Nochtans kunnen wolven zeer hoog springen - alleszins hoger dan de aanbevolen hoogte van 120 cm voor een wolfwerend raster - maar ze doen het maar uiterst zelden, zeker als ze ervaren dat omheiningen vaak voorzien zijn van een schrikdraad.
Hoewel wolven in theorie hoog kunnen springen, blijkt uit onderzoek dat het uit het oogpunt van kostenefficiëntie niet nodig is om een afsluiting te zetten waar roofdieren als wolf en lynx niet over kunnen, maar net voldoende hoog dat ze er niet over willen.
Een ander effectief afschrikmiddel is het plaatsen van een lijn met wapperende gekleurde lappen stof. Dit schrikt wolven af waardoor zij de lijn niet durven passeren. Nadeel van deze methode is dat de dieren er aan kunnen wennen en dan de lijn makkelijk passeren.
Wolven verjagen met een elektrische afsluiting
Waar wolven leven worden helaas ook dieren gedood. Een beekje, sloot of nabije woning vormt daarbij geen enkele belemmering voor de wolf om zijn slag te slaan. Gallagher adviseert een elektrische omheining (afsluiting) om wolven tegen te houden en af te schrikken.
Alle wolven zijn sterk. Ze hebben vooral sterke poten. Ze kunnen wel zestig kilometer per uur lopen. Ze kunnen ook goed zwemmen en klimmen.
In de praktijk zal een wolfwerende omheining goed functioneren - lees 98% van alle wolvenaanvallen voorkomen - als ze 120 cm hoog is, als de wolf er niet doorheen kan, en als ze - ongeacht de uitvoering - minstens 2 stroomdraden bevat, één op 15 cm van de grond (uiteraard aan de BUITENKANT van het raster) en één op de ...
De kangal kan wel erg groot worden, wat ook de reden is voor de sterke beet van deze hond. Dit ras heeft namelijk een kracht van 743 psi. De kangal is niet alleen de hond met de sterkste beet, maar ook nog eens het sterkste hondenras ter wereld!
Zolang wolven mensen als een potentiële bedreiging zien, mijden ze de confrontatie. Wolven kunnen echter hun angst voor mensen verliezen als gevolg van menselijk handelen. Bijvoorbeeld wanneer ze regelmatig voedselresten van de mens eten of op een andere manier aan mensen wennen.
Dik van der Meulen vult aan: "De wolf ziet een mens niet als prooi want er zijn genoeg reeën, hazen, konijnen en schapen, maar het dier kan in extreme omstandigheden wel een mens en dus ook een kind aanvallen." Aangezien die extreme omstandigheden zich hier niet voordoen, kan de uitspraak van de boer uit Marum worden ...
Herder Jeroen heeft sinds kort een slimme oplossing: Karpatische herdershonden. De honden komen uit Roemenië en zijn speciaal voor deze taak naar Nederland gebracht. Met hun gegrom en geblaf kunnen ze wolven wegjagen. Omdat de wolf vaker gespot wordt in Nederland, worden ook steeds vaker schapen doodgebeten.
Wolven vallen geen mensen aan, en ook geen honden als ze aangelijnd worden uitgelaten op de paden door hun baas. Wolven kunnen honden die hun territorium binnendringen wel aanvallen.
Wolven hebben er een hekel aan afgeschoten te worden. Wolven hebben vooral een gruwelijke hekel aan ezels. Daar gaan ze voor op de loop. Dus we zouden al vast kunnen beginnen ezels uit de Vallei en op de Veluwe te weren en ezelgedrag te vermijden.
Een paar adviezen
Respecteer de wolf en bekijk het dier in alle rust. Neem langzaam afstand van de wolf. Op die manier verstoor je het dier niet. Mocht je een hond bij je hebben, houd die dan aan de lijn.
Raven, vossen, rode wouwen, zeearenden en aaskevers eten graag van de prooiresten. Dit zorgt voor een rijkere biodiversiteit, waarin elke soort zijn rol heeft. Zo pakt de wolf zijn belangrijke plek in de voedselketen weer op. In de natuur heeft de wolf geen vijanden.
Wolven paren verrassend vaak met honden, zo blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek in de Kaukasus. Naar schatting één op de tien wolven en één op de tien honden in de Kaukasus heeft een voorouder die werd verwerkt door een kruising tussen de twee soorten.
De hoektanden van de wolf zijn 2,5 cm lang en zijn sterk, scherp en lichtelijk gekromd. Met deze hoektanden kunnen ze hun prooi grijpen en vasthouden. De druk die een wolf met de hoektanden kan uitoefenen tijdens het bijten, is 15 MPa. Een wolf kan daarmee het been van een eland in een hap doorbijten.
Wolven kunnen overleven in gebieden waar voldoende rust, ruimte en voedsel is. Kortom, hoewel de kans om aangevallen te worden door een wolf tegenwoordig zeer onwaarschijnlijk is, zijn wolven instinctieve, wilde roofdieren en is het beter om hen op een respectvolle afstand te houden.
Het Agentschap Natuur en Bos registreerde in 2020 in totaal 66 aanvallen op kleinvee, met 140 dode, 15 gekwetste en 14 verdwenen dieren als gevolg. De wolf nam vorig jaar hiervan zeker 46 aanvallen voor zijn rekening waarbij 108 dieren gedood werden (waaronder 87 schapen), 7 gekwetst en 8 verdwenen.
Een ander element dat door de filmindustrie is geïntroduceerd is het idee dat weerwolven niet tegen zilver zouden kunnen. Dit verzengt ze als ze ermee in contact komen en slechts met een zilveren wapen (meestal een kogel) kan de weerwolf worden gedood, terwijl normale wapens geen tot weinig effect hebben.
Wolven kunnen met elkaar praten, onder andere via geluiden. Wolven en honden kunnen grommen en huilen. Een hond kan daarbij ook nog blaffen, een wolf doet dat bijna niet, alleen jonge wolven. Een hond heeft vaak verschillende soorten blaffen voor verschillende situaties.
In de periode van 17 februari tot en met 30 april 2022 is de aanwezigheid van een aantal gevestigde wolven wederom vastgesteld in Nederland. Naast de roedel op de Veluwe zijn er in ons land waarschijnlijk drie paren aanwezig: één zeker in de regio Drenthe/Fryslân en twee mogelijke paren op de Veluwe.
Bijna het hele jaar rusten en slapen wolven in het gras of tussen de struiken. Maar is het paarseizoen eenmaal begonnen, dan verhuist de hele roedel naar de buurt van het hol. Daar bevalt het vrouwtje van de puppy's of pups en verzorgt ze.
Rottweilers zijn wereldwijd verantwoordelijk voor bijna de helft van dodelijk aanvallen, en in sommige landen is dat zelfs 74 procent.
Meeste bijtincidenten door Staffordshire-achtigen, Pitbulls en Rottweilers. Staffordshire-achtigen, Pitbulls en Rottweilers: deze hondenrassen zijn verantwoordelijk voor het merendeel van bijtincidenten.
Het dier met de krachtigste beet ter wereld is de zeekrokodil. Hij klapt zijn kaken met maar liefst 3510 kg op elkaar. Ter vergelijking: een mens heeft een bijtkracht van zo'n 80 kilo en een Duitse herder van 108 kilo. De zeekrokodil kan wel zeven meter lang worden en als hij de kans krijgt, valt hij graag mensen aan.