Volwassenen die meeroken hebben net als rokers een verhoogde kans op een beroerte, longkanker of een hartinfarct. De verhoogde kans hierop is zo'n 20-30%. Deze kans is niet zo groot als voor mensen die zelf roken.
Verschillende stoffen in tabaksrook zijn toxisch en schadelijk voor onze gezondheid. Wie regelmatig passief rookt, heeft een grotere kans om dezelfde ziekten te ontwikkelen als rokers. Er is geen veilig niveau van blootstelling aan tabaksrook. Zelfs de kleinste hoeveelheid kan schadelijk zijn.
Wat is meeroken? Meeroken betekent dat je zelf niet rookt, maar dat je in de buurt bent van iemand die rookt. Daardoor adem je zelf ook rook in. Dat kan ook zijn omdat de rook in iemands kleren zit.
Meeroken is het inademen van tabaksrook uit de omgeving. Dit heet ook wel passief roken. Deze rook bevat honderden stoffen die schadelijk voor de gezondheid zijn, waarvan ruim 70 kankerverwekkende stoffen. Ieder jaar overlijden er in Nederland meer dan 700 mensen door meeroken.
Gezondheidsrisico's van meeroken
In Nederland sterven jaarlijks enkele duizenden mensen aan hart- en vaatziekten, veroorzaakt door meeroken. Ook longkanker en wiegendood kunnen samenhangen met meeroken.
Volwassenen die meeroken hebben net als rokers een verhoogde kans op een beroerte, longkanker of een hartinfarct. De verhoogde kans hierop is zo'n 20-30%. Deze kans is niet zo groot als voor mensen die zelf roken.
Derdehands rook bestaat voor een deel uit dezelfde schadelijke stoffen als sigarettenrook. Die stoffen brengen schade toe aan bijna alle delen van het lichaam, weten we uit onderzoek naar (mee)roken. Mensen die meer blootgesteld worden aan derdehands rook hebben inderdaad vaker longklachten.
In huizen waar wordt gerookt, hebben kinderen en baby's:vaker last van een piepende ademhaling en hoesten.meer kans op astma en longontsteking.Kinderen met astma hebben vaker aanvallen.
De roker heeft een aangenaam gevoel, is meer ontspannen en kan zich beter concentreren. Het effect is echter van korte duur, waardoor je snel snakt naar een nieuwe dosis. Hoe vaker je rookt, hoe vlugger de positieve ervaring overwaait en hoe groter de drang.
Alle rook is schadelijk
Ook rook die niet van een brand komt, bevat giftige stoffen, zoals dioxinen. Bij het verbranden van afval, papier, schoon hout, kaarsen, wierook, tabak of tuinafval komen ook altijd chemische stoffen vrij. Wij adviseren daarom om zelf zo min mogelijk rook te maken.
Hoe schadelijk is weinig roken? Volgens medisch specialisten is er géén veilige ondergrens als het gaat om roken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zelfs één of twee sigaretten per dag schadelijk zijn. Iedere keer als u een sigaret opsteekt, wordt de zuurstofopname in het bloed beperkt.
Hier is tip dat wellicht helpt: haal een teug adem net voordat u voor het eerst een trekje neemt van uw sigaar, hierdoor zijn uw longen al iets gevuld, waardoor u niet snel de rook verder inhaleert dan uw mond. Het is belangrijk voor uw gezondheid om de sigaar niet over uw longen te roken.
Ziekte door roken
Roken is nog steeds de belangrijkste oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland. Van de totale ziektelast komt 9,4% door roken, volgens de Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV) 2018.
Elk jaar overlijden ongeveer 20.000 mensen in Nederland aan de gevolgen van roken. Ongeveer 1.800 mensen overlijden als gevolg van alcoholgebruik. Er gaan dus meer mensen dood aan roken dan dat er mensen overlijden aan alcohol drinken.
De meeste (91,4%) rokers roken sigaretten of shag. Zij roken gemiddeld 10,2 sigaretten of shagjes per dag. De andere rokers roken bijvoorbeeld pijp of sigaar. Van de volwassen bevolking rookt 3,6% 20 of meer sigaretten of shagjes per dag (zware rokers).
1 tot 5 sigaretten per dag is al schadelijk voor je lichaam. Of je nu een pakje per dag rookt of een een paar sigaretten: roken verhoogt altijd de kans op hart- en vaatziekten. "Dit onderzoek bevestigt wat we eigenlijk al weten: ook een kleine hoeveelheid tabaksrook is schadelijk."
Dag 3 & 4. Op de 3e en 4e dagen na het stoppen met roken zijn de ontwenningsverschijnselen het zwaarst. Dit zijn zonder twijfel de ergste dagen van het stoppen met roken. Je bent chagrijniger, sneller geïrriteerd en slaapt 's nachts minder goed.
Nee, roken helpt niet om te vermageren. Mensen die stoppen met roken, komen soms bij omdat ze eten als vervanging voor hun sigaret. Maar dat betekent niet dat je van roken mager wordt.
Het lichaam is al een paar dagen vrij van nicotine.De longen zijn begonnen met zichzelf schoonmaken.Dat kan ervoor zorgen dat je moet hoesten. Na 2 tot 4 weken zijn bij veel mensen de ergste ontwenningsverschijnselen verdwenen.
Het is belangrijk om te weten dat een rokershuid niet in één behandeling volledig kan worden hersteld. Meestal zijn meerdere behandelingen nodig om het gewenste resultaat te behalen. Het aantal behandelingen hangt af van de ernst van de schade en de doelstellingen van de patiënt.
De rook trekt bijvoorbeeld in meubels, vloerbedekking, kleding en zelfs de huid. Ook die 'oude' rook is ongezond. Je kunt het binnenkrijgen door deze stoffen in te ademen, maar dit kan ook via de huid en mond. Feitelijk kun je zeggen dat alle spullen die naar rook ruiken ongezond zijn.
Als je toch wilt doorgaan met roken, moet je dat absoluut buiten doen. Het volstaat niet om de ramen open te zetten of onder een afzuigkap te roken: de giftige stoffen blijven in de lucht aanwezig. Meer info op www.nooitbinnenroken.be. Uiteraard is volledig stoppen met roken nog altijd de beste oplossing.
Eerdere studies toonden aan dat derdehands rook soms maanden of jaren kan achterblijven in auto's of kamers waarin mensen rookten of waar tabaksrook via ramen of ventilatiesystemen binnenkwam. Maar ook mensen die buiten roken, nemen via onder meer hun kleding en huid schadelijke deeltjes mee naar binnen.
De typische rokersadem ontstaat doordat inhalatiestoffen van de sigaret aan de slijmvliezen blijven plakken. Hierdoor kan de adem ook meerdere uren na een sigaret nog naar rook ruiken. De stoffen die verantwoordelijk zijn voor halitose, worden door speeksel verdund en weggevoerd.
Volgens de Amerikaanse gezondheidszorg is er geen veilige afstand van een brandende sigaret. Met andere woorden: Als je sigarettenrook ruikt, sta je bloot aan de tot 7000 giftige chemicaliën daarin.