Typisch Portugees eten wat is dat eigenlijk? Portugal kent natuurlijk de bacalhau (wat, naar eigen zeggen, wel op 365 manieren klaargemaakt kan worden, zodat je het elke dag van het jaar op een andere manier kunt eten). Daarnaast zijn de Portugezen dol op 'gewoon' een stuk geroosterd/gegrild vlees of vis.
In de steden bij de kust, zoals Lissabon en Porto, wordt veel vis gegeten. Verder in het binnenland kom je vaker gerechten tegen met kip, varkensvlees of rund. Een typisch Portugees visgerecht dat je kunt tegenkomen is bacalhau, gedroogde en gezouten kabeljauw die wordt bereid met ui, koriander en olijfolie.
Een traditionele Portugese maaltijd bestaat uit vlees of vis gecombineerd met rijst of aardappelen en vaak een salade. Elke regio heeft zijn eigen lokale specialiteiten. In het noorden van Portugal wordt vooral vlees gegeten en in de kustplaatsen, waarvan het land er nogal wat telt, meer vis. Zo ook in Lissabon.
Van noord tot zuid zul je verschillende petiscos aantreffen: aan de kust is het vooral vis en in het binnenland juist meer vlees en kaas. Van schelpen en octopus, tot varkensoren en geitenkaas. Daarnaast staat Portugal bekend om zijn piri piri saus, sardientjespaté, patatas fritas en speciale kazen.
Spanje staat bekend om zijn heerlijke kleine hapjes, de TAPAS. In Portugal heten die Petiscos.
Je zal moet wennen aan hand schudden (voor mannen) en 2 zoenen op de wang (voor vrouwen) - het overslaan van mensen is eigenlijk best onbeschoft, net alsof je een collega geen 'hallo' zegt.
Portugezen eten doorgaans drie keer per dag. ´s Ochtends, tussen 07.30 en 10.00 uur, eten ze een licht ontbijt dat gewoonlijk bestaat uit drinken (koffie met melk, espressokoffie of een sapje) en een tosti of boterham.
Naast portwijn zijn er nog heel wat andere lokale dranken die je in Portugal kan proeven. Denk bijvoorbeeld maar aan Madeira wijn. Deze wijn wordt alleen op het Portugese eiland Madeira geproduceerd. Ook ginja, een Portugese kersenlikeur, is een populair alcoholisch drankje.
Kip, eend, kalkoen, rode patrijs en kwartel zijn allemaal elementen van de Portugese keuken . Gerechten zijn onder andere frango no churrasco (kip op churrasco), kip piri-piri, cabidela rijst, canja de galinha en arroz de pato (eendenrijst).
De hoofdmaaltijden zijn de lunch, tussen 12:00 en 14:30 uur, die vaak in een restaurant in de buurt van het werk wordt genuttigd, en het diner, tussen 19:30 en 22:30 uur. De meeste mensen eten een volledige maaltijd, bestaande uit soep, een hoofdgerecht en een toetje of fruit.
“Portugees eten is geweldig omdat je een contrast krijgt van verse gerechten, heel eenvoudig bereid, en geconserveerde gerechten, geconserveerd in olijfolie en zout,” legt Freitas uit. “Maar beide zijn heel gezond voor je . Alle producten zijn lokaal, meestal van minder dan 15 mijl afstand.
Anders dan in Nederland of België is in Portugal de lunch een belangrijke maaltijd van de dag. Men neemt vaak een grote lunch inclusief voor-, hoofd- en nagerecht. De lunch vindt meestal plaats tussen 12.00 en 14.30 uur.Het avondeten wordt vaak genuttigd tussen 19.30 en 22.30 uur.
De wereldberoemde Caipirinha kan eenvoudig worden gemaakt met Macieira of Licor Beirão, met als voordeel dat je bij Licor Beirão alleen limoen hoeft toe te voegen vanwege de zoetheid van deze likeur.
In Portugal kun je een goedkope cocktail krijgen vanaf €6, maar je kunt ook dure cocktails van €24 euro bestellen! Je kunt het dus zo bont maken als je zelf wilt! Voor een lekker glaasje wijn ben je in de Algarve het goedkoopst uit. Hier betaal je slechts €1,20 voor een glas wijn.
Licor Beirao is gemaakt van natuurlijke producten naar een geheime receptuur.Via een dubbele distillatie van planten en aromatische zaden. Zijn kleur is topaas en smaakt zoet met een hint van sinaasappel en anijs. Deze likeur bevat 22% alcohol.
Pastéis de nata: deze kleine, heerlijke custardtaartjes zijn een echte klassieker in Portugal. Ze worden gemaakt met bladerdeeg en een vulling van eigeel, suiker en kaneel. Je kunt ze kopen bij bijna elke bakker in Portugal, maar de beste pastéis de nata's komen vanuit de bakkerijen in Lissabon.
Uit eten gaan in Portugal is over het algemeen betaalbaar. Voor een maaltijd in een lokaal restaurant betaal je gemiddeld €10 tot €15, terwijl een diner in een chique restaurant tussen de €30 en €50 per persoon kost.
Eten Portugezen eieren bij het ontbijt? Eieren zijn geen gebruikelijk onderdeel van een traditioneel Portugees ontbijt . Het Portugese ontbijt is meer gericht op brood, kaas, fruit en zoet gebak. Sommige mensen nemen echter eieren op in hun ontbijt in het weekend, wanneer er meer tijd is voor een ontspannen maaltijd.
Tips over cultuur en etiquette in Portugal
Bel niet tijdens de maaltijden . Dit betekent dat u niet moet bellen voor 09:00, tussen 12:00 en 14:00 en tussen 20:00 en 21:00. Vermijd stretchen in het openbaar, want de Portugezen vinden dit onbeleefd. Spuug niet op de grond of gooi geen afval op straat, want de Portugezen vinden dit respectloos.
Familie en goede vrienden begroeten elkaar met een kus op de wang, zowel mannen als vrouwen van hetzelfde geslacht. Portugal heeft geen macho mannencultuur. Toch zie je in een café voornamelijk mannen (en soms wat oudere dames die komen kijken waar hun man blijft).
Een corna maakt men door pink en wijsvinger gestrekt te houden terwijl ringvinger, middelvinger en duim naar binnen worden gevouwen. Het gebaar stamt uit de tijd van de Oude Grieken en werd gebruikt om als symbool om het kwaad af te wenden of te geven (afhankelijk of je het geeft als eerste, of pas na ontvangst).