Tegenwoordig gebruiken psychologen vragenlijsten om iemands persoonlijkheid te meten, i.e. persoonlijkheidstests. De invuller moet over een reeks uitspraken aangeven in hoeverre hij/zij het met elke uitspraak eens is.
Persoonlijkheid is een dynamisch en georganiseerd geheel van karakteristieken (voelen, denken, doen) die aan een persoon kunnen worden toegekend. Dit geheel van eigenschappen beschrijft de manier waarop een persoon in verschillende situaties zal reageren, de manier waarop deze denkt gemotiveerd zal worden.
Vijf persoonlijkheidskenmerken. De vijf persoonlijkheidskenmerken uit de Big Five persoonlijkheidstheorie zijn extraversie, vriendelijkheid, emotionele stabiliteit, ordelijkheid en openheid. Op basis van iemands score op deze vijf persoonlijkheidskenmerken krijg je een goed beeld van iemands persoonlijkheid.
Vriendelijkheid (tegenover vijandigheid) Zorgvuldigheid (tegenover laksheid en gebrek aan motivatie) Emotionele stabiliteit (tegenover Neuroticisme) Openheid voor Ervaringen/Intellect autonoom/Creativiteit.
Via de Big Five persoonlijkheidstest willen recruiters inzicht verwerven in het karakter en de persoonlijkheid van de sollicitant. Dit doen ze door je te scoren op de 5 hoofddimensies nl. extravert/introvert; inschikkelijkheid, zorgvuldig/onzorgvuldig, emotioneel stabiel/instabiel en openheid voor ideeën en ervaringen.
Er bestaat een onderscheid tussen karakter en persoonlijkheid. Je karakter is aangeboren en is in de kern niet te veranderen. Iemand die van nature extravert is kan geen introvert iemand worden. Iemand die vanaf de geboorte temperamentvol is zal dit zijn hele verdere leven zijn.
Blij kunnen zijn voor anderen, ook als je zelf graag iets zou willen wat die anderen hebben of hebben bereikt, maakt je sympathiek en aantrekkelijk. Je kunt beter gewoon uitspreken dat je iets erg leuk vindt voor de ander en dat je dit zelf ook graag zou willen, dan indirect en jaloers reageren. Dat maakt je niet mooi.
De karakteristieken van een persoon die bepalend zijn voor de manier waarop iemand op signalen uit zijn omgeving reageert. Datgene wat een individu uniek maakt.
“We weten uit onderzoek dat persoonlijkheidseigenschappen sterk worden beïnvloed door onze genen. De verschillen tussen mensen kunnen we hiermee voor ongeveer vijftig procent verklaren. Wat die andere helft verklaart, dat is eigenlijk de grote vraag. Je denkt al snel aan opvoeding.
Het hebben van een persoonlijkheid geeft een afstand en een vorm van controle over dat het ook anders kan. Dit lijkt me een narratief. Zou er ook een narratief kunnen zijn dat bij het 'zijn' juist verandering en ontwikkeling hoort. Je bent een persoonlijkheid en daarom kan je veranderen, leren en ontwikkelen.
Wat is het verschil tussen gedrag en persoonlijkheid? Persoonlijkheid verwijst naar de aangeboren kwaliteiten van een persoon die zijn gevormd door een combinatie van genetische en omgevingsfactoren. Gedrag daarentegen is hoe een persoon op anderen overkomt in zijn handelingen.
Het verhaal van iemands identiteit en persoonlijkheid begint bij zijn of haar aanleg, en gaat dan verder in geboren worden in een gezin, familie, en opgroeien in een omgeving met een voor die omgeving geldende cultuur. Het verhaal ontwikkelt zich in wisselwerking met wat er om die persoon heen is, en plaats vindt.
Persoonlijkheid blijft levenslang veranderen, onder invloed van alledaagse gebeurtenissen. Karakterkenmerken zijn deels genetisch bepaald maar onduidelijk is of en in welke mate psychologische ervaringen, zoals gevoelens en sociale interacties, invloed hebben op onze persoonlijkheid.
Bij een persoonlijkheidsstoornis zijn bepaalde eigenschappen erg aanwezig. U bent bijvoorbeeld extreem gevoelig voor kritiek, u heeft heel erge bindingsangst of verlatingsangst, u doet dingen zonder na te denken, u bent erg afhankelijk, perfectionistisch of verlegen.
Je bent aanwezig en profilerend. Je stelt graag voortdurend nieuwe doelen: je bent ambitieus en grensverleggend. Je bent daadkrachtig en doortastend en je houdt van doorpakken en aanpakken. Je aarzelt niet maar je bent besluitvaardig maar je hebt ook wilskracht en vastberadenheid.
Mensen met een sterk karakter hebben respect voor mensen die goed geïnformeerd zijn, die verder willen kijken en die vriendelijk zijn. Hoewel een sterk persoon snel de aandacht van anderen trekt is dit zeker niet nodig. Het is zelfs zo dat mensen met een sterke persoonlijkheid zich soms terugtrekken.
Kwaliteiten zijn unieke en positieve eigenschappen die bij ieder van ons horen. Bescheidenheid is bijvoorbeeld een kwaliteit, daadkracht en zelfstandigheid zijn dat ook. Kwaliteiten en positieve eigenschappen zijn vaak verbonden met een bepaald type karakter of persoonlijkheid.
Karakter of inborst is de combinatie van vaste innerlijke eigenschappen of karaktertrekken van een persoon. Deze combinatie bepaalt hoe een persoon met bepaalde dingen omgaat. Dit zijn relatief stabiele eigenschappen die moeilijk te veranderen zijn, dikwijls pas na intensieve en volgehouden training of therapie.
Valkuilen zijn geen zwakke punten of negatieve eigenschappen van je persoonlijkheid. Toch ervaren veel mensen hun valkuil als een zwak punt, omdat ze die niet begrijpen of weten hoe ze te veranderen. Een valkuil is juist een richtingaanwijzer om je te leiden naar jouw kwaliteiten.
De INFJ-persoonlijkheid, de meest zeldzame persoonlijkheid (volgens Carl Jung) De INFJ-persoonlijkheid, een unieke combinatie van de psychologische eigenschappen van introversie, intuïtie, gevoel en oordeel, vertegenwoordigt – volgens Carl Jung – slechts 1% van de bevolking.
Er worden 16 verschillende MBTI persoonlijkheidstypen erkend en omschreven.