerry om geen mobiele telefoons meer te maken en zich te richten op de software en de beveiliging.
PGP werkt bij e-mail en in bepaalde chatapps, maar werd vooral bekend door de zogeheten 'PGP-telefoons'. Deze toestellen worden onder andere aan criminelen verkocht, met de belofte dat hun gesprekken via deze beveiligingsvorm niet zomaar door politie en andere buitenstaanders ingezien kunnen worden.
Een Sky ECC-telefoon is een extra beveiligde smartphone, waarop een beveiligde chatapp staat. De smartphones zelf zijn enkel verkrijgbaar bij het bedrijf zelf, waar ze slechts met een bepaald aantal modellen werken omdat die chips bevatten waarmee niet geknoeid kan worden. De berichtenapp is ook beveiligd.
Telefoongesprekken kunnen afgetapt worden door politie, het Openbaar Ministerie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Bij de meeste chatdiensten zoals WhatsApp en Signal kan dat niet. Er is geen wettelijke aftapbaarheidsverplichting voor de apps, bovendien is er praktisch gezien niet eens een ingang.
EncroChat werd jaren geleden door de Nederlandse en Franse politie geïnfiltreerd, waarbij de politiediensten de berichten van tienduizenden mensen konden meelezen. De cryptotelefoondienst werd voornamelijk door criminelen gebruikt, zeggen de politiediensten.
De politie speelt hier een belangrijke rol in. Telefoons aftappen of gesprekken afluisteren mag alleen als er sprake is van (verdenking van) een ernstig misdrijf en als de rechtsorde gevaar loopt. De periode mag niet langer dan vier weken duren en de rechter-commissaris moet er toestemming voor gegeven hebben.
Het Politie WhatsApp nummer is 06 – 12 20 70 06. Het is handig om dit nummer bij de contacten in uw telefoon op te nemen.
Het antwoord is ja, maar alleen als jij (of iemand anders) daar toestemming voor geeft. Zo zit het. Standaard zijn WhatsApp-berichten beveiligd met end-to-end-encryptie. Deze versleuteltechniek zorgt ervoor dat niemand de inhoud van berichten kan lezen, behalve de verzender en ontvanger.
Op Telegram kun je eenvoudig lid worden van groepen waarin zich criminele zaken afspelen. Daarnaast kunnen op Telegram grote groepen worden aangemaakt met 200.000 deelnemers. De versleutelde berichten die via de geheime chat worden verstuurd kunnen bovendien niet afgeluisterd worden door bijvoorbeeld te politie.
Grote hoeveelheid informatie. Nadat een smartphone (rechtmatig) is ontgrendeld heeft de politie in beginsel toegang tot alle informatie op het apparaat. De gemiddelde smartphone bevat informatie over locaties en bezigheden van een verdachte. Op die manier kan er een enorme hoeveelheid privégegevens worden uitgelezen.
Android en iPhone
Stalkerware kan op zowel een Android als iPhone worden gezet. Bij Android wordt er een app geïnstalleerd waarmee je de smartphone in de gaten houdt. Door de virusscanner (Play Protect) van de app-winkel Google Play uit te schakelen, kan de stalkerware worden geïnstalleerd.
Er is geen enkele manier om te weten te komen of iemand naar je profiel op WhatsApp kijkt. De ontwikkelaars hebben een dergelijke functie simpelweg niet in de app gezet, en apps die beweren dat ze jou die info wel kunnen geven zijn onbetrouwbaar.
Je telefoon licht uit het niets op of gedraagt zich op andere manieren vreemd. Als je telefoon ineens oplicht, uitgaat, vanzelf opstart of apps installeert zonder dat jij iets doet, kan het zijn dat iemand je telefoon op afstand bedient, wat erop kan wijzen dat diegene je gesprekken afluistert.
Ja! WhatsApp maakt gebruik van end-to-end-encryptie waardoor je berichten veilig worden verzonden. Anderen kunnen dus niet zomaar zien wat jij naar mensen stuurt. Daarmee maken we in Nederland gebruik van een veilige app om dagelijks mee te communiceren.
De oplichter heeft vaak toegang tot privégegevens van slachtoffers. Mogelijk zijn deze gegevens illegaal verhandeld op internet of via een datalek in handen van de crimineel gekomen. De gegevens komen bijvoorbeeld uit data van callcenters of via het hacken van websites van bijvoorbeeld internetwinkels.
Wat te doen bij een onbekend nummer
Open dan ook geen links en download geen bestanden. WhatsApp geeft een waarschuwing als iemand een bericht van een onbekend nummer krijgt. De ontvanger van het bericht kan vervolgens drie dingen doen: het bericht rapporteren, de afzender blokkeren of het telefoonnummer opslaan.
Met het telefoonnummer van die vriend kunnen ze in WhatsApp of andere sociale media zijn of haar profielfoto zien. Deze voegen de fraudeurs vervolgens toe aan hun eigen WhatsApp account (met een willekeurig telefoonnummer), om geloofwaardiger over te komen.