In Nederland zijn de eerste bewijzen dat er kaas werd gemaakt uit 800 voor Christus. Uit die periode zijn namelijk aardewerken potjes met gaatjes gevonden, waarin de wrongel uitlekte en kon drogen.
Toeristen van over de hele wereld gaan naar huis met de typisch Nederlandse souvenirs; tulpenbollen, klompen, molens, stroopwafels én een lekker stuk kaas. Ondanks de bekende Zwitserse en Franse kazen blijft Nederland het kaasland bij uitstek.
De geschiedenis van kaas gaat al lang terug. Aangenomen wordt dat kaas bij toeval is ontdekt, zo'n zesduizend jaar geleden. Nomaden trokken toen van land naar land en melk werd bewaard in varkensmagen of in rundermagen. Tijdens de reis schudde de melk dan heen en weer.
In 2011 werd ontdekt dat al 7000 jaar geleden kaas werd bereid in Polen, nadat men in potten na chemische analyse melkvetten had gevonden. Het betrof potten die doorboord waren geweest met strootjes tijdens het bakken, waardoor een zeef was ontstaan.
De meest verkochte kaas in Nederland. Jong Belegen Goudse kaas.
Kaassoort oude boerenkaas
De rijpingstijd van oude boerenkaas ligt tussen de 10 en 12 maanden en staat bekend onder de Nederlandse harde kazen als het kaassoort met meer karakter. Door zijn langere rijpingstijd komt het pikantere soms zelf pittige karakter sterker naar voren.
Kaas op basis van koe- en geitenmelk kennen we al, maar de duurste kaas ter wereld is gemaakt van ezelinnenmelk. Voor een kilogram betaal je ongeveer 880 pond, omgerekend 1037 euro. De kaas van ezelinnenmelk heeft officieel 'pule' en wordt gemaakt door de Servische Slobodan Simic.
In Nederland zijn de eerste bewijzen dat er kaas werd gemaakt uit 800 voor Christus. Uit die periode zijn namelijk aardewerken potjes met gaatjes gevonden, waarin de wrongel uitlekte en kon drogen.
De allerbeste kaas ter wereld komt uit het Zuid-Britse Cornwall. Cornish Kern heeft dankzij zijn 'tonen van karamel en diepe aroma' de World Cheese Awards 2017 gewonnen. Ook een Nederlandse Beemsterkaas viel in de smaak bij de jury en won een prijs.
Verenigde Staten van Amerika is de grootste kaasproducent ter wereld met een productie van 5.584.857 ton per jaar. Duitsland komt op de tweede plaats met 2.740.582 ton jaarlijkse productie. Met 1.886.044 ton productie per jaar is Frankrijk de derde grootste kaasproducent.
Maar ook: vegetarisch. Kaas wordt namelijk niet alleen gemaakt van het dierlijke product melk, maar ook met een stukje van het dier zelf. Dat maakt de meeste kaas niet-vegetarisch. Kaas wordt gemaakt van melk - meestal koemelk, geitenmelk of schapenmelk.
Welke kaas wordt het meest gegeten in Nederland? Hollandse Gouda kaas natuurlijk; om precies te zijn jong belegen Goudse, op de voet gevolgd door jonge en extra belegen. De kazen die de laatste jaren het meest aan populariteit winnen, zijn: light-kazen (30+), verse kazen en geitenkaas.
Wetenschappers hebben vermoedelijk de oudste kaas ter wereld gevonden in een Egyptische graftombe. Na een rijping van ruim drie millennia jaar mag het Egyptische kaasje met recht overjarig worden genoemd.
Wat is typisch Nederland is het land van de tulpen en windmolens. Een Hollander loopt op klompen en eet graag kroketten, drop en bruin brood met hagelslag. Een maaltijd bestaat in Nederland uit aardappelen, vlees en groenten en er wordt naar muziek uit een draaiorgel geluisterd.
Luuk Wessels on Twitter: "Hoe noem je kaas die niet van jou is? "Nacho cheese" http://t.co/ZMjkMRBdKB" / Twitter.
Nederland produceert jaarlijks 650 miljoen kilo kaas. Tweederde daarvan wordt geëxporteerd, waarmee Nederland de grootste kaasexporteur ter wereld is. Nederlanders eten jaarlijks gemiddeld 14,3 kilo kaas per persoon. Geen wonder dat Nederland wereldwijd bekend staat als het land van de kaaskoppen.
Gemiddeld wordt er zo'n 17 kilo kaas per persoon per jaar gegeten.
Wie eet het meeste brood? Vanaf 2000 is Turkije het land met de grootste broodconsumptie per hoofd van de bevolking met 199.6 kg (440 lb) per persoon. Turken eten jaarlijks meer dan drie keer hun eigen lichaamsgewicht aan brood.
Kaas maakt al sinds de Middeleeuwen een belangrijk onderdeel uit van de Nederlandse economie en cultuur. Het is dan ook niet verrassend dat de gemiddelde Hollander wel 15 kilo kaas per jaar eet.
Dit is de baas van alle Goudse kazen. Hij is de oudste en heeft het meeste karakter.
Veel kazen zijn ook niet vegetarisch, omdat het dierlijke stremsel is gemaakt van de maag van een kalfje. Ook zijn er mensen die geen kaas eten omdat ze een plantaardig dieet volgen (en niet per se vegan zijn,) vanwege hun gezondheid. Veel kazen zijn vrij vet en zout en staan bekend als 'niet per se heel erg gezond.
Kaas is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium en zink. Bovendien is kaas een bron van vitamine B2 en selenium. Kaas bevat eiwit en vet en weinig of geen koolhydraten. Voor kaas gelden dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en melkproducten.
De ezel melk voordelen zijn bekend sinds de oudheid.
Naast het feit dat rijk is aan vitaminen, mineralen… het bevat veel Retinol “vitamine A”, die heeft een effect tenseur en Anti-veroudert erkend. Retinol helpt ook het herstel en genezing van de huid, en de vervaardiging van collageen.
Ezelkaas
Voor ezelkaas wordt melk van een bedreigde soort ezel gebruikt. En voor 1 kilo kaas is 25 liter melk nodig. Dat maakt dat de delicatesse 1000 euro per kilo kost.
Gebruik geen bewerkte melk uit een pak! Voor 1 kilo kaas heb je minimaal 10 liter rauwe melk nodig. Giet de melk in een emmer of bak. Gebruik bij 10 liter melk een emmer of bak waar tenminste 15-20 liter in kan.