Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De yoghurt heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Als de yoghurt er perfect normaal uitziet, kan je proeven. Als hij zuurder smaakt dan normaal of een onaangename smaak heeft, eet je de rest beter niet meer op.
Vries ze in ! Ik vries yoghurt graag in ijsblokjesvormpjes in en gooi ze in de blender met fruit en sap voor smoothies.
Dikke zuivelresten, zoals yoghurt en vla, kunnen ook met verpakking en al in de vuilnisbak bij het restafval.
Aanbevolen. Veel mensen wijzen Griekse yoghurt af vanwege de vermeende zuurgraad. Zoals je hierboven al las, varieert dit met de hoeveelheid vet in het voedsel: hoe minder vet, hoe dichter de smaak bij die van verse kaas ligt. Maar Griekse yoghurt hoeft niet zuur te zijn.
Na een hittebehandeling om schadelijke bacteriën te verwijderen, worden er speciale nuttige bacterieculturen toegevoegd. Deze culturen transformeren de suiker van de melk in melkzuur, wat yoghurt zijn zure bijsmaak geeft.
Als je een product al geopend hebt, dan kun je het nog een aantal dagen bewaren in de koelkast. Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5-7 dagen, voor melk 3-5 dagen.
Dat 'vervallen' yoghurt veilig is om op te eten, betekent nog niet dat hij ook lekker is. “Het kan gebeuren dat yoghurt zuurder wordt. Dat is misschien niet ongezond, maar wel minder smakelijk”, zegt Devlieghere. “Ook kan er sprake zijn van schimmelgroei.
Het is handig om drankkarton plat te drukken. Wat doe je eigenlijk met zoiets als bedorven melk? Volgens de Rijksoverheid mag je deze door de gootsteen spoelen. Yoghurt of vla die niet meer goed is, kun je het beste bij het restafval gooien.
Verse yoghurt wordt juist door de levende starterculturen na de houdbaarheidsdatum steeds zuurder en er vormen klontjes. Dit proces toont aan dat de yoghurt natuurlijk en vers is.
Zuivel zoals melk, yoghurt en room is absoluut niet geschikt om in te vriezen. Als je zuivel invriest en daarna weer ontdooit, gaat het schiften. Schiften is een proces waarbij het vet en water zich van elkaar gaan scheiden en eiwitten zich niet langer kunnen binden.
Breng op 185˚F om eventuele bacteriën in de melk te doden. Laat de pan vervolgens afkoelen tot 120˚F. Klop er 2 eetlepels yoghurt met levende culturen door en giet het mengsel in een gesteriliseerde glazen pot. Zet een waterbad op.
Er zit niet veel wetenschap achter. Dus yoghurt met een 'ten minste houdbaar tot'-datum die al voorbij is, is technisch gezien niet over de datum — en het is 100% oké om yoghurt na deze datum te eten . 'Het wordt eigenlijk alleen maar zuurder en gaat meer gisten in de loop van de tijd in je koelkast,' zegt Chapman.
“Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product wat achteruitgaan.Je kunt het product dan vaak nog wel veilig eten of drinken”, schrijft het Voedingscentrum. Ze raden aan om je zintuigen te gebruiken (kijken, ruiken, proeven) om te beoordelen of de yoghurt nog houdbaar is.
Griekse yoghurt (122 kcal per 100 gram)
Griekse yoghurt, Turkse yoghurt of volle kwark... Allemaal zuivelproducten rijk aan eiwitten én calorieën. Perfect wanneer je wat aan wilt komen.
Het heet synerese. Zoals veel posters al hebben gezegd, komt het door een verstoring in de verpakte eiwitgelmatrix van de yoghurt. Typisch zullen yoghurt met een hoger eiwitgehalte, zoals Griekse yoghurt, meer synerese ervaren, simpelweg omdat er meer eiwit is om meer water in een gelachtige toestand te houden.
Doe dit artikel in uw Green Cart voor compostering . Zet het na 5:30 uur op de stoep op uw geplande ophaaldag. Zet het NIET de avond voor de ophaaldag buiten. Green carts worden elke week opgehaald.
Zuivelresten zoals melk kunt u door de gootsteen gieten. Dikke zuivelresten zoals yoghurt en vla kunt u met verpakking en al in de vuilnisbak gooien.
Bekijk de onderstaande lijst met dingen die je nooit door de gootsteen moet gooien : Reuzel (spekvet) Etensresten van borden. Zuivelproducten (melk, yoghurt, kwark, slagroom, ijs of kaassaus)
De yoghurt heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Griekse yoghurt kun je gerust nog één à twee weken na vervaldatum opeten. Voorwaarde is wel dat je 'm al die tijd in de koelkast hebt bewaard.
Yoghurt en zure room zijn niet erg lekker meer met schimmel en het is daarnaast ook niet gezond om nog op te eten. Bij schimmel op jam en compotes (zoals appelmoes) komt er zelfs een giftige stof vrij: mycotoxinen.
Het vetgehalte
Dit is meestal gemakkelijk te herkennen, omdat Griekse yoghurt gemaakt met laag vetgehalte of vetvrije melk wordt geëtiketteerd. Kies altijd voor de VOLLE variant, deze bevat meestal de minste toevoegingen en suiker. Vet vet wordt je niet vet, van suiker wordt je vet ?
Met de toevoeging van het label 'ten minste houdbaar tot' moedigen we je aan om te kijken, ruiken en proeven. Skyr is vaak nog goed na de houdbaarheidsdatum.
Yoghurt: yoghurt kan vóór de laatste dag van de houdbaarheidstermijn worden ingevroren en moet na het ontdooien binnen 24 uur worden gebruikt. Blok boter: voor het beste resultaat snijd je de boter in kleine blokjes en doe je ze in een luchtdicht bakje. In de koelkast ontdooien en zo snel mogelijk consumeren.