Hoe wijn verouderd “hoe ouder, hoe beter” Maar klopt dit wel? De realiteit blijkt toch iets anders te zijn dan je in eerste instantie verwacht. Er zijn slechts weinig wijnen die daadwerkelijk beter worden (slechts ongeveer 3% van de markt). Deze smaken zelfs helemaal niet lekker wanneer deze net gemaakt zijn.
In rode wijn zitten namelijk antioxidanten die de hoeveelheid stikstofmonoxide in het lichaam doen toenemen. Dit zorgt ervoor dat bloedvaten zich ontspannen en dat de bloeddruk afneemt. Alcoholvrije rode wijn is bovendien nog gezonder, aangezien alcohol het bloeddrukverlagende effect juist afremt.
Italiaanse wijnen met een goed bewaarpotentieel zijn Chianti's, Vino Nobile de Montepulciano of Barolo's. itte wijnen die je goed kunt bewaren zijn: chardonnay,- riesling en Sémillon. En rode wijnen die je goed kunt bewaren zijn: Cabernet sauvignon, Merlot (of een combinatie van die twee), Pinot Noir en Syrah.
Leeftijd is als wijn tegel
Toch is het een stuk minder vervelend als je de quote op het Tegeltje Leeftijd is als wijn leest. Deze laat je zien dat ouder worden helemaal niet erg is. Op het tegeltje staat namelijk de tekst: Leeftijd is als wijn, hoe ouder hoe beter.
Eén glas wijn per dag gezond? Dat is niet juist. Er is geen bewijs dat matige consumptie van alcohol goed is voor je gezondheid, bijvoorbeeld dat dit beschermt tegen hart- en vaatziekten. Er is dus geen reden om voor je gezondheid alcohol te gaan drinken.
Rode wijn zorgt juist voor stijging van je bloeddruk. Uit een Deense studie naar de relatie tussen alcoholinname en bloeddruk bij ruim 100.000 mensen blijkt dat de veronderstelling dat rode wijn de bloeddruk bij vrouwen verlaagt niet opgaat. Integendeel: alle soorten alcoholhoudende dranken verhogen de bloeddruk.
Is elke dag een fles wijn drinken nog oké? Het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad adviseren om helemaal geen alcohol te drinken. Alcohol is namelijk slecht voor je gezondheid. Als je toch wilt drinken, adviseren zij om het bij één glas per dag te houden en zeker niet elke dag een fles wijn te drinken.
Niet per se . Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij het rijpen van wijn. Allereerst zijn de meeste wijnen gemaakt om direct van te genieten. Vertaald betekent dit dat de meeste wijnen niet bedoeld zijn om in een kelder te rijpen - ze worden oud en bederven.
Een van de meest voorkomende gezegden verwijst naar het fenomeen 'ouder worden als goede wijn'. Dit wordt gebruikt om iemand (of iets) te complimenteren over het gracieus rijpen en beter worden in de loop van de tijd , net als goede wijn.
Enkele waarneembare veranderingen van wijn door opslag in de fles zijn onder andere donkerder worden van de kleur, een sterkere fruitsmaak, minder samentrekkende en “reducerende” smaak, of een zachtere mondgevoel [18]. De fles fungeert dus als een actief verouderingsvat. Al met al zullen deze chemische veranderingen een positieve impact hebben op de wijnkwaliteiten.
Maar welke rode wijn is nou de beste keuze? Volgens experts kun je als wijndrinker het beste een pinot noir opentrekken. Deze wijn zou de hoogste resveratrol-concentratie hebben van alle rode wijnen. Resveratrol is een antioxidant die de gezondheid van het hart zou verbeteren en cholesterol- en bloeddrukverlagend is.
Wij adviseren een geopende fles rode wijn maximaal 3 dagen te bewaren. Op het moment dat de rode wijn geopend is, komt de wijn in contact met zuurstof. Hierdoor gaat de wijn oxideren en dat heeft weer gevolgen voor de smaak. Soepele rode wijn kan je beter binnen 2 dagen drinken.
De meeste dunschillige rode druiven zijn ideaal om binnen 5 tot 7 jaar te consumeren. De meeste dikkerschillige rode druiven zijn het lekkerst als ze 5 tot 10 jaar oud zijn . Zelfs de meest kelderwaardige wijnen worden niet aangeraden om langer dan 20 jaar te rijpen.
Alcohol is af te raden als je last hebt van artrose.
Melatonine, een hormoon waardoor je je moe voelt, zou een verklaring kunnen zijn. Dat zit namelijk óók in de schil van druiven. De hoeveelheid is echter zo klein, dat we niet kunnen zeggen dat rode wijn daarom slaapverwekkend is. Zoals je net gelezen hebt kan je door alcohol wél sneller in slaap vallen.
Matig alcoholgebruik (1–2 glazen per dag) verhoogt het HDL-cholesterol en beschermt zo tegen hart- en vaatziekten. Bij dagelijks gebruik van minimaal 2 glazen bier of wijn is de hoeveelheid cholesterol zodanig toegenomen dat het je risico op hart- en vaatziekten verhoogt.
Vooral als een fles ouder is dan 10 jaar, raden we aan om te decanteren of dubbel te decanteren voor het serveren , omdat oude wijnen sediment kunnen bevatten dat zich heeft gevormd tijdens het verouderingsproces. Begin met het rechtop zetten van de fles gedurende enkele uren voor het openen, zodat het sediment zich naar de bodem van de fles kan nestelen.
Een goede wijn wordt gekenmerkt door zuivere, precieze, mooi gedefinieerde, niet-artificiële geuren en smaken. Vreemde luchtjes en chemische aroma's horen in een wijn niet thuis. Een andere belangrijke eigenschap is evenwicht. Een goede wijn geeft je een sensatie van harmonie.
"Ik word ouder als goede wijn, ik word beter met de tijd ." "Ik ben op wolkenwijn." "Slokjes gebeuren, drink er gewoon wijn doorheen."
Waarom laten sommige mensen wijn rijpen? Het proeven van oude wijnen kan een heel bijzondere ervaring zijn. Naast de chemische veranderingen die in de loop van de tijd plaatsvinden, is er een minder tastbaar aspect aan waarom we wijn laten rijpen. Een reden waarom wijn een obsessie kan worden, is het vermogen om ons niet alleen naar andere plekken te vervoeren, maar ook door de tijd heen .
Volgens experts kan je best een pinot noir opentrekken. Deze wijn heeft de hoogste resveratrol-concentratie van alle rode wijnen. Zo zou het bijvoorbeeld de gezondheid van de hersenen kunnen verbeteren.
We hebben zelfs genoten van onze Zinfandel nadat deze 20 jaar oud was. Onze Merlot en Cabernet Sauvignon pieken rond de 10 jaar en zullen zich nog 20 tot 30 jaar blijven ontwikkelen, als je de drang om er nu van te genieten onder controle kunt houden . Terwijl de heldere fruitsmaken afnemen, worden de tannines zachter en zijdezacht en fluweelachtig.
Je bent bijvoorbeeld chagrijnig, onrustig of snel boos of bang. Je kunt ook last krijgen van hoofdpijn, zweten, trillen, slecht slapen of je hart klopt te snel.
Met mate wijn drinken heeft zijn voor- en nadelen. Hoewel elke dag een drankje drinken je geen alcoholist maakt , moet je op je hoede zijn voor deze waarschuwingssignalen. Hoewel de consensus over wijn polariseert, zeggen onderzoekers wel dat het met mate drinken ervan niet slecht voor je is.
Het uitputten van het vocht in je huid kan wallen, onregelmatige huidtinten, vlekkerigheid of roodheid rond het midden van je gezicht veroorzaken en reeds bestaande huidproblemen zoals eczeem veroorzaken of verergeren. In de loop der tijd kan het leiden tot vroegtijdige veroudering.