Vissen in de zee zwemmen vaak met een grote groep bij elkaar. Dit noemen we een school. Zo beschermen ze zichzelf tegen roofdieren en kunnen ze gemakkelijk een partner vinden om te paren. Als een groep vissen bij elkaar zwemt, noemen we dat een school.
Kudde is de verzamelnaam voor een groep bij elkaar horende zoogdieren die op het land leven, zoals schapen, geiten, paarden, koeien, kamelen, bizons en olifanten. Andere gebruikelijke verzamelnamen voor groepen dieren zijn: bende: patrijzen, kalkoenen. klucht/kluft: patrijzen, fazanten, kippen.
Een groep ganzen wordt een stel (op het land) of een vlucht (in de lucht, V-formatie) genoemd. Ganzen zijn grazers.
Wilde zwijnen leven in groepen, ook wel rotte genoemd, tot wel dertig dieren. Een rotte bestaat uit een aantal vrouwtjes en hun jongen van het eerste en het tweede jaar.
Soorten flamingo's
Flamingo's kunnen wel tot tientallen jaren oud worden. Flamingo's zijn echte groepsdieren. Een groep flamingo's wordt een tribune, kolonie of een flamboyance genoemd.
Ratten leven in kolonies.
Een groep wilde zwijnen heet een rotte. Meerdere edelherten bij elkaar is een roedel.
Alle olifanten leven in hechte kuddes, bestaande uit verwante vrouwtjes en hun nakomelingen. De leider van de kudde wordt de matriarch genoemd; zij is gewoonlijk de oudste en meest ervaren vrouw in de groep.
Cluster: een groep (huis)katten
Een groep katten wordt ook wel een cluster genoemd.
Een troep is een groep dieren van dezelfde soort, die zich als groep bij elkaar verzamelen bij wijze van sociaal gedrag. De meeste soorten apen zijn sociale dieren die in troepen leven. Zo'n troep kan zich splitsen in verschillende troepen, en daarna weer samenvoegen (om samen te overnachten).
Deze categorie betreft de benoeming van dieren van dezelfde soort in een groep. Bijvoorbeeld een kudde (hoefdieren), een school (vissen), een zwerm (vleermuizen, kleine, danwel kleinere vogels of insecten), een vlucht (vogels).
Nestkasten (mussen leven sociaal, dus meerdere kasten).
De giraffe leeft in losse kuddes van zes tot twaalf dieren. Volwassen mannetjes dulden meestal geen andere volwassen mannetjes in hun vaste territorium. Vrouwtjes leven niet in een vast woongebied, en de woongebieden tussen kuddes overlappen meestal.
Paarden leven eigenlijk in twee soort groepen: een harem (familiegroep) en een bachelorgroep. Binnen deze groepen is er een bepaalde sociale orde en hiërarchie. Een harem bestaat uit een volwassen hengst, merries en jonge nakomelingen zoals veulens en jaarlingen.
Van een toom spreekt men vooral bij ganzen, kippen en eenden, zowel gedomesticeerd als wild. Bij varkens gaat het enkel om de complete worp biggen van een gedomesticeerd varken dus zonder de zeug.
Bijen leven in groepen die je bijenkolonies noemt. Een kolonie is een groep van meer dan tienduizenden bijen die samenwerken. Bijen hebben elkaar nodig om te kunnen overleven. De bijen in een bijenkolonie bestaan uit drie verschillende soorten: een koningin, de werksters (vrouwtjesbijen) en de darren (mannetjesbijen).
Als hard substraat kunnen ook andere, reeds gevestigde oesters dienstdoen. Hierdoor kunnen uiteindelijk grote hoeveelheden oesters dicht bij elkaar leven, ook als er weinig ander vast substraat is. Dergelijke concentraties hebben rifbouwende eigenschappen en worden oesterbanken genoemd.
De mens is het enige zoogdier dat over een op het eerste gezicht nutteloze kin beschikt.
Biologie
Een mannetje wordt stier of bul genoemd, een vrouwtje heet koe en een jong heet kalf. Olifanten leven in matriarchale groepen, bestaande uit enkele volwassen koeien met hun kalveren. Volwassen bullen leven voornamelijk solitair en voegen zich alleen bij de groep om met geslachtsrijpe koeien te paren.
Damherten leven in roedels. Na de paartijd leven de mannetjes in vrijgezellengroepjes, terwijl de vrouwtjes (hinden) met hun jongen van dit en het voorgaande jaar in groepjes van vijf tot zeven dieren samenleven. Een hindenroedel wordt geleid door een dominant vrouwtje.
De laatste jaren is het aantal edelherten op de Veluwe behoorlijk gestegen. Het edelhert is net zoals een damhert een uitgesproken sociaal dier, al leven de mannelijke dieren (herten) en de vrouwelijke dieren (hindes) wel in aparte groepen, de zogenaamde roedels. De bronst vindt plaats in de tweede helft van september.
In een roedel is een duidelijke hiërarchie (rangorde). De leider van de roedel is het alfa- mannetje. Daarna is het alfa-vrouwtje het belangrijkst. Meestal zijn zij ook de enige in de roedel die jongen krijgen.