Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig uw woning is en welke energiebesparende maatregelen er nog mogelijk zijn. Hierbij is G het slechtste energielabel en A++++ het beste.
Energielabel D zit tussen goed en slecht in
De energielabels E, F en G noemen we rode labels. Dat betekent dat een woning met één van deze energielabels veel energie verbruikt, waardoor de energiekosten hoog zijn. Energielabels C en D zijn oranje labels en vallen er dus eigenlijk precies tussenin.
Het energielabel geeft met de klassen A tot en met G de zuinigheid aan van een apparaat. A is het meest zuinig, G het minst. Bij sommige apparaten, zoals afzuigkappen, wasdrogers en airco's, kunnen er ook plusjes achter de A staan. A+++ is het zuinigste label bij deze apparaten.
Een huis met energielabel G behoort tot de minst energiezuinige woningen in Nederland. Hierna komt energielabel F, wat dus betekent dat je huis het op-een-na minst energiezuinige label heeft. Dit betekent dat er weinig energiebesparende aanpassingen aan het huis zijn gedaan en dat je huis veel energie verbruikt.
Energielabel G is het ongunstigste energielabel dat een huis kan hebben. Een huis met energielabel G is energieverspillend, wat leidt tot hoge kosten. Bij verkoop levert een woning met energielabel G veel minder op dan een vergelijkbaar huis met bijvoorbeeld energielabel D.
Een woning met energielabel F is zeer energieverspillend. Alleen energielabel G is nog ongunstiger. Samen met E worden de labels F en G 'rood' genoemd. In een huis met energielabel F hebt u hoge kosten aan het energieverbruik.
Een woning met energielabel C is relatief energiezuinig en verbruikt weinig energie. Met andere woorden zijn dit soort woningen goed geïsoleerd, maar is er wel ruimte voor verbetering. Dit soort woningen worden in de zomer nog erg warm.
Het oude energielabel is twintig jaar geleden geïntroduceerd. Hierbij beloonde een A de koelkast vanwege haar energie efficiëntie, terwijl een F aangaf dat het geen energiezuinige koelkast betrof. Zo werden fabrikanten aangemoedigd om meer energiebesparende innovaties toe te passen.
Hoe dichter bij de A, hoe beter het apparaat voor het milieu is. Je betaalt dan weinig energiekosten per jaar. Heeft de koelkast een energieklasse van F of lager? Dan is de koelkast niet energiezuinig.
Door enkel en alleen muurisolatie te voorzien met het gevelisolatiesysteem StoTherm Classic gaat de woning van energielabel F naar D (verbruik van 329 kWh/m²). Met een relatief eenvoudige ingreep kan je dus aan de energienormen van vandaag voldoen.
Een koelvries-combinatie verbruikt gemiddeld 225 kWh per jaar. Vaak heeft dit type koelkast energieklasse E. Als je kiest voor een koelvries-combinatie met energieklasse A, bespaar je tot wel €122,- aan energiekosten per jaar in vergelijking met zo'n zelfde koelkast met energielabel F.
Wat betekent energielabel E? Een huis met energielabel E kost je over het algemeen meer aan energiekosten dan een huis met een hoger energielabel. In een huis met energielabel E verbruik je namelijk relatief veel energie. Dat is dus slecht voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.
Met energielabel C heb je echt al een vrij energiezuinige woning. De woning is op de meeste fronten al goed geïsoleerd. Om jouw woning verder te verbeteren naar label B of A is er echt maatwerk nodig. Het verschilt heel erg per label-C woning waar nu precies de winst ligt.
Alle klassen met een plus verdwijnen en de classificatie gaat terug naar een schaal van A t/m G. Wat voorheen een A+++ was, wordt met de nieuwe methode bijvoorbeeld een D*. Het is goed om te weten dat de schaal verandert. Dus als een A+++ verandert naar een D blijft het nog steeds een zuinig apparaat.
Energielabel E betekent een redelijk hoog energieverbruik. Het heeft een energie-indexcijfer van 2,01 tot en met 2,40. Het is het op twee na minst zuinige label (alleen F en G-woningen scoren slechter). De oorzaak is vaak heel simpel het bouwjaar van de woning.
Energielabel B geeft aan dat een woning in vrijwel alle opzichten aan de moderne energievereisten voldoet. Zo zal een huis met energielabel B vrijwel altijd goed geïsoleerd zijn. Isolatie van de vloer, het dak en de spouwmuren en door het gebruik van dubbel glas betekent een lage energierekening.
F naar C: isolatie
Met alleen vloerisolatie kan u de sprong maken van energielabel F naar energielabel E. Het belang van vloerisolatie is al enige tijd bekend. Er kan tot wel 15% van de warmte verloren gaan via de vloer als de woning niet over de juiste vloerisolatie beschikt.
Met een zuinige koelkast of vriezer doe je het milieu dan ook een groot plezier. Een koelvriescombinatie met energielabel B gebruikt zo'n 120 kWh per jaar aan stroom, een model met label E gebruikt 230 kWh: bijna 2 keer zoveel. Dat scheelt jaar in, jaar uit 110 kWh per jaar.
De zuinigste koel- en vriesapparaten hebben energielabel A, de minst zuinige G. Milieu Centraal legt uit wat er op het label staat en waar je op kan letten. Direct naar Hoe ziet het energielabel eruit? Hoe ziet het energielabel eruit?
Energielabel D is het eerste 'niet-groene' energielabel. Wanneer je woning energielabel D heeft, betekent dit dat de energiekosten van de woning relatief hoog zijn vergeleken met een woning met het meeste zuinige label, energielabel A. In Nederland is het energielabel D gemiddeld voor woonhuizen.
Om Ledverlichting sfeervol te maken worden er trucjes uitgehaald om het licht geler, ofwel sfeervoller te maken.Dit gaat ten kosten van het rendement. Hierdoor zullen dus ledlampen voor consumenten vaak een label F mee krijgen.
Het energieverbruik vind je terug op het energielabel. Met een diepvries met energieklasse A++ zit je goed.Maar A+++ is nóg beter. Energiezuinige diepvriezers zijn vaak duurder, maar je bespaart wel heel wat op je energiefactuur.
Met energielabel C heeft je huis een redelijk laag energieverbruik door diverse energiebesparende maatregelen. Je huis is dan maar net iets minder energiezuinig dan huizen die energielabel B hebben gekregen.
Energielabel A is het meest duurzame, oftewel het zuinigste, energielabel. Dit wordt aangegeven met een groene kleur. In een woning met energielabel A is goed nagedacht over manieren om energie te besparen. Denk aan een hr-ketel, isolatie en zonnepanelen.
Om van energielabel C naar energielabel B te komen moet een huiseigenaar ongeveer tussen de 15.000 en 25.000 euro investeren. Deze kosten voor verduurzaming kunnen lang niet alle huishoudens betalen.