Hindoe (bij)geloof van vervuiling in een gezin als gevolg van een geboorte.
Reïncarnatie na de uitvaart
Reïncarnatie, oftewel wedergeboorte, staat centraal in het leven van alle hindoes. De mens is opgenomen in een cyclus van leven en dood die zich telkens weer herhaalt. Uiteindelijk kan de hindoe zijn bestemming vinden door op te gaan in het eeuwig goddelijke.
Puja begint met darshan, oogcontact tussen de gelovige en het cultusbeeld dat de godheid representeert. De gelovige biedt de godheid offergiften (bloemen, wierook, voedsel, enz.) aan en neemt in ruil van de godheid prasad aan.
Kaam Kriya met vuurdienst € 5055,-
het regelen en uitvoeren van de uitvaart, het overbrengen van de overledene, het gebruik van de bewassingsruimte (1,5 uur), twee keer een rouwbezoek van een uur.
Hindoes zelf noemen hun geloof sanatana dharma wat 'eeuwige leer' betekent. Hindoes geloven dat je reïncarneert na je dood. Hoe fijn je volgende leven is, wordt bepaald door hoe je je in je huidige leven gedraagt, karma. De religie heeft vele goden, maar eigenlijk geloven hindoes maar in één god.
Het hindoeïsme komt uit India en is de oudste godsdienst op aarde. De hindoes vereren veel goden en godinnen. Ze denken dat alle goden eigenlijk verschillende vormen van één goddelijke oerkracht zijn. De heilige boeken zijn de Veda's.
Als gevolg van verschillen in filosofische opvattingen en verschillen in voedingsbehoeften bij moderne hindoes, wordt alle vlees, behalve geiten-, schapen-, kippenvlees en vis als taboe beschouwd.
Op de dag van de crematie scheert een zoon of -als een zoon ontbreekt- een andere man uit de familielijn van de man, zijn hoofdhaar af, omdat hij bij de uitvaartplechtigheden als offeraar gaat optreden. Andere mannen in de familie scheren zich dan voor het eerst na het overlijden weer.
Het is een ceremonieel gebruik en moet worden gezien als een eerbetoon aan de overledene. Het voorlopen symboliseert de overgang van stilte naar beweging. Meestal loopt de uitvaartverzorger een meter of vijftig om dan vervolgens aan de kant de rouwauto te laten passeren.
Na de religieuze plechtigheden hangt de guru samen met de ouders een ingewijd koord, een sacraal koord -de Djanew of Jagyaopwiet- om de hals van het kind. Deze jagyopwiet wordt zo gedragen dat het op de linkerschouder komt te rusten en via de borst en hart van het kind komt te liggen onder zijn rechter arm.
Katha poeder is een fijngemalen, natuurlijk poeder. Katha poeder komt uit India en wordt daar al sinds de oudheid gebruikt als natuurlijke verzorging en conditioner voor haren en hoofdhuid. Katha poeder is verpakt in een hersluitbare, eco-vriendelijke pouch verpakkingen.
Dit is volgens hindoes een teken aan de goden. Verder bidden en zingen gelovigen in de tempel. Of ze lezen op zangerige toon voor uit de heilige geschriften. De hele ceremonie van het bezoek en het offeren aan de goden heet puja.
Iedere ochtend gaat moeder als eerste naar deze plaats. Ze steekt dan een olielampje aan of een zoet ruikend staafje wierook. Daarna komen de anderen om te bidden..."
Na het afscheid
Na twaalf of dertien dagen wordt de rouw officieel opgeheven onder leiding van een pandit en worden er in het huis van de overledene speciale offers gebracht om de overledene te helpen. Soms kiest de familie ervoor de as al uit te strooien, omdat mensen uit het buitenland er dan nog bij kunnen zijn.
Hindoestaans afscheid in het crematorium
Aan het einde van de plechtigheid is alleen nog de familie rondom de overledene. Nadat alle bloemen, bloemblaadjes en resterend reukwater in de kist is gelegd wordt deze gesloten. De kist wordt aan het oog onttrokken, dit is een zeer emotioneel moment voor alle aanwezigen.
Wil je op een islamitische manier condoleren? Dan kun je een van de onderstaande islamitische smeekbedes (dua) gebruiken. 'A3thama Allahoe adjrak wa ah'sana a3zaa'ak wa ghafara limayyitik. ' 'Moge Allah je beloning vermeerderen, de rouwperiode vergemakkelijken en de overledene vergeven.
De auto heeft aan de voorkant aan weerszijden een vlaggetje. Aan de hand van de vlaggetjes kun je te weten komen of er wel of geen overledene aan boord is.
Als u een nieuwe begrafenisauto koopt dan kost dat al snel tussen de 30.000 en 60.000 euro. Koopt u een tweede hands rouwauto dan is de gemiddelde prijs ongeveer 25.000 euro.
Snelheid ligt lager
U zult zien dat de lijkwagen langzaam accelereert en beneden de maximumsnelheid blijft: Binnen de bebouwde kom, waar u normaal 50 km/h rijdt, rijdt u in een rouwstoet meestal rond de 40 km/h. Op provinciale wegen waar u normaal 80 km/h rijdt, rijdt u in een rouwstoet zo'n 60 – 70 km/h.
Moeran. Zowel binnen het Hindoeïsme als binnen de Islam vindt Moeran plaats na de geboorte van een baby. Dit is een geboorteritueel dat staat voor zuivering en reinheid. Met het wegscheren van het 'baarmoederhaar' wordt ruimte gemaakt voor een gezondere haargroei.
Bij boeddhisten betekent de dood niet het einde, maar juist het begin van de overgang van het ene leven naar een nieuw leven. Zij geloven namelijk in reïncarnatie.
Een ritueel laat voelen dat het gemis en verdriet er mag zijn. Ook anderen om je heen zijn verdrietig. Dit kan juist verbinden en troostend werken. Rouwrituelen kunnen worden uitgevoerd vlak na het overlijden, bij de uitvaart, op herdenkingsdagen nog lang na het overlijden.
Veel hindoes eten met hun vingers en gebruiken daarvoor alleen hun rechterhand. Ze drinken water, zoete thee of een verkoelende yoghurtdrank die lassi heet en die zoet of zout bereid kan worden. De traditionele hindoeïstische geneeskunde wordt Ayurveda genoemd.
Heilige koe Hindoes eten geen rundvlees omdat de koe een heilig dier is. Daarom zijn er zelfs speciale tempels voor dit dier waar gelovigen offers brengen aan beelden van koeien. Een van de redenen dat koeien heilig zijn, is omdat hindoes geloven dat de oermoeder wel eens de vorm van een koe aanneemt.
Ook het hindoeïsme kent verschillende richtingen. Hindoes eten nooit rundvlees en meestal geen varkensvlees, maar in sommige gezinnen komt wel kip en eend op tafel. De priesters, de pandits, zijn wel strikt vegetarisch.