Door naar muziek te luisteren kun je je cortisolwaarden en je hartslag verlagen. Beiden zijn belangrijk voor het verminderen van stress. Muziek kan ook negatieve emoties verminderen, zoals zorgen, angst, rusteloosheid en nervositeit. En muziek kan bijdragen aan positieve emoties, zoals gevoelens van geluk.
Muziektherapie stelt zich ten doel bij te dragen aan verbetering en instandhouding van gezondheid en, waar mogelijk, aan afname van klachten, symptomen, onderlig- gende problematiek en/of stoornissen bij mensen van alle leeftijden. Hiertoe bezit de muziektherapeut medische en/of psychosociale basiskennis.
Hoe werkt muziektherapie? U kiest samen met de muziektherapeut muziek uit die aansluit bij een gevoel dat sterk bij u aanwezig is, bijvoorbeeld lusteloosheid of onrust. Met muziek probeert de muziektherapeut contact te maken met uw nare gevoelens en gedachten en deze om te buigen naar positieve gevoelens en gedachten.
Muziek ontspant en prikkelt de hersenen
Ook als u luistert naar muziek heeft dat al een positieve invloed op de hersenen. Het maakt tot op hoge leeftijd herinneringen los, ook bij mensen met dementie. Ook zorgt het voor ontspanning, verlaging van de bloeddruk en vermindering van stress.
Muziek prikkelt bijvoorbeeld de motorische gebieden, die zorgen voor die onbedwingbare neiging om te dansen. De motorische gebieden in onze hersenen worden geprikkeld door muziek. Ook hersengebieden die met emotie te maken hebben, worden door muziek geactiveerd. Niet zo gek dus dat een muziekstuk je zo kan raken.
Luister je naar snelle muziek, dan stijgt je bloeddruk. Luister je naar trage muziek, dan krijg je het tegenovergestelde effect. Klassieke muziek zorgt niet alleen voor een lage bloeddruk, maar ook voor een tragere hartslag.
Door naar muziek te luisteren kun je je cortisolwaarden en je hartslag verlagen. Beiden zijn belangrijk voor het verminderen van stress. Muziek kan ook negatieve emoties verminderen, zoals zorgen, angst, rusteloosheid en nervositeit. En muziek kan bijdragen aan positieve emoties, zoals gevoelens van geluk.
“Je hebt twee vormen; de receptieve (luister-) therapie en de actieve (zing/speel-) therapie. Welke vorm gebruikt wordt, is heel erg afhankelijk van het stadium waarin mensen met dementie zich bevinden. Toch kan in elk stadium nog gebruik worden gemaakt van muziektherapie.
Na je studie start je tussen de 1676 euro en 2217 euro bruto. Dit kan na 10 jaar oplopen naar 2274 euro tot 3257 euro bruto. In onderstaande grafiek zie je hoe jouw salaris zich kan ontwikkelen als je aan het werk gaat na de opleiding Muziektherapie.
Hoe kan ik worden toegelaten voor Muziektherapie? Naast de verplichting van een havo, vwo of mbo-diploma, kent de opleiding een strenge selectie. Er worden alleen studenten toegelaten die zich ten doel hebben gesteld om muziek praktisch toe te passen binnen de zorg of het onderwijs.
Vaak komen naar aanleiding van de muziek allerlei herinneringen, verhalen en emoties los. Verder lijkt muziektherapie bij mensen met de ziekte van Alzheimer effectief in het verbeteren van sociale vaardigheden en de emotionele toestand. Het vermindert ook gedragsproblemen.
Een psychomotorisch therapeut richt zich vooral op de klachten die uw lichaam aangeeft: lichamelijke spanningen, lichaamstaal, lichaamshouding, uw manier van bewegen, ademhaling en lichaamsbeleving.
Gedurende de dag kun je rustige en activerende muziek afwisselen. In de avond is weer rustige muziek gewenst om de nacht ontspannen in te gaan. Rustige, instrumentale muziek en voorkeursmuziek helpen bij het wassen, aankleden en het naar bed gaan. Zing of neurie zelf mee.
Neurologische muziektherapie wordt gedefinieerd als de therapeutische toepassing van muziek op de cognitieve, sensorische en motorische functie als gevolg van een neurologische aandoening van het menselijk zenuwstelsel. Neurologische muziektherapie is gebaseerd op onderzoek.
Zingen is een manier van communiceren voor mensen met dementie. De herkenning van het lied stimuleert een deel van het geheugen. Mensen blijken zich tijdens het zingen meer te herinneren doordat ze een ander deel van het geheugen aanspreken. Ook zorgt het zingen voor een bewustere ademhaling.
Vrolijke liedjes zijn liedjes in een redelijk hoog tempo, met redelijk veel hoge tonen, en eventueel ook nog met speciale effecten, zoals een klarinet (met name in de jaren 20 en 30) of een drumstel. Bijvoorbeeld de liedjes van Annie MG Schmidt en Wim Sonneveld hebben een sterke voorkeur.
Volgens onderzoeker en muziektherapeut Martina de Witte van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen kan luisteren naar muziek van Einaudi of de Beatles net zo goed werken.
Bij diverse ziektes kan muziek een goed effect hebben. Bij een beroerte aan de linkerkant van de hersenen bijvoorbeeld krijgen mensen afasie: ze weten wel wat ze willen zeggen, maar kunnen het niet. Zingen kan hen helpen om de spraak weer aan de gang te helpen. Ook bij mensen met Alzheimer kan muziek helend werken.
Muziek met een tempo van 140 bpm laat je hartslag al dalen. Voor complete ontspanning kies je een nummer dat begint met zo'n 60 bpm en die na een aantal minuten vertraagt naar zo'n 50 bpm. Je hartslag zal zich automatisch aanpassen en je zult helemaal ontspannen.
Volgens musici en onderzoekers zijn er verschillende oorzaken voor de tranen. Zo wordt er beweerd dat onverwachte wendingen in de muziek een oorzaak voor de tranen kunnen zijn. Over het algemeen, wanneer we een nummer horen, verwachten we namelijk de melodie een beetje te kennen, muziek is wat voorspelbaar.
Op de vraag of je beter studeert met een deuntje op de achtergrond, bestaat daarom geen kant-en-klaar antwoord. Het ligt aan de wisselwerking tussen de muzieksoort, studietaak en persoonlijkheid. Die conclusie zie je tegenwoordig steeds vaker, volgens klinisch neuropsycholoog Artur Jaschke.
Sociale omgeving bepaalt je muziekvoorkeuren
'Je opleidingsniveau, de cultuur waarin je opgroeit, de buurt, de muziek thuis, je vriendenkring, die verklaren bij elkaar al heel veel', zegt Tom ter Bogt, hoogleraar popmuziek en jeugdcultuur aan de Universiteit Utrecht.
Muziek stimuleert de emotionele en cognitieve ontwikkeling. Muziek brengt emoties teweeg en kan mensen met elkaar verbinden. Hierdoor is het een uitstekend hulpmiddel om contact te maken met kinderen en jongeren met autisme.
Muziek luisteren werkt positieve gevoelens in de hand en vermindert stress. Tijdens het luisteren naar muziek komen er namelijk verschillende stoffen vrij. Muziek kan je laten glimlachen of huilen van ontroering, je laten ontspannen na een drukke dag of je oppompen voor een rondje hardlopen.