Rond de jaarwisseling eten we elk jaar weer oliebollen, steken we vuurwerk af en tellen we met z'n allen af tot het 00:00 uur is. Ook in het buitenland zijn bijzondere oud en nieuw tradities te vinden.
In Denemarken geldt: hoe meer kapot servies, hoe beter. Met de jaarwisseling gaan de Denen langs bij hun vrienden om borden en kopjes kapot te slaan tegen hun voordeur (of, minder schadelijk: scherven voor de deur te leggen). Hoe groter de berg, des te meer vrienden en geluk je zult hebben in het komende jaar.
De Belgen hebben ongeveer dezelfde tradities als de onze: aftellen, champagne en kussen. Vanaf de Kunstberg kun je het vuurwerk het beste zien. (Katholieke) kinderen lezen op Nieuwjaar hun goede voornemens voor aan hun doopouders, waarna ze een kado ontvangen.
Champagne, soep, fondue en ijsstronk spannen de kroon. De kans is groot dat u op oudejaarsavond een oester of twee, drie naar binnen slurpt. De verkoop boomt traditioneel in de maand december (80% van de handel heeft dan plaats), maar dit jaar worden er wel extra veel oesters verkocht.
Tijdens nieuwjaar wordt er in Italië veel gedroogd fruit gegeten, voornamelijk vijgen en dadels. Voor de Romeinen was dit een manier om geluk te wensen. Als er ook nog cotechino e lenticchie wordt gegeten, kan het geluk niet op. Felice anno nuovo!
Het is gebruikelijk om als hoofdgerecht gevuld vlees te eten, bijvoorbeeld quaglie, kwartels, gevulde tacchino, kalkoen, of huisgemaakte rollade. Veelal beschouwen de italiani één hoofdgerecht als wat weinig en wordt er dus gewoon nog een tweede vleesschotel op tafel gezet, bijvoorbeeld een pollo arrosto.
Vuurwerk afsteken, zoals wij dat kennen, kennen ze in Italië niet. Sterker nog: het is op de meeste plekken verboden, vooral in de steden.
Met al die kerstdiners en oliebollen in de buik is het op 1 januari vaak tijd om weer een beetje 'normaal' te doen. Wat betekent dat we in januari vaak massaal aan de salades vol groenten zitten en 's ochtend braaf yoghurt met muesli en wat fruit eten.
Het oud-en-nieuw feest vindt zijn oorsprong in tradities van 4000 jaar geleden. Door de geschiedenis heen vierden veel verschillende volkeren en culturen het einde van het ene jaar en het begin van het volgende. Het intreden van een nieuw jaar werd veelal gekoppeld aan een vruchtbare periode.
Heel vaak komen daarbij oesters op tafel en foie gras en gerookte zalm zijn ook typische Oud en Nieuw-gerechten. Maar verder zijn er eigenlijk geen specifieke culinaire tradities voor deze avond. Oliebollen bestaan niet, al eten ze in Noord-Frankrijk wel gaufrettes du Nouvel An, kleine warme wafels.
De meeste Belgen schotelen hun gasten een erg traditioneel menu voor, zo blijkt uit een bevraging van warenhuisketen Carrefour bij meer dan 5.000 Belgen. Champagne, soep, fondue en ijsstronk spannen de kroon. De kans is groot dat u op oudejaarsavond een oester of twee, drie naar binnen slurpt.
New Year's Day of nieuwjaarsdag is een feestdag op 1 januari. Het nieuwe jaar begint volgens de Gregoriaanse kalender en de oudejaarsvieringen zijn ten einde. Veel Amerikanen herdenken het jaar dat achter hen ligt en bedenken goede voornemens voor het nieuwe jaar, dat geluk en succes moet brengen.
Op het platteland gaan de mensen verkleed in berenkostuums dansend langs de huizen om zo het kwaad te verjagen. In Turkije brengt het geluk als je om middernacht wat zout voor je voordeur strooit. In Duitsland hebben ze ook een eigen traditie namelijk een lepeltje met lood dat ze boven een kaars houden.
Oud en Nieuw in Nederland is elk jaar een groot feest. De meeste mensen zoeken 's avonds de gezelligheid op bij vrienden of familie, kijken de befaamde 'oudejaarsconferences' en drinken volop champagne in combinatie met iets te vette oliebollen en appelflappen. Tot om twaalf uur het vuurwerk losbarst.
Op 31 december nemen we afscheid van het oude jaar.
Bakereiland en Howlandeiland vallen in tijdzone UTC-12 en vieren daarmee als laatste land nieuwjaar. Beide eilanden vormen een niet-onafhankelijk gebied van de Verenigde Staten van Amerika en zijn gelegen tussen Hawaï en Australië. Deze eilanden zullen pas op nieuwsjaarsdag om 13.00 het vuurwerk ontsteken.
Veel culturen hebben in het verleden de overgang van het oude naar het nieuwe jaar gevierd. Het feest kent zijn oorsprong maar liefst 4000 jaar geleden, maar werd destijds gevierd bij de overgang naar de lente. Eén van de eerste vierders waren de Babyloniërs.
Groene groenten worden met Oud & Nieuw in de Verenigde Staten – maar ook op andere plekken ter wereld – gegeten omdat de groene kleur doet denken aan dollars. Boerenkool, snijbiet en andere bladgroenten brengen daarom geluk!
Vooral op zondag komen de Italianen graag samen voor een familiediner. De zondag is dan ook de dag bij uitstek dat je naar La Mamma of naar een restaurant gaat om samen met familie en vrienden te genieten van alle gangen. Eet goed, drink goed en leef met plezier je leven; een moto dat het waard is om naar te leven!
Dé nationale feestdag in Italië, die op 15 augustus plaatsvindt. Katholieken vieren op 15 augustus de tenhemelopneming van Maria, maar Ferragosto is veel meer dan een katholieke feestdag. Het is een viering die draait om ontspannen, eten en de stad ontvluchten.
Op 15 augustus is het feest in Italië. Men viert dan Ferragosto, oftewel Maria Tenhemelopneming. Hoewel we deze feestdag in Nederland niet eens meer vieren, is Ferragosto in Italië een van de belangrijkste katholieke feesten.
Elke regio heeft zo zijn eigen gerechten die speciaal voor kerst worden gemaakt. Maar overal geldt; geen vlees op Kerstavond! Dit is uit respect voor het feit dat dieren Jozef en Maria hebben geholpen tijdens hun barre tocht. Er komt dus veel vis op tafel.