De vier reuzenplaneten in het zonnestelsel - Jupiter,
Niet Jupiter, maar Saturnus is de planeet met de meeste manen in het zonnestelsel. Amerikaanse wetenschappers hebben twintig nieuwe manen ontdekt rond de planeet, waarmee het totale aantal manen rond Saturnus op 82 komt. Jupiter heeft er voor zover bekend 79.
Er zijn ongeveer 170 manen in ons zonnestelsel. De meesten daarvan draaien om de gasreuzen Jupiter en Saturnus. Kleine planeten hebben meestal maar weinig manen: Mars heeft er twee, de aarde heeft er eentje, en Venus en Mercurius hebben er helemaal geen.
Manen. Uranus heeft 27 bekende natuurlijke satellieten waarvan er veel zijn vernoemd naar personages van William Shakespeare en uit het gedicht The Rape of the Lock van Alexander Pope.
De aarde heeft één maan. De binnenplaneten Mercurius en Venus hebben geen manen; de rode planeet Mars heeft twee kleine maantjes, Phobos en Deimos. De vier reuzenplaneten in het zonnestelsel - Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus - hebben het grootste aantal manen.
Uranus bezit de koudste atmosfeer van ons zonnestelsel, nog kouder dan de verder gelegen planeet Neptunus. In de atmosfeer van Uranus zakt de temperatuur tot een minimum van -224 graden Celsius. De gemiddelde temperatuur bedraagt er -196 graden Celsius.
Het verschil tussen werkelijk gemiddelde oppervlakte temperatuur en effectieve temperatuur zegt dan iets over de broeikaswerking van de atmosfeer en wordt het natuurlijk broeikaseffect genoemd. De effectieve temperatuur van Venus is 238 K (=-35ºC) en verassend genoeg lager die van de aarde (Teff=255 K).
Prehistorische planeten
Mercurius was al minstens rond 3000 voor Christus bekend. We weten dat in ieder geval de Sumeriërs van het bestaan van deze planeet afwisten. Venus was al bekend voordat de geschiedenis überhaupt werd opgeschreven. Mars zagen ze al in de prehistorie.
Ganymedes is de grootste maan van ons zonnestelsel. De maan is zelfs groter dan de kleinste planeet die ons zonnestelsel rijk is: Mercurius. Ook is Ganymedes de enige maan in ons zonnestelsel met een eigen magnetisch veld.
De binnenplaneten Mercurius en Venus hebben geen manen; de rode planeet Mars heeft twee kleine maantjes, Phobos en Deimos.
De lotgevallen van de komeet Shoemaker-Levy 9 toonden aan dat het niet noodzakelijk alleen planetaire manen zijn die fragmenteren. Deze theorie heeft als gevolg dat er zich rond alle hemellichamen ringen kunnen vormen. Mogelijk hadden of hebben Venus, Mars, de aarde, of zelfs de zon zeer dunne ringen!
Hoe ziet de planeet Venus eruit? Venus lijkt vanaf Aarde gezien een witte planeet. Dat komt door de dikke atmosfeer van de planeet. De atmosfeer op Venus is veel dikker dan de atmosfeer op Aarde.
In ons zonnestelsel is vrijwel zeker water op:
Enceladus (maan van Saturnus) Ganymedes (maan van Jupiter) Uranus. Neptunus.
Maar toch kan de mens niet op Venus leven. Door de dikke bewolking en dichte atmosfeer is het er erg warm. De temperatuur kan oplopen tot 465 graden Celsius en daarmee is Venus de heetste planeet in het zonnestelsel. Omdat Venus de planeet is die het dichtst bij de aarde staat, is er veel onderzoek naar gedaan.
Vroeger kenden we negen planeten: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto. Door de beslissing van 24 augustus 2006 van de Internationale Astronomische Unie is Pluto gedegradeerd tot een dwergplaneet en draaien er "officieel" nog maar acht planeten rond de zon.
Mercurius is de kleinste planeet in het zonnestelsel. Maar zeker niet de minst interessante! Wat maakt Mercurius uniek? Mercurius is de eerste planeet in ons zonnestelsel en staat dus het dichtst bij onze zon.
Jupiter is de allergrootste planeet in ons zonnestelsel. Hij is vanaf de zon gezien de vijfde planeet. Jupiter is zo groot dat onze aarde er wel 1300 keer in past. Omdat Jupiter zo gigantisch groot is, kun je hem soms met het blote oog vanaf de aarde zien.
Landen op Jupiter is namelijk niet eens mogelijk, aangezien er geen vast land is. Toch is eerder door wetenschappers vastgesteld dat er op Jupiter sprake is van de juiste druk, de ideale temperatuur en genoeg watermoleculen.
Pluto is geboren in 1930 toen stond hij als cartoon in 'The Chain Gang' daar was hij bloedhond die op zoek was naar de gevaarlijke gevangenen, Mickey Mouse. Eerst heette hij geen Pluto maar Rover later werd zijn naam veranderd Hij was in het begin de hond van Minnie Mouse maar nu is hij de hond van Mickey Mouse.
In augustus 2006, tijdens de driejaarlijkse algemene vergadering, besloot de Internationale Astronomische Unie dat Pluto niet langer als planeet door het leven kan gaan. Pluto, Eris, enkele andere grote ijsdwergen en de grootste planetoïde, Ceres, zijn nu officieel geclassificeerd als dwergplaneet.