Wat doet paracetamol met codeïne en waarbij gebruik ik het? Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Codeïne is ook pijnstillend en werkt hoestprikkeldempend. Artsen schrijven paracetamol met codeïne voor bij pijn en griep met koorts.
Paracetamol met codeïne is alleen op recept verkrijgbaar. Deze combinatiepijnstiller kun je nemen bij ernstige pijn, wanneer eenvoudige pijnstillers niet meer het gewenste effect hebben.
Codeïne wordt soms gebruikt in combinatie met de pijnstiller paracetamol. Meer informatie over deze combinatie vindt u bij paracetamol met codeïne. Binnen een half uur na inname merkt u dat de pijn minder wordt. Dit medicijn blijft 3 tot 4 uur werken.
Codeïne behoort tot de sterke pijnstillers (opioïde analgetica). Je kunt codeïne gebruiken bij matige tot hevige pijn en bij kriebelhoest. Je kunt codeïne op zichzelf gebruiken of in combinatie met andere pijnstillers, zoals paracetamol.
Dat is zonder recept bij elke drogist en apotheek te koop en is verkrijgbaar in tablet en drankvorm. Er zijn ook andere middelen, zoals codeïne en dextromethorfan. "Maar noscapine geeft ten opzichte van dextromethorfan en codeïne minder bijwerkingen en werkt even goed", aldus de woordvoerder.
Paracetamol verhindert dat het pijnsignaal aan de hersenen doorgegeven wordt. Codeïne zorgt ervoor dat de pijnprikkel niet of minder sterk aankomt. Hierdoor verminderen deze medicijnen de pijn. De combinatie van codeïne met paracetamol zou meer pijnstilling geven.
Codeïne is een pijnverlichtend medicijn dat behoort tot de morfineachtige pijnstillers. Het is sterker dan gewone pijnstillers, zoals paracetamol. Je kunt codeïne niet zelf kopen. Het medicijn is alleen op recept verkrijgen bij een apotheek.
Tabletten en drank werken binnen een half uur. Deze werken 3 tot 4 uur lang. Hoest: gebruik codeïne tot uw klachten verdwenen zijn, dit is meestal binnen een paar dagen.
Dan kunt u paracetamol gebruiken. Als dat niet voldoende werkt, dan kan de arts paracetamol in combinatie met codeïne voorschrijven.
De bekendste bijwerkingen zijn verstopping (obstipatie) en sufheid. Je bent mogelijk iets minder oplettend en een beetje slaperig. De volgende bijwerkingen van codeïne zijn bekend, maar treden zelden op: Misselijkheid.
De effectiviteit van symptomatische of antimicrobiële therapie is niet aangetoond. Het gebruik van codeïne bij acuut hoesten wordt niet aangeraden, vanwege de kans op bijwerkingen.
Hoestprikkeldempende middelen verhogen de hoestprikkeldrempel in het centrale zenuwstelsel en verminderen daardoor de neiging tot hoesten. Ze worden gebruikt bij kriebelhoest, wanneer de keel en longen zijn geïrriteerd. Voorbeelden zijn noscapine, dextromethorfan, pentoxyverine en codeïne.
Dosering codeïne bij pijn
Per keer 30 tot 60 mg, indien nodig elke vier tot zes uur. De maximale dosering per dag (24 uur) is 240 mg. Per keer 0,5 tot 1 mg per kg lichaamsgewicht, indien nodig om de zes uur. De maximale dosering is 240 mg per dag.
Codeïne is daarnaast ook verslavend. Je kan op een gegeven moment steeds meer nodig hebben om hetzelfde effect te bereiken. Je kan ook ontwenningsverschijnselen krijgen wanneer je ermee wilt stoppen. Ontwenningsverschijnselen kunnen heel erg lijken op die van andere opiaten zoals heroïne.
Als u veel last heeft van taai slijm in de longen kunt u broomhexine gebruiken. Broomhexine maakt het slijm dunner en dus minder taai en zorgt er hierdoor voor dat het slijm makkelijker is op te hoesten. Het effect is binnen enkele dagen merkbaar.
Neem niet meer dan 240 mg per 24 uur. Bij doses hoger dan 60 mg per keer neemt het effect niet verder toe, wel de kans op bijwerkingen. Dit geneesmiddel mag niet langer dan 3 dagen worden gebruikt. Wanneer de pijn na 3 dagen niet beter is, moet u uw arts raadplegen.
Slaap met een extra kussen of met het hoofdeinde van je bed wat omhoog. Op die manier krijg je meer lucht en worden je longen minder geprikkeld. Zorg voor verlichting door op een dropje of een ander snoepje te zuigen. Smeer de keel ook met veel water en thee (met honing).
Codeïne is sinds 1884 internationaal op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar in hoestdranken onder de merknamen Bronchicum en Melrosum. Verder is het op recept verkrijgbaar in tabletten en zetpillen als het merkloze Codeïne en Codeïnefosfaat.
Een hoestbui kan op elk moment van de dag ontstaan, maar vaak zijn ze 's avonds en vooral ook 's nachts intenser. Volgens de wetenschap komt dit mede door de zwaartekracht. Overdag staan of zitten we vaak rechtop, maar 's avonds belanden we vaak gestrekt op de bank en liggen we uiteindelijk plat in bed.
U kunt het hoesten onderdrukken door een dropje of een zuurtje te nemen. Soms kan een stoombad ook de hoestprikkel verminderen. Neem geen alcohol, koolzuurhoudende dranken of pittig eten, omdat dit de slijmvliezen kan prikkelen.
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.