Een kneuzing is te herkennen aan een aantal symptomen, zoals pijn , bloeduitstortingen, zwellingen, tintelingen en stijfheid. Wat te doen bij een kneuzing? Een kneuzing is heel vervelend. Het doet doorgaans veel pijn en gaat vaak gepaard met zwellingen en bloeduitstortingen.
De plaats van de kneuzing en de plek eromheen voelen pijnlijk aan. Deze pijn wordt erger als je erop drukt of gaat bewegen. Rondom de kneuzing kan zich een zwelling voordoen. De plek waar het pijn doet voelt warm aan en de huid eromheen kan roodheid vertonen of enigszins rood zijn.
De kneuzing kan wel nog langer aanhouden, ook als de zwelling al weg is. Hoe lang kun je last hebben van een kneuzing? Een lichte kneuzing kan ongeveer drie weken duren.Indien je een zware kneuzing hebt opgelopen kan dat veel langer aanhouden, houd rekening met gemiddeld zes weken.
Een kneuzing is snel gebeurd: je loopt ergens tegenaan, je valt of raakt ergens bekneld. Al vrij snel merk je dat de getroffen plek pijnlijk aanvoelt, gaat opzwellen en begint te verkleuren.
Een zware kneuzing is meestal binnen zes weken genezen. Indien u langer dan zes weken met een gekneusd lichaamsdeel rondloopt of het desbetreffende lichaamsdeel niet kunt bewegen, is het raadzaam om langs uw huisarts te gaan. De opgesomde symptomen kunnen namelijk ook op een botbreuk wijzen.
Houd ijs of een coldpack niet rechtstreeks tegen de huid, maar wikkel het bijvoorbeeld in een schone theedoek. Hou op met koelen als de pijn erger wordt. Neem contact op met huisarts als de pijn niet vermindert of als de pijn en zwelling blijven toenemen.
Hoe kan ik kneuzingen behandelen? Voor vermindering van de pijn en zwelling is het belangrijk om de kneuzing direct te koelen. Houd de kneuzing minimaal 10 minuten onder lauw stromend water of gebruik een HeltiQ Instant Koud Kompres of een HeltiQ Koud/Warm Kompres. Stop met de inspanning, geef steun en houd rust.
De klachten van een kneuzing of verstuiking lijken soms erg op die van een botbreuk. Bij twijfel kan een röntgenfoto in het ziekenhuis uitsluitsel geven. Deze foto kan alleen na verwijzing van een arts gemaakt worden.
Ook wanneer de pijn of zwelling na enkele dagen nog niet verdwijnt of zelfs erger wordt, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. De huisarts kan bij twijfel besluiten om een röntgenfoto te laten maken, om te controleren of er sprake is van een eventuele botbreuk.
Dit zorgt voor een zwelling en door de verhoogde druk komen zenuwen in de knel. Hierdoor ontstaat pijn. Druk je op de kneuzing, dan verhoogt de druk op de zenuwen en voel je dus meer pijn. Gebroken kan soms minder pijnlijk zijn dan een kneuzing.
Heeft u veel last van de pijn, dan is paracetamol het veiligste medicijn. Als de gewrichtspijn het gevolg is van een kneuzing, verstuiking of blessure kunt u een op te smeren middel met een ontstekingsremmende pijnstiller gebruiken, zoals ibuprofen. Sommige mensen hebben hier baat bij.
Maar hoe weet je dan of je hand gebroken of gekneusd is? Het grote verschil tussen een gebroken hand en een gekneusde hand is dat bij een gebroken hand de pijn op 1 plek zit, namelijk bij de breuk. Druk je op deze plek, dan voel je direct pijn. In het geval van een kneuzing doet de hele hand pijn.
Als het koelen pijn doet kan dit een indicatie zijn van een beschadigd bot, een scheurtje in het bot of een breuk. Als je hierover twijfelt neem dan contact op met de huisarts.
Bij een kneuzing beperkt de schade zich vooral tot gescheurde onderhuidse bloedvaatjes, maar ook de zenuwen kunnen beschadigd zijn. De inwendige bloeding is zichtbaar als een blauwe verkleuring van de huid.
Over het algemeen ontwikkelt het slachtoffer na de botbreuk symptomen als pijn en zwelling. Hierbij voelt het slachtoffer pijn op de plaats waar het bot is gebroken. Vooral bij bewegingen is deze pijn voelbaar. Het is ook moeilijker, soms zelfs onmogelijk, om deze bewegingen uit te voeren.
Een kneuzing (contusie) is een beschadiging van onderhuids weefsel door stomp geweld, bijvoorbeeld door vallen of stoten. De huid blijft aan de oppervlakte meestal intact. Kneuzing gaat gepaard met een ontstekingsreactie met zwelling, pijn en een bloeduitstorting of blauwe plek doordat de bloedvaatjes beschadigen.
Het kan zijn dat u enige tijd moet rusten, maar het is belangrijk om uw bot volledig te laten genezen. Te snel terugkeren naar uw normale bezigheden kan het probleem erger maken. Hoewel er een grote variatie in hersteltijd is, duurt het meestal een paar maanden om helemaal te genezen.
De spierpijn kan één, twee, drie dagen duren en verdwijnt dan vrij spoedig weer. Behalve de pijnlijkheid en de stijfheid zijn er soms ook harde plekken in de spier te voelen, die ze wel spierknopen noemen of myogelosen. Vreemd eigenlijk dat we over het ontstaan van die pijn en die stijfheid nog onvoldoende weten.
Het kan enige tijd duren voordat deze blessure geneest. Bij de meeste mensen geeft dit zo'n 3-5 mnd klachten in de knie.
Arniflor Eerste Hulp gel wordt toegepast bij kneuzingen, verstuikingen en blauwe plekken ten gevolge van letsel. De gel bevat het natuurlijke bestanddeel Arnica montana, wat een stimulerend effect heeft op de doorbloeding van spieren en gewrichten, in het bijzonder indien deze verstoord is door een kneuzing.
U heeft van ons een drukverband en een mitella gekregen vanwege een kneuzing in uw arm of pols. U kunt het drukverband ongeveer 3 a 4 dagen laten zitten of langer als dit met u is afgesproken. Als u het verband verwijderd heeft hoeft u ook de mitella niet meer te gebruiken.
Er zijn geen specifieke geneesmiddelen tegen kneuzingen en verstuikingen. Als de pijn en de zwelling worden behandeld en het lichaamsdeel rust krijgt, is verdere behandeling overbodig. Als de pijn erg vervelend is kun je een pijnstiller zoals paracetamol gebruiken.
Soms kun je na het ontstaan van een blessure niet direct koelen. Vaak is het dan op een later moment ook nog zinvol om te koelen. Daarbij kun je de eerste 24 tot 48 uur na het letsel het koelen blijven herhalen.Langer heeft geen zin, want dan start het herstel.
Bij een kneuzing ontstaat er geen open wond, de opperhuid blijft heel, maar het onderhuidse weefsel raakt beschadigd. Bloedvaten en cellen gaan hierbij kapot en daardoor komt er bloed en vocht vrij, dat tot een zwelling en blauwe plekken leidt.