Croissants en tarte tatin zijn typische gerechten uit de Franse patisserie. Hoewel de croissant van oorsprong helemaal niet uit Frankrijk komt, is dit toch het meest karakteristieke Franse zoete broodje en onze favoriet.
Zoals we weten is Frankrijk een land dat bekend staat om zijn gebak. Je vindt banketbakkers in bijna elke straat in Parijs en de andere steden van Frankrijk. Croissants, éclairs, macarons, pain au chocolat, galettes des rois (koningstaarten) … de lijst is eindeloos.
Canelés zijn kleine Franse custardcakejes met een knapperige korst. Ze worden traditioneel gebakken in speciale gecanneleerde mallen, maar ik improviseerde met een muffinvorm en de resultaten waren behoorlijk verbluffend.
Macarons . Een van de populairste lekkernijen in Frankrijk, de macaron is een zoete meringue-gebaseerde lekkernij gemaakt van eiwitten, poedersuiker, kristalsuiker en amandelpoeder. Dit klassieke Franse gebakje heeft een knapperige buitenkant en een zachte, taaie binnenkant.
1. Croissant. De croissant , een beroemd Frans gebakje, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot een periode van Weense invloed in Frankrijk en is een van de populairste gebakjes.
Crème brûlée bestaat uit een rijke custardbodem met een contrasterende laag harde karamel. Angel wings – Zoet knapperig gebakje. Calisson – Traditioneel snoepgoed uit Aix-en-Provence. Charlotte – Icebox cake. Clafoutis – Frans dessert dat traditioneel wordt gemaakt van zwarte kersen en beslag, waardoor een taart zonder korst ontstaat.
Macarons. Het meest iconische Franse koekje is toch wel de macaron.
Petit fours zijn heerlijke kleine gebakjes die voor allerlei gelegenheden geschikt zijn. Heb je wat te vieren dan bied je jouw gasten een variatie aan petit fours aan. Of is het bijna weekend en heb je zin om jezelf eens lekker te verwennen?
Eén van de bekendste Franse recepten is Coq au Vin, een stoofschotel van kip in rode wijn met champignons en spekjes. Andere typische Franse gerechten zijn Boeuf Bourguignon, een stoofpot van rundvlees in rode wijn met groenten, en Ratatouille, een groentestoofschotel van courgette, aubergine, paprika en tomaten.
Een banketbakker of patissier ; de Franse vrouwelijke versie van het woord is patissiere, is een stationschef in een professionele keuken, bedreven in het maken van gebak, desserts, brood en andere gebakken goederen. Ze zijn werkzaam in grote hotels, bistro's, restaurants, bakkerijen en sommige cafés.
Le dessert et délicieux. Ja. Het was heel goed. Het dessert was heerlijk.
De kipferl werd pas echt Frans toen de bakkers in Parijs het bekende luchtige deeg gingen gebruiken om het te maken. Want dat deeg is een echte Franse uitvinding. Zo werd de croissant zoals wij die kennen geboren en veroverde hij de rest van de wereld.
Macarons, die soms Franse macarons worden genoemd , zijn delicate sandwichkoekjes gemaakt van meringue en amandelmeel. Ze zijn gevuld met botercrème, jam of ganache en zijn verkrijgbaar in een groot aantal smaken en kleuren.
De alfajor van Fabiana Ocaranza is uitgeroepen tot beste ter wereld. Een prestigieuze prijs voor deze delicatesse die mateloos populair is in Argentinië. Ook onze koningin is dol op deze koekjes.
Een madeleine is een kleine schelpvormige cake afkomstig uit Commercy in Lotharingen. Het deeg wordt gemaakt van meel, poedersuiker, boter, eieren, natriumbicarbonaat, citroenschil en rum en wordt met een spuitzak in een bakblik in de vorm van een sint-jakobsschelp gespoten.
Croissant . Misschien wel het beroemdste Franse gebakje van allemaal. Croissants worden gemaakt met een gelamineerd deeg dat wordt gebakken tot het schilferig en heerlijk is.
Pâtisserie wordt gebruikt om Franse gebakjes en de banketbakkerij waar ze worden verkocht te beschrijven. Hoewel het woord in Engelstalige landen vrij ruim wordt gebruikt, beperkt de wet in Frankrijk en België het gebruik ervan tot bakkerijen die een gediplomeerde maître pâtissier (meester-banketbakkers) in dienst hebben.
Onder koks en chef-koks, zelfs onder hen die niet bekend zijn met de patisserie, is het bekend dat canelé een enorme uitdaging is om te maken.
FRANKRIJK . Croissants, baguettes, macarons – Franse gebakjes zijn favoriet bij bijna iedereen. Op elke hoek is er een patisserie, boulangerie met ongelooflijke geuren die door de straten waaien. Het is maar goed dat wandelen een noodzaak is in Parijs met al die smakelijke lekkernijen waar je ook kijkt.
Misvatting 2: Alle Franse gebakjes zijn zoet en bevatten veel calorieën. Hoewel Frankrijk bekend staat om zijn heerlijke zoete lekkernijen zoals macarons, éclairs en taarten, zijn ze ook de thuisbasis van verschillende hartige lekkernijen die je zonder al te veel schuldgevoel kunt nuttigen. Hieronder vallen quiches, croissants en canapés.