Verbittering kan door tal van omstandigheden ontstaan. Het kan ontstaan na tegenslagen en verdriet zoals: een ernstige ziekte, rouw door het verlies van een geliefde, ontslag of echtscheiding. Maar ook wanneer je teleurgesteld bent in anderen of wanneer je onrecht is aangedaan kun je je verbitterd voelen.
Er is sprake van verbittering wat verwijst naar een langerdurende, psychologische 'state', waarbij een gevoel van in de steek gelaten zijn, schaamte of van falen wordt ervaren. Mensen ervaren gevoelens van oneerlijkheid en hulpeloosheid, met tegelijkertijd een gevoel van terug willen vechten/wraak.
Verbitterde mensen hebben, bovenal, het gevoel dat ze de controle over hun leven kwijt zijn. Ze hebben zo een verslagen houding, dat ze simpelweg stoppen om verantwoordelijk te zijn voor zichzelf. Ze nemen de rol van het slachtoffer aan en laten zich meeslepen.
Verbittering kan door tal van omstandigheden ontstaan. Het kan ontstaan na tegenslagen en verdriet zoals: een ernstige ziekte, rouw door het verlies van een geliefde, ontslag of echtscheiding. Maar ook wanneer je teleurgesteld bent in anderen of wanneer je onrecht is aangedaan kun je je verbitterd voelen.
Uit het eerdergenoemde onderzoek van Carsten Wrosch blijkt dat het helpt om jezelf nieuwe doelen te stellen. Leg je neer bij de situatie, hoe ellendig of oneerlijk ook. Kijk in plaats van achterom vooruit. Dit zal je helpen je los te weken van de verbittering.
Neem de tijd om af te koelen. Toegeven dat we boos zijn, gevolgd door acceptatie, bereidt ons voor op een constructief antwoord. Woede kan een signaal zijn van diepere gevoelens, verborgen pijn, onvervulde behoeften, of dat er actie nodig is. Soms wordt wrok gevoed door een onopgelost schuldgevoel.
Wrok laat zien dat je de boosheid op de dader hebt gericht waardoor je zelf slachtoffer bent geworden. Wraak is uit op vergelding, het vereffenen van een rekening: oog om oog, tand om tand. Je woede laat je niet met rust totdat er een tegenzet heeft plaatsgevonden; tot die tijd woekert het voort.
Als iemand je iets aandoet, kan wraak nemen heel goed voelen. De ander 'terugpakken', laten voelen dat je bepaald gedrag niet tolereert, er met jou niet te sollen valt. Wraak nemen heeft ook andere functies, zoals eerherstel.
Teleurstelling verwerken is als een rouwproces
Het verwerken van een teleurstelling is vergelijkbaar met een rouwproces. Het is geen tastbaar verlies, zoals de dood van een geliefde of de diefstal van een kostbaar bezit. Het is het verlies van iets wat had kunnen zijn, van een verwachting.
Teleurstellingen hebben vaak te maken met verwachtingen en behoeften. Gevoelens van teleurstelling ontstaan wanneer jouw verwachtingen niet uitkomen of wanneer het anders verloopt dan je had gedacht. Jouw beeld over hoe één en ander zou moeten verlopen en jouw verwachtingspatroon zagen er heel anders uit.
teleurgesteld bijv. naamw. Uitspraak: [tə'lørxəstɛlt] als je voelt dat iets of iemand niet zo goed, leuk of mooi is als je had verwacht Voorbeelden: `Ik had hoge verwachtingen van hem, maar ik ben nu teleurgesteld in hem.
U voelt zich triest voelen of hulpeloos, tot niets in staat. Het lukt niet meer om ergens nog plezier aan te beleven, u verliest interesse in onderwerpen en het is lastiger om zich te concentreren. Andere gevoelens die vaak voorkomen bij depressies zijn prikkelbaarheid, of juist een dof en leeg gevoel van binnen.
Een depressie is een psychische aandoening die de gevoelens, gedachten en stemming van mensen raakt. Mensen die depressief zijn, zijn langdurige tijd somber en hebben vrijwel nergens zin in. Ze verliezen vaak interesse in de dingen om zich heen en kunnen niet echt meer genieten.
Vertel aan iemand hoe je je voelt, leg uit dat je boos bent en verdrietig. Probeer dit rustig en gecontroleerd te doen. Het beste kun je hiervoor iemand uitkiezen die dichtbij je staat, goed kan luisteren en die jou of jouw probleem niet zal veroordelen. Praten met anderen dat lucht op.
Je voelt je niet goed genoeg, je baalt en je bent ontevreden. Deze emotie voelt zwaar en kan je behoorlijk bezig houden. Teleurgesteld in jezelf zijn komt ook veel voor bij mensen die in een burn-out zitten.
Een belangrijk ander verschil tussen boosheid en teleurstelling is dat boosheid een reciproke (negatieve) emotie oproept bij anderen, namelijk boosheid, terwijl teleurstelling een complementaire (negatieve) emotie oproept bij anderen, namelijk schuld.
Eerlijkheid. Eerlijkheid hierin is belangrijk, maar wees wel sensitief voor de ander. Wees eerlijk naar jezelf en naar de ander, die blijft dan namelijk altijd de keuze houden hoe hij/zij met die teleurstelling omgaat. Mensen zijn veerkrachtiger dan je denkt, als ze hen maar met het respect behandeld.
Teleurstelling is na angst en boosheid de negatieve emotie die we het vaakst ervaren. Maar door onze verwachtingen bij te stellen, kunnen we de pijn verzachten – en er zelfs nog iets van leren.
Teleurstelling is een emotie die resulteert in een machteloos en inactief gevoel. Het kan verlammend werken omdat het vaak niet duidelijk is hoe je de teleurstelling had kunnen voorkomen.
Hij wil nooit meer seks, zij klaagt over het dopje van de tandpasta, hij komt steeds later thuis van zijn werk en zij praat liever met haar vriendinnen dan met hem. Zo herken je de signalen van een slechte relatie. Volgens psychologen zijn er verschillende signalen die erop wijzen dat het niet goed gaat met de liefde.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.