Knolselderij kan worden gegeten ter vervanging van aardappels. Het bevat minder calorieën en is namelijk veel voedzamer. Knolselderij bevat bijvoorbeeld veel vitamine K en vitamine C.
Wat betreft mineralen zit er in knolselderij veel fosfor, maar ook calcium, ijzer, kalium, koper, mangaan, magnesium en zink. Nog een gezond voordeel van knolselderij is dat deze knol veel vezels bevat. Goed voor je darmen.
Knolselderij is tevens vochtafdrijvend. Het stimuleert de nieren om meer gifstoffen uit het lichaam af te voeren. Nierstenen zouden ook makkelijker worden uitgeplast door het eten van knolselderij. Knolselderij bevat veel Choline.
Knolselderij in je stamppot
Doe knolselderij ook eens door je stamppot, puree of een ander gerecht waar je normaal aardappel zou gebruiken. Deze groene knol bevat minder calorieën, zetmeel en dus minder koolhydraten. Perfect wanneer je een Keto-dieet volgt of gewoon minder koolhydraten wilt eten.
Waarom is knolselderij goed voor je gezondheid:
Vitamine C heeft in je lichaam een belangrijke functie als antioxidant en helpt je botten, tanden, huid en bloedvaten sterk en gezond te houden. Folaat is onder andere betrokken bij de vorming van cellen en weefsels, waaronder je rode en witte bloedcellen.
Zonder knolselderij maak je geen echte erwtensoep of geurige bouillon. Knolselderij geeft frisheid en aardsheid tegelijk en is niet weg te denken uit de winterse keuken.
Knolselderij is lekker stevige winterkost. Zo'n grote knol telt flink mee voor je portie groenten, zeker als je het ook nog combineert met andere groenten zoals wortel of ui. Reken 350 gram knolselderij per persoon voor 250 gram op je bord.
Rauwe knolselderij
In tegenstelling tot aardappels, kun je knolselderij wel rauw eten. Snij een stuk knolselderij af en schil deze. Neem vervolgens een kaasschaaf (of dunschiller) en schaaf het in dunne plakjes. Zorg er wel voor dat je het héél dun schilt, anders krijg je het moeilijk weggekauwd.
Knolselderij is licht verteerbaar, en barst van de vitamine C.
Een knolselderij is een vrij grote, bleekbruine knol met een doorsnede van ongeveer 15 cm. De knol heeft veel knoesten en wortels. Het is een authentieke groente die bekend is van erwtensoep en selleriesalade. Knolselderij behoort net als blad- en bleekselderij tot de selderijfamilie.
Knolselderij is een variant van selderij die net boven de grond een knol vormt. Van geraspte rauwe knol wordt selleriesalade gemaakt, ook weer zo'n product dat zelfgemaakt stukken lekker is dan uit de winkel.
Knolselderij behoort tot de familie van de schermbloemigen (Umbelliferen).
Er zitten 27 kilocalorieën in 1 schaaltje (70 gram) knolselderij.
Je kunt het verpakken in vershoudfolie of in een afgesloten bewaarbakje doen. In de diepvries (bij minimaal -18°C) kun je rauwe knolselderij tot 12 maanden bewaren. Blancheer de knolselderij 2-4 minuten kort voor invriezen. De knolselderij kun je vervolgens in een goed gesloten plastic zakje of bakje bewaren.
Doe ze in een pan met een ruime hoeveelheid water en een beetje zout. Kook ze in ca.20 min. gaar.
Snij de knolselder in blokjes van 2 cm en kook 10 à 15 min. gaar in lichtgezouten water.
Een aardappel bevat per 100 gram: 17 gram koolhydraten. Waarvan 0 gram suiker.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Gezonde keuzes zijn koolhydraatbronnen die veel voedingsvezels bevatten. Bijvoorbeeld volkoren graanproducten als volkorenbrood, volkorenpasta, volkoren bulgur en zilvervliesrijst.Ook peulvruchten, groente en fruit zijn goede bronnen van koolhydraten.
Meervoudig wereldkampioen snert koken Ineke Hoeksema geeft antwoord. Volgens Ineke Hoeksema zorg je dat je erwtensoep de goede dikte krijgt door je bouillon niet in één keer toe te voegen. ,,Wanneer je alles er in één keer in gooit kan je soep heel waterig worden.
Hoe smaakt knoldselderij
Knolselderij is sterk geurend en smaakt een beetje zoet. Hij is net wat frisser dan koolraap, waar hij vaak mee wordt verward. Deze groente wordt het meest gekookt gegeten en smaakt heerlijk in erwtensoep.
De soep bevat vaak tevens vet varkensvlees, zoals krabbetjes, speklap, karbonade of varkenspoot. Ook rookworst is een veelgebruikt ingrediënt. Door de kenners wordt erwtensoep pas snert genoemd als de soep een nacht heeft gestaan. Daardoor wordt de soep bijzonder dik.